08/05/2020 08/05/2020 Ευδία είναι η καλοκαιρία, η γαλήνη. Είναι όμως και ένα έθιμο σχετικό με τη ζωή των βουκόλων και της παρχαρομάνας στις θερινές διαμονές (στα παρχάρια) της Ματσούκας. Η ομίχλη (δείσα) και η καταχνιά ήταν ένα σχεδόν καθημερινό καιρικό φαινόμενο. Όταν ο καιρός αιθρίαζε και καλυτέρευε, τότε ο κόσμος των παρχαριών το χαι­ρόταν. Γι’ αυτό, όταν...
08 Μαΐου, 2020 - 14:54
Τελευταία ενημέρωση: 08/05/2020 - 14:20

ΠΟΝΤΟΣ: Τα… κάλαντα της ευδίας στα παρχάρια της Ματσούκας

Διαδώστε:
ΠΟΝΤΟΣ: Τα… κάλαντα της ευδίας στα παρχάρια της Ματσούκας

Ευδία είναι η καλοκαιρία, η γαλήνη. Είναι όμως και ένα έθιμο σχετικό με τη ζωή των βουκόλων και της παρχαρομάνας στις θερινές διαμονές (στα παρχάρια) της Ματσούκας.

Η ομίχλη (δείσα) και η καταχνιά ήταν ένα σχεδόν καθημερινό καιρικό φαινόμενο. Όταν ο καιρός αιθρίαζε και καλυτέρευε, τότε ο κόσμος των παρχαριών το χαι­ρόταν. Γι’ αυτό, όταν επί 10-15 μέρες ο καιρός ήταν συννεφιασμένος και βροχερός, περιφέρονταν νέοι στις καλύβες των παρχαριών και τραγουδούσαν σαν κάλαντα τους παρακάτω στίχους για να καλυτερέψει ο καιρός – να αιθριάσει.

«Θεία, θεία, τυροθεία,
έβγα έξ’ και τέρεν τ’ άστρα
μεις εποίκαμε τ’ ευδίας
κι έρθεν η καλοκαιρία».
[Θεία, θεία, τυροθεία, | έβγα έξω να δεις τ’ άστρα
κάναμε εμείς την «ευδία» | και ήρθε καλοκαίρι.]
Ταυτόχρονα μάζευαν φιλοδωρήματα από τις παρχαρομάνες. Τότε ο καιρός άνοιγε και γινόταν καλοκαιρία.

Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια του Ποντιακού Ελληνισμού, εκδ. Μαλλιάρης/ pontos-news.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων