29/11/2022 29/11/2022 Παραδοσιακοί λουκουμάδες ψήνονται σήμερα και αύριο σε αρκετά χωριά της Ρόδου που θα τιμήσουν, όπως κάθε χρόνο, το έθιμο του Αγίου Ανδρέα. Στη Σορωνή, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Αμπερνάλλι» θα κερνά ζεστούς λουκουμάδες ενώ  λουκουμάδες θα κερνάνε και οι πρόσκοποι Παραδεισίου στην πλατεία του χωριού τους. Το έθιμο θα τιμούν και στον Θεολόγο, στη στέγη...
29 Νοεμβρίου, 2022 - 20:29
Τελευταία ενημέρωση: 29/11/2022 - 19:01

Τα χωριά της Ρόδου τιμούν και φέτος το έθιμο του Αγ. Ανδρέα

Διαδώστε:
Τα χωριά της Ρόδου τιμούν και φέτος το έθιμο του Αγ. Ανδρέα

Παραδοσιακοί λουκουμάδες ψήνονται σήμερα και αύριο σε αρκετά χωριά της Ρόδου που θα τιμήσουν, όπως κάθε χρόνο, το έθιμο του Αγίου Ανδρέα.

Στη Σορωνή, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Αμπερνάλλι» θα κερνά ζεστούς λουκουμάδες ενώ  λουκουμάδες θα κερνάνε και οι πρόσκοποι Παραδεισίου στην πλατεία του χωριού τους. Το έθιμο θα τιμούν και στον Θεολόγο, στη στέγη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Μόδεστος».

Στις Φάνες, σήμερα αλλά και αύριο ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Πρόδρομος Φανών» κερνάει λουκουμάδες, τηγανίτες και ζεστό τσάι στην πλατεία του χωριού.

Σημειώνεται πως το έθιμο θα τιμήσει και το χωριό της Αρχίπολης με την καθιερωμένη γιορτή λουκουμά και τηγανίτας που φέτος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αρχίπολης.

Πώς προέκυψε το έθιμο;

Ο Ιησούς βρίσκεται σε περιοδεία με τους Μαθητές Του διδάσκοντας και κηρύττοντας. Βρίσκονται λοιπόν στο χωριό του Αποστόλου Ανδρέα, πεινασμένοι και διψασμένοι. Ο Ανδρέας Τον προσκαλεί στο σπίτι του μαζί με τους υπόλοιπους. Φτάνοντας όμως εκεί, η γυναίκα του τον ενημερώνει ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο παρά νερό, αλεύρι, λάδι και μέλι. Ο Ανδρέας ανησυχεί, αλλά αμέσως σκεπτόμενος τι μπορεί να γίνει, πρότεινε στη γυναίκα του μαζί με όλα αυτά που υπάρχουν να φτιάξει τηγανίτες, για να φάνε ο Ιησούς και οι Μαθητές Του.

Δεν είναι παράξενο που η μέρα συνδυάστηκε με τηγανητές λιχουδιές, καθώς είναι μέρα γιορτινή που πέφτει σε περίοδο νηστείας και μάλιστα την περίοδο που βγαίνει το πρώτο λάδι της χρονιάς.

Πηγή: rodiaki

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων