08/05/2022 08/05/2022 Σήμερα, ανήμερα τού Αγίου Ιωάννη τού Θεολόγου και κάθε χρόνο στις 8 Μαΐου, στα Δίκαια του Έβρου αναβιώνει ένα παλιό έθιμο, το “Κουρμπάνι”. Διαβάστε λίγα λόγια για το πώς ξεκίνησε το έθιμο στα Δίκαια έτσι όπως εξιστόρησαν οι κάτοικοι του χωριού: Πριν από πολλά χρόνια εμφανίσθηκε το φαινόμενο της ανομβρίας στα Δίκαια. Οι κάτοικοι του...
08 Μαΐου, 2022 - 15:30
Τελευταία ενημέρωση: 08/05/2022 - 15:18

Tι είναι τo Κουρμπάνι (8 Μαΐου)

Διαδώστε:
Tι είναι τo Κουρμπάνι (8 Μαΐου)

Σήμερα, ανήμερα τού Αγίου Ιωάννη τού Θεολόγου και κάθε χρόνο στις 8 Μαΐου, στα Δίκαια του Έβρου αναβιώνει ένα παλιό έθιμο, το “Κουρμπάνι”.

Διαβάστε λίγα λόγια για το πώς ξεκίνησε το έθιμο στα Δίκαια έτσι όπως εξιστόρησαν οι κάτοικοι του χωριού:

Πριν από πολλά χρόνια εμφανίσθηκε το φαινόμενο της ανομβρίας στα Δίκαια.
Οι κάτοικοι του χωριού είχαν απελπιστεί, βλέποντας τα σπαρτά τους να καταστρέφονται από την ξηρασία.

Ήταν ανήμερα του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (γι’ αυτό και το εκκλησάκι πήρε το όνομά του Αγίου) όταν η κυρία Γκαντσούδη Ευδοξία ονειρεύτηκε μια γυναίκα (προφανώς την Παναγία) που της έλεγε πως έπρεπε να χτίσουν εκεί ένα εκκλησάκι. Έτσι, με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων χτίσθηκε το εκκλησάκι προς τιμήν του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Το φαινόμενο της ανομβρίας σταμάτησε και από τότε κάθε χρόνο, ανήμερα της γιορτής, οι κάτοικοι του χωριού αναβιώνουν το έθιμο και κάνουν παράκληση στον Άγιο, προσφέροντας άρτους που φτιάχνουν οι γυναίκες του χωριού και βράζοντας αρνιά μέσα σε μεγάλα καζάνια σε ένα διαμορφωμένο χώρο που υπάρχει κοντά στο εκκλησάκι.

Αφού ο ιερέας διαβάσει τους άρτους και το κουρμπάνι, μοιράζονται στον κόσμο που βρίσκεται εκεί.

Σήμερα, όπως λέγεται, ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος ακούει την παράκληση των ανθρώπων και τις μέρες αυτές βρέχει.

Πηγή: ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΜΑΣ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων