23/09/2021 23/09/2021 Τη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν οι οργανώσεις – μέλη της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής για τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου» την περασμένη Δευτέρα παρουσία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ. Ωστόσο, εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η τοποθέτηση της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών...
23 Σεπτεμβρίου, 2021 - 9:12
Τελευταία ενημέρωση: 23/09/2021 - 9:31

Η κριτική και η στήριξη στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

Διαδώστε:
Η κριτική και η στήριξη στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

Τη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν οι οργανώσεις – μέλη της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής για τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου» την περασμένη Δευτέρα παρουσία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ.

Ωστόσο, εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η τοποθέτηση της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών η οποία με ανακοίνωση που εξέδωσε εξέφρασε τη στήριξή της στον Αρχιεπίσκοπο για τις απαράδεκτες επιθέσεις, όπως τις χαρακτηρίζει, εναντίον του.

Κριτική των Κυπριακών οργανώσεων των ΗΠΑ

Με ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, εξέφρασε τη βαθιά της απογοήτευση για τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου» που πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.

“Δεν πρέπει να ξεχνάμε την 20η Ιουλίου του 1974, την παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τα θλιβερά αποτελέσματα της οποίας συνεχίζει να βιώνει ο Ελληνισμός. Η απόφαση του Αρχιεπισκόπου να παραστεί στα εγκαίνια, παρουσία μάλιστα του Τατάρ, προκαλεί και δεν συνάδει με τα συμφέροντα, τις αρχές και τις αξίες της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας και της Κύπρου”, τονίζουν και προσθέτουν “Για κάθε Ελληνοκύπριο, για κάθε Ομογενή που για 47 χρόνια αγωνίζεται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού είναι αδιανόητο να εμφανίζεται ο Αρχιεπίσκοπος στην ίδια εξέδρα με τον κατοχικό ηγέτη, ο οποίος με τις συνεχείς προκλητικές και εμπρηστικές του δηλώσεις υποσκάπτει οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού”.

“Η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής θεωρεί ότι η παρουσία του Αρχιεπισκόπου προκάλεσε το αίσθημα δικαιοσύνης και απογοήτευσε την Ελληνοκυπριακή Ομογένεια. Η Εκκλησία ήταν πάντα στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων της μαρτυρικής νήσου και δεν είναι σώφρων να προκαλεί με τέτοιου είδους κινήσεις. Ο Αρχιεπίσκοπος, ο θρησκευτικός μας ηγέτης, οφείλει να εμψυχώνει το αγωνιστικό μας φρόνημα και να πρωτοστατεί στους αγώνες για τα δίκαια του Ελληνισμού”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Στήριξη από την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών

“Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος είναι από τους πρώτους Ιεράρχες που χωρίς φόβο και πάθος έχει υπερασπιστεί τα δίκαια του ευρύτερου Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου παντού και κυρίως ενώπιον των αρχών της Τουρκίας”, τονίζει με ανακοίνωσή της η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών η οποία χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις επιθέσεις εναντίο του κ. Ελπιδοφόρου.  “Το έχει κάνει αυτό όχι εκ του ασφαλούς, όπως κάνουν πολλοί δυστυχώς για εντυπωσιασμό και προσωπικό όφελος”, σημειώνουν και προσθέτουν “Οι ίδιοι που επιτίθενται κατά του Αρχιεπισκόπου, με αφορμή την παρουσία του σε τελετή στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ρ.Τ. Ερντογάν, είναι αυτοί που ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν για τα πάνδεινα που έχει υποστεί ο Ελληνισμός της Πόλης αλλά και άλλες ιστορικές Ελληνικές Κοινότητες. Οι ίδιοι κύκλοι είναι αυτοί που δεν έχουν επιδείξει κανένα ενδιαφέρον και αδιαφορούν σήμερα πλήρως για τις προσπάθειες που γίνονται με στόχο την ανατροπή των αποτελεσμάτων των δεινών που έχει υποστεί ο Ελληνισμός της Πόλης”.

“Κατανοούμε για ποιο λόγο ο Σεβασμιώτατος γίνεται στόχος, αφού στον ελάχιστο χρόνο της διακονίας του διορθώθηκαν και τακτοποιήθηκαν πάρα πολλά θέματα τα οποία αν θα συνεχίζονταν θα εγκυμονούσαν μεγάλους κινδύνους για την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής. Οι υπαίτιοι που δημιούργησαν τους κινδύνους αυτούς υποδαυλίζουν αυτές τις επιθέσεις”, καταλήγει.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είχε γράψει στο twitter, πως βρέθηκε εκεί μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επιμένοντας, όπως πάντα, στη σημασία που έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο (εννοώντας και την παρουσία εκπροσώπων του), η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και η στήριξη των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων