20/04/2022 21/04/2022 Τα «Γεφύρια» είναι το έθιμο, που αναβιώνει με μεγάλη θρησκευτική ευλάβεια τη Μεγάλη Παρασκευή στο Νέο Σούλι Σερρών και οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των χρόνων. Από το 1880 αναβιώνει στο Νέο Σούλι κάθε χρόνο ενώ – βάσει προφορικών μαρτυριών – αναβίωνε και παλαιότερα. Στα εκατοντάδες αυτά χρόνια το έθιμο παρέμεινε αναλλοίωτο στο χρόνο...
20 Απριλίου, 2022 - 21:05
Τελευταία ενημέρωση: 21/04/2022 - 1:20

Έθιμο στο Νέο Σούλι Σερρών: Τα «Γεφύρια» για τον Επιτάφιο

Διαδώστε:
Έθιμο στο Νέο Σούλι Σερρών: Τα «Γεφύρια» για τον Επιτάφιο

Τα «Γεφύρια» είναι το έθιμο, που αναβιώνει με μεγάλη θρησκευτική ευλάβεια τη Μεγάλη Παρασκευή στο Νέο Σούλι Σερρών και οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των χρόνων.

Από το 1880 αναβιώνει στο Νέο Σούλι κάθε χρόνο ενώ – βάσει προφορικών μαρτυριών – αναβίωνε και παλαιότερα. Στα εκατοντάδες αυτά χρόνια το έθιμο παρέμεινε αναλλοίωτο στο χρόνο και οι κάτοικοι με τον ειδικό αυτό τρόπο και βαθιά κατάνυξη συμμετέχουν στο Θείο δράμα.

Αγόρια και κορίτσια μαζεύουν λουλούδια από τις αυλές των σπιτιών και μεγάλα κλωνάρια ιτιάς και τα συγκεντρώνουν σε κάθε μεγάλη γειτονιά.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του ertnews.gr, το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής οι κάτοικοι κάθε γειτονιάς ( τελευταία χρόνια πέντε) στήνουν τα «γεφύρια» που είναι μεγάλες μεταλλικές κυρίως κατασκευές, σε σχήμα γεφυριού, που τοποθετούνται στο δρόμο που το βράδυ θα περάσει ο Επιτάφιος.

Στην κορυφή τοποθετούνται και εικόνες που φέρνουν οι νοικοκυρές από τα σπίτια τους ενώ παράλληλα σε ένα μικρό τραπεζάκι βάζουν μια γλάστρα με το λουλούδι συμπογιά – που ανθίζει όπως και οι Πασχαλιές τη Λαμπρή – και αφού περάσει το βράδυ ο Επιτάφιος παίρνουν τα λουλούδια στο σπίτι για ευλογία.

Τα «γεφύρια» παραμένουν έως την Κυριακή του Θωμά.

Πηγή: ertnews

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων