30/11/2021 01/12/2021 Το έθιμο του Αγίου Ανδρέα τιμούν τα χωριά της Ρόδου από χθες το απόγευμα, ενώ μικροί και μεγάλοι φτιάχνουν λαχταριστούς παραδοσιακούς λουκουμάδες. Το έθιμο του Αγίου Ανδρέα, του «Τρυποτηγανά» ή «Τρυποτηγανιτή», μας καλεί να φτιάξουμε λουκουμάδες στις 29 Νοεμβρίου, παραμονή της εορτής του Αγίου. Σύμφωνα με την παράδοση, στις νοικοκυρές που αμελούσαν να φτιάξουν λουκουμάδες...
30 Νοεμβρίου, 2021 - 20:42
Τελευταία ενημέρωση: 01/12/2021 - 0:31

Έθιμο του Αγίου Ανδρέα – Η Ρόδος μοσχομύρισε λουκουμάδες

Διαδώστε:
Έθιμο του Αγίου Ανδρέα – Η Ρόδος μοσχομύρισε λουκουμάδες

Το έθιμο του Αγίου Ανδρέα τιμούν τα χωριά της Ρόδου από χθες το απόγευμα, ενώ μικροί και μεγάλοι φτιάχνουν λαχταριστούς παραδοσιακούς λουκουμάδες.

Το έθιμο του Αγίου Ανδρέα, του «Τρυποτηγανά» ή «Τρυποτηγανιτή», μας καλεί να φτιάξουμε λουκουμάδες στις 29 Νοεμβρίου, παραμονή της εορτής του Αγίου. Σύμφωνα με την παράδοση, στις νοικοκυρές που αμελούσαν να φτιάξουν λουκουμάδες τέτοια μέρα ο Άγιος τρυπούσε το τηγάνι, για να… τις τιμωρήσει.

Πρόκειται για ένα έθιμο «θερμαντικό» για το κρύο που αρχίζει, δεδομένου ότι ο Άγιος Ανδρέας είναι προάγγελος του χειμώνα, καθώς «αντρειεύει», δηλαδή δυναμώνει το κρύο.

Σήμερα στις 17:00, ανήμερα της εορτής του Αγίου, το έθιμο τίμησε το 3ο σύστημα προσκόπων Παραδεισίου, που πρόσφερε λουκουμάδες στην πλατεία του χωριού. Επίσης, λουκουμάδες προσφέρονται και στην πλατεία της Κρεμαστής.

 

 

«Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τιμάμε την παράδοσή μας και σας ετοιμάζουμε λαχταριστούς λουκουμάδες! Σας περιμένουμε όλους στην πλατεία Παραδεισίου!» αναφέρει το σύστημα προσκόπων Παραδεισίου.

Χθες, Δευτέρα αλλά και την Κυριακή, το έθιμο τίμησαν, μεταξύ άλλων, τα χωριά της Σορωνής, του Θεολόγου, της Παστίδας και των Φανών καθώς και η Αρχίπολη, όπου εορτάστηκε η καθιερωμένη γιορτή λουκουμά και τηγανίτας.

Στη Σορωνή τα παλαιότερα χρόνια, παρέες νέων ντυμένων με ένα σεντόνι ως «κάοι» (φαντάσματα) ανέβαιναν σε σκεπές σπιτιών και με ένα σχοινί κατέβαζαν από την καπνοδόχο ένα σιδερένιο μικρό δοχείο, «προκαλώντας» τις νοικοκυρές να το γεμίσουν με λουκουμάδες.

Πηγή: rodiaki.gr

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων