04/03/2022 04/03/2022 Την Κυριακή της Τυρινής, στα χωριά των Καλαβρύτων η οικογένεια μαζευόταν γύρω απ΄ το τζάκι όπου θα γινόταν το ψήσιμο των αυγών. Τραβούσαν με τη μάσια αρκετή στάχτη ανακατεμένη με λίγα κάρβουνα κι έβαζαν ένα-ένα τ΄αυγά στη σειρά για όλα τα μέλη της οικογένειας για να ψηθούν και περιµένουν να δουν ποιανού το αυγό θα...
04 Μαρτίου, 2022 - 14:56
Τελευταία ενημέρωση: 04/03/2022 - 14:41

Το έθιμο του αυγού

Διαδώστε:
Το έθιμο του αυγού

Την Κυριακή της Τυρινής, στα χωριά των Καλαβρύτων η οικογένεια μαζευόταν γύρω απ΄ το τζάκι όπου θα γινόταν το ψήσιμο των αυγών.

Τραβούσαν με τη μάσια αρκετή στάχτη ανακατεμένη με λίγα κάρβουνα κι έβαζαν ένα-ένα τ΄αυγά στη σειρά για όλα τα μέλη της οικογένειας για να ψηθούν και περιµένουν να δουν ποιανού το αυγό θα «ιδρώσει» πρώτο.

Όποιου το αυγό «ίδρωνε» λέγανε ότι είναι «δουλευταράς» ενώ εκείνου που «έσκαγε» σήμαινε ότι «σκάσανε οι εχθροί του από το κακό τους».

Το αυγό είχε το συμβολισμό του. Ήταν το τελευταίο αρτύσιμο έδεσμα που σφράγιζε τη νηστεία, την οποία θα αποσφράγιζε το κόκκινο αυγό της Λαμπρής.

Πηγή: Kalavrytanews.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Ετικέτες: ,
Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων