20/12/2022 20/12/2022 Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, με εισήγησή του στη δεύτερη Μοναστική Σύναξη, στην Ιερά Μονή Αγίου Αντωνίου Αριζόνας, αναφέρθηκε στον μοναχισμό, τη σημασία του και την προσφορά του στον κόσμο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σεβασμιώτατος  στον Όσιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή και τον μαθητή του Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας, τον θεμελιωτή του Ορθόδοξου μοναχισμού στις Ηνωμένες...
20 Δεκεμβρίου, 2022 - 9:29
Τελευταία ενημέρωση: 20/12/2022 - 9:28

Ο Αμερικής Ελπιδοφόρος για τον Όσιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή και τον Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας

Διαδώστε:
Ο Αμερικής Ελπιδοφόρος για τον Όσιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή και τον Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, με εισήγησή του στη δεύτερη Μοναστική Σύναξη, στην Ιερά Μονή Αγίου Αντωνίου Αριζόνας, αναφέρθηκε στον μοναχισμό, τη σημασία του και την προσφορά του στον κόσμο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σεβασμιώτατος  στον Όσιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή και τον μαθητή του Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας, τον θεμελιωτή του Ορθόδοξου μοναχισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τον Καναδά.

“Γευόμαστε καρπούς γλυκείς και εύχυμους αυτής της μακραίωνης παράδοσης. Ένας άγιος Αντώνιος, ένας άγιος Σάββας, ένας άγιος Θεόδωρος, ένας άγιος Αθανάσιος, ένας άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής, ένας Γέρων Εφραίμ με άσβεστη τη φλόγα της αγάπης και το μέγα πόθο της ασκήσεως στην καρδιά τους, μεταμόρφωσαν και αγίασαν τον κόσμο”, ανέφερε στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Ο κ. Ελπιδοφόρος τόνισε ότι “Ο Γέρων Εφραίμ και οι ανά τον κόσμο μαθητές και τέκνα του, είναι οι γνήσιοι φορείς της ορθόδοξης ησυχαστικής παράδοσης του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού, του γενναίου στρατιώτου του Χριστού που τρύγησε το μέλι της ησυχίας, εζήλωσε τους αρχαίους ασκητές και ανεδείχθη πρότυπο ασκητικής βιοτής και καθαρής προσευχής. Η επίδραση της ζωής και του έργου του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστού στην πνευματική αναγέννηση του αγιορείτικου μοναχισμού και στην αναβίωση της φιλοκαλικής παράδοσης στην ορθόδοξη εκκλησιαστική ζωή στην Ελλάδα, την Κύπρο, τον Καναδά, εδώ στην Αμερική μας και στην οικουμένη ολάκερη, είναι ανυπέρβλητη”. 

Και συνέχισε αναφερόμενος στο έργο του Γέροντα Εφραίμ λέγοντας:

“Ο Γέροντας Εφραίμ, τηρώντας με κατ᾽ επίγνωση ζήλο την ιερή εργασία της καρδιακής προσευχής, γεύθηκε τις ενέργειες της θείας χάριτος ασκούμενος παρά τους πόδας του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού. Με τη συνεχή εσωτερική εργασία του έγινε πράγματι δοχείο της χάριτος του Αγίου Πνεύματος και όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου «διέβη εις Αμερικήν» για να γίνει ιεραπόστολος της αληθινής ησυχίας.

Πριν την έλευση του Γέροντος στην Αμερική, έγιναν κάποιες προσπάθειες ίδρυσης μοναστικών κοινοτήτων, χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Με την ασκητική απλότητά του, αλλά πλήρης ιεραποστολικού ζήλου, έχοντας μέσα του άνωθεν πληροφορία για την επιτυχία του εγχειρήματος, όχι μόνο μετέφερε την ορθόδοξη μοναχική παράδοση στην Αμερική και τον Καναδά, αλλά έγινε κτήτορας δεκάδων μοναστικών κοινοτήτων και, επιτρέψτε μου να πω, αγίασε με την προσευχητική παρουσία του το Νέο Κόσμο.

Στο πετραχήλι του αναπαύθηκαν χιλιάδες ψυχές, γιατί η μέριμνά του ήταν όχι μόνο να φέρει κοντά στο Χριστό και την Εκκλησία τους ανθρώπους, αλλά και να τους καταστήσει αγωνιστές κατά των παθών και των σειρήνων του αιώνος τούτου.

Πολλοί πολέμησαν τον Γέροντα μη γνωρίζοντες ίσως επαρκώς την πνευματική αξία του μοναχισμού και μη διαβλέποντες τη δυναμική της μοναχικής βιοτής. Ο Γέροντας όμως, καταβάλλοντας ανυπέρβλητους κόπους, πόνους και δάκρυα, με υποδειγματική υπομονή και κυρίως με ευαγγελική αγάπη και συγχωρητικότητα για τον άνθρωπο, έπεισε και τους πλέον δύσπιστους, και αποτέλεσε παράδειγμα και φως στα σκοτάδια της πνευματικής αγνωσίας. Εκένωσεν εαυτόν, ώστε να μεταδώσει σε όλους μας ασφαλή και ευκολοβάδιστο δρόμο σωτηρίας”.

Κλείνοντας την αναφορά του στο έργο του Γέροντα Εφραίμ ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κατέθεσε και έναν λογισμό του λέγοντας: “Θεωρώ ότι συνδέεται άμεσα τόσο με τις ταραχές που ζούμε στο σύγχρονο εκκλησιαστικό γίγνεσθαι, όσο και με τον τρόπο που ο αείμνηστος Γέροντας αντιμετώπισε πειρασμούς, προερχόμενους από την εκκλησιαστική διοίκηση. Ο Γέροντας Εφραίμ αποτελεί πέραν των όσων εξέθεσα, φορέα και ενός γνησίου εκκλησιαστικού φρονήματος. Διδάχθηκε από τον Άγιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή, ότι, παρ᾽ όλους τους ποικίλους κατά καιρούς κλυδωνισμούς, «η Εκκλησία ευρίσκεται εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον Κωνσταντινουπόλεως»”.

Διαβάστε επίσης: 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής για την προσφορά του μοναχισμού στον κόσμο

Γέροντας Εφραίμ Αριζόνας: Ο θεμελιωτής του Ορθόδοξου μοναχισμού και της πνευματικής ζωής στην Αμερική – Τρία χρόνια από την κοίμησή του

Φωτογραφίες: GOARCH

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων