19/04/2023 19/04/2023 Το έθιμο του Νιότριτου (όπως ονομάζεται η Τρίτη της διακαινησίμου στη Χιώτικη διάλεκτο) γίνεται κάθε χρόνο στα απομακρυσμένα χωριά της Αμανής στη Βόρεια Χίο. Σύμφωνα με το έθιμο οι κάτοικοι των τριών χωριών (Λεπτόποδα, Κέραμος, Εγρηγόρος) έπαιρναν τις εικόνες από τις χωριοεκκλησιές και τις μετέφεραν στα Αγιάσματα, επίνειο των τριών αυτών χωριών     Η...
19 Απριλίου, 2023 - 8:46
Τελευταία ενημέρωση: 19/04/2023 - 9:03

Το έθιμο του Νιότριτου στα Αγιάσματα της Χίου (ΒΙΝΤΕΟ / ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Το έθιμο του Νιότριτου στα Αγιάσματα της Χίου (ΒΙΝΤΕΟ / ΦΩΤΟ)

Το έθιμο του Νιότριτου (όπως ονομάζεται η Τρίτη της διακαινησίμου στη Χιώτικη διάλεκτο) γίνεται κάθε χρόνο στα απομακρυσμένα χωριά της Αμανής στη Βόρεια Χίο.

Σύμφωνα με το έθιμο οι κάτοικοι των τριών χωριών (Λεπτόποδα, Κέραμος, Εγρηγόρος) έπαιρναν τις εικόνες από τις χωριοεκκλησιές και τις μετέφεραν στα Αγιάσματα, επίνειο των τριών αυτών χωριών

 

 

Η λιτάνευση των εικόνων, μαζί με το λάβαρο της Αναστάσεως και τα εξαπτέρυγα γινόταν μέσα από τα μονοπάτια των χωρικών έτσι ώστε ο ιερέας να ευλογήσει τα χωράφια και τα σπαρτά για μία καλή σοδειά.

Παράλληλα γινόταν και δεήσεις στα εξωκλήσια της διαδρομής. Οι κάτοικοι των τριών χωριών συναντιόταν όλοι μαζί στα Αγιάσματα όπου τελούσαν Θεία Λειτουργία. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι πιστοί έπαιρναν το δρόμο της επιστροφής, ο καθένας για το χωριό του όπου γινόταν και εκεί λιτάνευση των εικόνων. Το έθιμο έχει τις ρίζες του αιώνες πριν και συνεχίζεται ακόμα και στις μέρες μας.

Τα τελευταία χρόνια βέβαια το έθιμο πραγματοποιείται μόνο από τους κατοίκους των Λεπτοπόδων λόγω της ερήμωσης των περισσότερων χωριών της Βόρειας Χίου. Βέβαια οι λιγοστοί εναπομείναντες κάτοικοι των γύρω χωριών συμμετέχουν και αυτοί στο έθιμο με τους Λεπτοποδούσους συνεχίζοντας αυτή την παράδοση.

Μετά την επιστροφή στο χωριό ακολουθεί το παραδοσιακό κατσικοπίλαφο σήμα κατατεθέν των Λεπτοπόδων.

Φωτογραφίες και βίντεο Κωνσταντίνος Αναγνώστου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων