06/12/2023 06/12/2023 Σύμφωνα με απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Σερβίας, από τις 22 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου 2023 επισκέφθηκε τη Ρωσία αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Koσμήτορα της Ορθοδόξου Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Πανεπιστημίου Βελιγραδίου, Πρωτοπρεσβύτερο Ζόραν Ράνκοβιτς, τον Διευθυντή της Βιβλιοθήκης του Πατριαρχείου Σερβίας Ζ. Νεντέλκοβιτς και τη συνεργάτη της Βιβλιοθήκης Ε. Σλάβκοβιτς. Το διάστημα...
06 Δεκεμβρίου, 2023 - 17:38
Τελευταία ενημέρωση: 06/12/2023 - 23:59

Επίσκεψη θεολόγων του Πατριαρχείου Σερβίας στη Ρωσία

Διαδώστε:
Επίσκεψη θεολόγων του Πατριαρχείου Σερβίας στη Ρωσία

Σύμφωνα με απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Σερβίας, από τις 22 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου 2023 επισκέφθηκε τη Ρωσία αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Koσμήτορα της Ορθοδόξου Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Πανεπιστημίου Βελιγραδίου, Πρωτοπρεσβύτερο Ζόραν Ράνκοβιτς, τον Διευθυντή της Βιβλιοθήκης του Πατριαρχείου Σερβίας Ζ. Νεντέλκοβιτς και τη συνεργάτη της Βιβλιοθήκης Ε. Σλάβκοβιτς.

Το διάστημα 22 και 27 Νοεμβρίου 2023, η αντιπροσωπεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας μετέβη στην Αγία Πετρούπολη, όπου στις 24 Νοεμβρίου υπεγράφη η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Ρωσικής Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Βιβλιοθήκης του Πατριαρχείου Σερβίας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην πόλη, οι φιλοξενούμενοι από τη Σερβία προσκύνησαν στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Καζάν, στη Λαύρα του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι και στην Ιερά Μονή του Οσίου Αλεξάνδρου του Σβιρ, στο παρεκκλήσι της διά Χριστόν σαλής Ξένης της Αγίας Πετρουπόλεως, καθώς και στον τάφο του Αγίου Ιωάννη της Κρονστάνδης στη Σταυροπηγιακή γυναικεία Μονή του Αγίου Ιωάννη της Ρίλας στην οδό Κάρποφκα.

Στις 27 Νοεμβρίου 2023 η αντιπροσωπεία αφίχθη στη Μόσχα, όπου την υποδέχθηκε και συνόδευσε το στέλεχος της Γραμματείας επί Διορθοδόξων Υποθέσεων του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Α. Χόσεφ. Στη Σταυροπηγιακή γυναικεία Μονή της Αγίας Σκέπης της Παναγίας οι επισκέπτες ασπάσθηκαν τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Ματρώνας της Αόμματης, ενώ στη Σταυροπηγιακή ανδρώα Μονή του Αγίου Δανιήλ Μόσχας τα Ιερά Λείψανα του κτήτορα της Μονής Αγίου Πρίγκιπα Δανιήλ και λοιπά ιερά σεβάσματα.

Στις 29 Νοεμβρίου 2023 υπεγράφη η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Κρατικής Βιβλιοθήκης της Ρωσίας και της Βιβλιοθήκης του Πατριαρχείου Σερβίας. Την ίδια ημέρα τα μέλη της αντιπροσωπείας μετέβησαν στην Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Ανδρέου του Στρατηλάτη, όπου είχαν συνάντηση με τον Διευθυντή της Συνοδικής Βιβλιοθήκης της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας πρωθιερέα Αλέξανδρο Τρόιτσκι και τον Καθηγούμενο της Μονής του Αγίου Ανδρέα, Διευθυντή του Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Θεολογικής Ακαδημίας Μόσχας π. Διονύσιο Σλιόνοφ, οι οποίοι ενημέρωσαν τους επισκέπτες από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας για την ιστορία και τη σύγχρονη κατάσταση της Ιεράς Μονής του Αγίου Ανδρέου του Στρατηλάτη, της Συνοδικής Βιβλιοθήκης και του Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Θεολογικής Ακαδημίας Μόσχας, συζητώντας τις προοπτικές της συνεργασίας με την Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου και της Βιβλιοθήκης του Πατριαρχείου Σερβίας.

Στις 30 Νοεμβρίου 2023 τα μέλη της θεολογικής αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου Σερβίας μετέβησαν στο Ρωσικό Κρατικό Αρχείο Παλαιών Πράξεων, όπου συναντήθηκαν με τον διευθυντή και τους υποδιευθυντές του Αρχείου. Την ίδια ημέρα στο Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών «Ο Άγιος Τύχων» πραγματοποιήθηκε συνάντηση των θεολόγων από τη Σερβία με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου πρωθιερέα Βλαδίμηρο Βορομπιόφ, τον Αντιπρύτανη για το επιστημονικό και διεθνές έργο πρωθιερέα Κωνσταντίνο Πολσκόφ και τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής πρωθιερέα Παύλο Χοντζίνσκι.

Ολοκληρώνοντας την παραμονή τους στη Μόσχα τα μέλη της Σερβικής εκκλησιαστικής αντιπροσωπείας μετέβησαν στον ιερό καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χριστού, στον ιερό ναό του Αγίου Βασιλείου στην Κόκκινη Πλατεία, στα μουσεία του Κρεμλίνου της Μόσχας και στις 2 Δεκεμβρίου αναχώρησαν για την πατρίδα τους.

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων