29/04/2022 29/04/2022 Ένα έθιμο χρόνων αναβίωσε και φέτος, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, στην Ενορία του Αγίου Αθανασίου της Νιγρίτας Σερρών. Του Θεοχάρη Καραγιάννη  Πρόκειται για την περιφορά των Ιερών Εικόνων της Εκκλησίας, αμέσως μετά το τέλος της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας για την εορτή της Υπεραγίας Θεοτόκου, Ζωοδόχου Πηγής που ξεκινά τα ξημερώματα. Αμέσως μετά το πέρας,...
29 Απριλίου, 2022 - 10:53
Τελευταία ενημέρωση: 29/04/2022 - 13:34

Τα “εικονίσματα” της Νιγρίτας

Διαδώστε:
Τα “εικονίσματα” της Νιγρίτας

Ένα έθιμο χρόνων αναβίωσε και φέτος, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, στην Ενορία του Αγίου Αθανασίου της Νιγρίτας Σερρών.

Του Θεοχάρη Καραγιάννη 

Πρόκειται για την περιφορά των Ιερών Εικόνων της Εκκλησίας, αμέσως μετά το τέλος της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας για την εορτή της Υπεραγίας Θεοτόκου, Ζωοδόχου Πηγής που ξεκινά τα ξημερώματα.

Αμέσως μετά το πέρας, οι κάτοικοι της περιοχής και οι πιστοί που προσέρχονται, παίρνουν στα χέρια τις εικόνες, κατά τη δύναμη του ο καθένας, και τις περιφέρουν σε μια διαδρομή 14 χιλιομέτρων διασχίζοντας 2 γειτονικά χωριά, ενώ σταματούν κάθε φορά που συναντούν βρύσες, πηγές και παρεκκλήσια για να κάνουν μια μικρή δέηση με την εικόνα του Αγίου, που έχει οριστεί για το εκάστοτε σημείο, ώστε ένα εξαγνισθούν τα νερά, τα χωράφια και η περιοχή.

Της πομπής προηγείται το σήμαντρο, το λάβαρο τη Αναστάσεως, ακολουθέι η παλαιά εικόνα του Αγίου Αθανασίου, χρονολογούμενη από τον 17 αιώνα και στη συνέχεια όλοι οι πιστοί. Η μεγαλύτερη στάση για δέηση, ξεκούραση και ένα μικρό κέρασμα, πραγματοποιείται σε χωράφια, στη μέση περίπου της διαδρομής, όπου υπάρχει το σημείο ευρέσεως της εικόνας του Αγίου Αθανασίου, από γεωργό της περιοχής.

Φωτογραφίες – Βίντεο: Διονύσιος Πόπης /Πασχάλης Καραγιάννης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων