18/03/2024 19/03/2024 Οι άριστες σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών Ρωσίας και Σερβίας επιβεβαιώθηκαν στο γεύμα που παρατέθηκε μετά το πέρας της Εξοδίου Ακολουθίας του μακαριστού Επισκόπου Μοραβικίου κυρού Αντωνίου, την οποία τέλεσαν ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος και ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα το Σάββατο 16 Μαρτίου...
18 Μαρτίου, 2024 - 19:00
Τελευταία ενημέρωση: 19/03/2024 - 23:09

Επιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις των Εκκλησιών Ρωσίας και Σερβίας

Διαδώστε:
Επιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις των Εκκλησιών Ρωσίας και Σερβίας

Οι άριστες σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών Ρωσίας και Σερβίας επιβεβαιώθηκαν στο γεύμα που παρατέθηκε μετά το πέρας της Εξοδίου Ακολουθίας του μακαριστού Επισκόπου Μοραβικίου κυρού Αντωνίου, την οποία τέλεσαν ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος και ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα το Σάββατο 16 Μαρτίου 2024.

Στο γεύμα παρακάθησαν οι δύο Προκαθήμενοι, Iεράρχες των δύο Εκκλησιών, κληρικοί, εκπρόσωποι της κρατικής ηγεσίας της Σερβίας, συγγενείς και οικείοι του εκλιπόντος.

Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος εξέφρασε τη χαρά του για την ευκαιρία της προσωπικής επαφής με τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας, αν και η σχετική αφορμή αποδείχθηκε θλιβερή.

Αναφερόμενος στον Μακαριώτατο Πατριάρχη κ.κ. Πορφύριο, ανέφερε ότι ηγείται της «πλέον οικειότερης σε εμάς από πολιτιστική, πνευματική και ιστορική άποψη Εκκλησίας, της Εκκλησίας του ευσεβούς σερβικού λαού»

Λαμβάνοντας αφορμή από την εκδημία του μακαριστού Επισκόπου Μοραβικίου κυρού Αντωνίου ο Πατριάρχης κ.κ. Κύριλλος επισήμανε: «Για εμάς τους Χριστιανούς, η εκδημία δεν συνδέεται με την πλήρη απώλεια της σχέσης με όσους κοιμήθηκαν. Στη γη διατηρούμε αυτή τη σχέση μέσω της προσευχής, και μετά, αφού μεταστούμε και έλθουμε σ’ εκείνο τον κόσμο, όπου ευρίσκονται ήδη οι κεκοιμημένοι, ελπίζουμε ότι και εκεί θα έχουμε κοινωνία, διότι δεν μπορεί να υπάρχουν περιορισμοί στη Βασιλεία των Ουρανών, οι οποίοι επιφέρουν θλίψη στον άνθρωπο εκεί, όπου δεν μπορεί να υπάρχει ούτε λύπη, αλλά ούτε οδύνη. Και η έλλειψη επικοινωνίας με αγαπημένα πρόσωπα προκαλεί πάντα λύπη. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι στη Βασιλεία των Ουρανών, εάν αξιωθούμε να βλέπουμε τη δόξα του Θεού, θα αποκατασταθεί η εποκοινωνία, την οποία χάνουμε εδώ μέσω του φυσικού θανάτου του ανθρώπου.»

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος σημείωσε ότι ο ίδιος και πολλοί Επίσκοποι και κληρικοί της Ορθoδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας είχαν πολύ καλές, αδελφικές, φιλικές σχέσεις με τον μακαριστό Επίσκοπο Μοραβικίου κυρό Αντώνιο. «Ήταν δικός μας, οικείος άνθρωπος. Επομένως, εκλαμβάνουμε την εκδημία του ως εκδημία ενός οικείου ανθρώπου», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Εν τούτοις, στη ζωή των ανθρώπων αναμιγνύονται λύπες με χαρές. Και η σημερινή μνημόνευση και η συμμετοχή στην Εξόδιο Ακολουθία του αγαπητού μας αδελφού συνοδεύεται από τη χαρά της συναναστροφής με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο, με τη σεβάσμια συνοδεία του, τους αδελφούς μας. Κάθε φορά που συναντιόμαστε συνειδητοποιούμε την εγγύτητά μας, πνευματική, ιστορική και πολιτιστική, καθώς και την εγγύτητα ως προς τη θεώρηση των εξελίξεων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των διορθόδοξων σχέσεων. Ευχαριστώ γι’ αυτό εγκαρδίως και τον Προκαθήμενο και σύσσωμη την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Σερβίας και όλο το σερβικό λαό.»

Επίσης στην ομιλία του ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος έκανε λόγο για τους στενούς δεσμούς μεταξύ των πιστών των Εκκλησιών της Ρωσίας και της Σερβίας, ιδιαίτερα εν μέσω μιας εποχής αποσύνθεσης πολλών ανθρωπίνων και διακρατικών σχέσεων, καθώς και πολύ επικίνδυνων εντάσεων μεταξύ χωρών.

«Θεού θέλοντος κανένας εξωτερικός παράγοντας να μην επισκιάσει τις σχέσεις μας. Θεού θέλοντος να συνεργαζόμαστε για την ενότητα της Ορθοδοξίας. Για να πετύχουμε αυτό πρέπει να δίnουμε οι ίδιοι το παράδειγμα της ενότητας. Και οι δύο Εκκλησίες μας δίδουν ένα τέτοιο παράδεγιμα», επισήμανε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος. Τόνισε δε ότι διατηρώντας την ομοφωνία, οι Εκκλησίες της Ρωσίας και της Σερβίας μπορούν «να συμβάλουν από κοινού στη θεραπεία εκείνων των ασθενειών που, δυστυχώς, υπάρχουν σήμερα στην Ορθόδοξη οικογένεια».

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η ομιλία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου, ο οποίος αναφερόμενος από την πλευρά του στον μακαριστό Επίσκοπο Μοραβικίου κυρό Αντώνιο, είπε: «Η μορφή του αποτελεί μαρτυρία ενότητας των δύο Εκκλησίων μας, διότι δεν ήταν μόνον αδελφός μας, αλλά και αδελφός σας. Γι’ αυτόν δεν υπήρχε φραγμός μεταξύ των δύο κατά τόπους Εκκλησιών, και η μορφή του και η διακονία του καλύτερα όλων απέδειξαν ότι είμαστε πράγματι Μία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία. Με την πίστη και τη ζωή του ο Επίσκοπος Μοραβικίου κυρός Αντώνιος μας καλεί να προσευχόμαστε υπέρ αυτού, καλεί να εργαζόμαστε στην οδό, την οποία βάδιζε, την οδό της ενότητας της Εκκλησίας, εν προκειμένω της ενότητας των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ρωσίας και Σερβίας.»

Όπως σημείωσε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος, ο μακαριστός Επίσκοπος Μοραβικίου κυρός Αντώνιος δεν αποτελούσε την εξαίρεση μεταξύ των Επισκόπων της Εκκλησίας της Σερβίας, εξηγώντας πως «ήταν εκπρόσωπος αυτού που αντιπροσωπεύει η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας καθ’ όλα, ιδιαίτερα στο πως αντιλαμβανόμαστε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας».

Επίσης ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος μίλησε με ευγνωμοσύνη για όσα έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας και ο ρωσικός λαός για την Εκκλησία και τον λαό της Σερβίας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και στα Μετόχια.

«Χρειαζόμαστε πολύ τις προσευχές σας για εμάς, για το δικό μας Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Και οι προσευχές επίσης έχουν ως προέκτασή τους συγκεκριμένες πράξεις και της Εκκλησίας σας, και του Κράτους. Αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά ότι η κατάσταση στο Κόσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, αν και σήμερα είναι τραγική για εμάς, όχι όπως την θέλαμε, αλλά χωρίς τη Ρωσία και την Εκκλησία της Ρωσίας θα ήταν ακόμη χειρότερη. Ευχαριστώ και πάλι για όλα, Μακαριώτατε», είπε, μεταξύ άλλων, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Σερβίας απευθυνόμενος στον Πατριάρχη κ.κ. Κύριλλο.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος μίλησε για τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι το 1999. Όπως είπε, την εποχή των βομβαρδισμών στο Βελιγράδι, ο ίδιος βρισκόταν στη σερβική πρωτεύουσα και επικοινωνούσε με τους Ιεράρχες της Εκκλησίας της Σερβίας, καθώς και με την ηγεσία της χώρας.

«Οι Εκκλησίες μας διαθέτουν το πνευματικό δυναμικό, το οποίο όταν αξιοποιηθεί, μπορεί να βοηθήσει τους πολιτικούς να λάβουν τις σωστές αποφάσεις, έχοντας υπόψη τις πολύ ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής και της Σερβικής Εκκλησίας, καθώς και την κοινή πνευματική πορεία και ιστορία μας. Οι Εκκλησίες μας οφείλουν να εργάζονται ιδιαιτέρως για τον φωτισμό των λαών μας, ενισχύοντάς την αγάπη του ενός για τον άλλον – οι Σέρβοι για τους Ρώσους, οι Ρώσοι για τους Σέρβους. Οι ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ρωσίας και Σερβίας μπορούν να επηρεάσουν την αλληλεπίδραση μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας: οι σχέσεις τους δεν μπορούν παρά να είναι φιλικές», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Υπουργός Εργασίας, Απασχόλησης, Βετεράνων και Κοινωνικής Πολιτικής της Σερβίας Νίκολα Σελάκοβιτς, ο οποίος συνόδεψε την αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Σερβίας στο ταξίδι της στη Μόσχα, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο κ. Σελάκοβιτς αναφέρθηκε στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δύο χώρες αναφορικά με την εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα.

«Οι Σέρβοι και οι Ρώσοι είναι δύο Ορθόδοξοι λαοί του Θεού. Υπάρχουν και άλλοι Ορθόδοξοι αδελφοί λαοί, αλλά αυτό που μας ξεχωρίζει ιδιαίτερα είναι το επίπεδο αμοιβαίας κατανόησης που υπάρχει μεταξύ των Εκκλησιών, των λαών και των κρατών μας. Θα το διατυπώσω σε μια σύντομη πρόταση: εκείνο, που διέρχεσθε σήμερα και όσα σας συμβαίνουν τώρα, όλα αυτά τα διήλθαμε νωρίτερα και τα ζήσαμε και εμείς», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Στο τέλος του γεύματος, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος υπογράμμισε και πάλι τη σημασία της πνευματικής ενότητας των δύο λαών, καθώς επίσης μεταξύ της Ρωσικής και της Σερβικής Εκκλησίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή η ενότητα σήμερα «δεν μπορεί να διαλυθεί από καμία εξωτερική δύναμη».

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας κατέληξε με την επισήμανση ότι και οι δύο Εκκλησίες  μπορούν από κοινού να κάνουν πολλά, όχι μόνο για τους δύο λαούς, αλλά και να ασκήσουν επιρροή σε πανορθόδοξο επίπεδο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η επίσκεψη του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Σερβίας και της συνοδείας του στη Μόσχα ολοκληρώθηκε, καθώς αναχώρησε από το Διεθνές Αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο, όπου τον συνόδευσαν ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστιών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος, ο σύμβουλος του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασόφ και ο Πρέσβης της Σερβίας στη Ρωσία Μόμτσιλο Μπάμπιτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αφίχθη στη Μόσχα ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος (ΦΩΤΟ)

Ο Πατριάρχης Σερβίας προσκύνησε το ιερό λείψανο της Αγίας Ματρώνας στη Μόσχα (ΦΩΤΟ)

Συνάντηση Πατριάρχη Μόσχας με τον Πατριάρχη Σερβίας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων