16/04/2022 16/04/2022 Κείμενο: π. Παναγιώτης Καποδίστριας Όπως αντιλαμβάνεσθε, αγαπητοί αναγνώστες, η διακοσμητική μανία των Ζακυνθινών για τη γιορτή του Βαγιώνε βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Οι ναοί στολίζονται με κατασκευές από βαγιά φοινίκων και προσπαθούν να μυήσουν έτσι τους πιστούς στο μέγα Μυστήριο του Ερχόμενου προς το εκούσιο Πάθος. Το σημαντικότερο είναι ότι οι νεότεροι συμμετέχουν και παραλαμβάνουν...
16 Απριλίου, 2022 - 16:07
Τελευταία ενημέρωση: 16/04/2022 - 16:10

Τα ζακυνθινά “αλογάκια” του Βαγιώνε από τη νόννα στο εγγόνι

Διαδώστε:
Τα ζακυνθινά “αλογάκια” του Βαγιώνε από τη νόννα στο εγγόνι

Κείμενο: π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Όπως αντιλαμβάνεσθε, αγαπητοί αναγνώστες, η διακοσμητική μανία των Ζακυνθινών για τη γιορτή του Βαγιώνε βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Οι ναοί στολίζονται με κατασκευές από βαγιά φοινίκων και προσπαθούν να μυήσουν έτσι τους πιστούς στο μέγα Μυστήριο του Ερχόμενου προς το εκούσιο Πάθος.

Το σημαντικότερο είναι ότι οι νεότεροι συμμετέχουν και παραλαμβάνουν το έθιμο των κατασκευών αυτών από τους παλαιότερους!!! Στα δύο βιντεάκια αρχείου που ακολουθούν, διαπιστώνετε τη Νόννα Γεωργία Δρογγίτη να πλέκει το “αλογάκι” και ύστερα το αγγόνι τση, τον Παύλο, εντός του ιερού Βήματος εν Βανάτω, να την μιμείται, πλέκοντας κι εκείνος ανάλογο “αλογάκι”!!!

Αξιοθαύμαστοι και οι δύο, όπως επίσης όσοι κρατούν τις πατρικές παραδόσεις, παραδίδοντας τη σκυτάλη της αυτοσυνειδησίας τους στην επόμενη γενιά!

Ευκαιρίας δοθείσης, ευχαριστούμε, εκ μέρους της Ενορίας Μπανάτου, την συνενονορίτισσά μας κ. Έλλη Αβούρη, η οποία μας απέστειλε ικανό αριθμό “αλογακίων”, που εποίησε η ίδια, για την διακόσμηση του Ναού μας, όπου αύριο θα τελεσθεί η θεία Λειτουργία!!!

Εύγε σε όλους!!!

Πηγή: nyxthimeron

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων