04/10/2020 04/10/2020 Μια γεύση από τη συναυλία της Νεκταρίας Καραντζή στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας (Orientale Lumen Szombathelyen – Theotokos – Nektaria Karantzi) σε κλίμα πραγματικής κατάνυξης και χαράς, τα βίντεο που παραθέτουμε. Το πρόγραμμά της με τη χορωδία του Αγίου Εφραίμ ήταν γεμάτο από ύμνους προς την Παναγία. Ωστόσο, όπως λέει και η ίδια, δεν θα μπορούσε...
04 Οκτωβρίου, 2020 - 16:39
Τελευταία ενημέρωση: 04/10/2020 - 16:36

Διαμάντια από τη συναυλία της Νεκταρίας Καραντζή στην Ουγγαρία

Διαδώστε:
Διαμάντια από τη συναυλία της Νεκταρίας Καραντζή στην Ουγγαρία

Μια γεύση από τη συναυλία της Νεκταρίας Καραντζή στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας (Orientale Lumen Szombathelyen – Theotokos – Nektaria Karantzi) σε κλίμα πραγματικής κατάνυξης και χαράς, τα βίντεο που παραθέτουμε. Το πρόγραμμά της με τη χορωδία του Αγίου Εφραίμ ήταν γεμάτο από ύμνους προς την Παναγία. Ωστόσο, όπως λέει και η ίδια, δεν θα μπορούσε να λείπει η ελληνική παράδοση, όταν ο λαϊκός ποιητής έχει υμνήσει τόσο πολύ και  συχνά τόσο ποιητικά το πρόσωπο της Θεοτόκου. Έτσι, στα κομμάτια, ανάμεσα στα “Άξιον εστί”, “Την γαρ σην μητραν”, τις Καταβασίες του Ευαγγελισμού και άλλους πανέμορφους ύμνους της βυζαντινής μας Μουσικής, η ίδια πρόσθεσε και δυο διαμάντια της παράδοσης.

Το πρώτο ανήκει στην κατηγορία των ψαλτοτράγουδων. Τα Ψαλτοτράγουδα είναι ένα είδος τραγουδιών σημαντικά επηρεασμένων από τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική. Κάποια από αυτά θυμίζουν χερουβικούς ύμνους. Και ο λόγος είναι απλός. Οι συνθέτες τους, ειδικά στα ψαλτοτράγουδα της Ανατολικής Θράκης, ήταν οι ίδιοι ψάλτες. Το ψαλτοτράγουδο που θα ακούσετε πρώτο στο βίντεο είναι ένας θρήνος της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, που περιγράφει τον θρήνο της Παναγιάς – προστάτιδας της Πόλης, κατά την παράδοση- για την Άλωση.
Και από τον θρήνο στη χαρά…
Οι δύσκολες μνήμες δίνουν τη θέση τους γιορτή:
«Κυρά μου Πορταϊτισσα, έβγα απ’το θρονί σου
Να δεις χαρές που γίνονται έξω από την αυλή σου»
«με ένα μοναδικό», όπως το περιγράφει η ίδια η αοιδός, «ζεστό Ουγγρικό κοινό, που αψήφισε τον κορωνοϊο, και τραγούδησε μαζί της στα ελληνικά: “Παναγιά μου…”.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να ακούσετε στίχους από τον 50ο ψαλμό στα αραμαϊκά, όπως τους μελοποίησε ο Αρχιμανδρίτης Serafim Bit-Kharibi από τη Γεωργία, σε συνδυασμό με το αγιορείτικο Κύριε Ελέησον σε ελληνικά, ρωσικά, ρουμανικά και πολωνικά και λειτουργικά «Κύριε Ελέησον» σε ελληνικά και ουγγρικά.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων