19/03/2023 19/03/2023 Η Ελληνική Ομογένεια της Βικτώριας, με πρωτοπόρο τη μαθητιώσα νεολαία της, τίμησε με συγκίνηση και υπερηφάνεια τους Ήρωες του Αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία, με αφορμή τη φετινή Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Οι επίσημοι εορτασμοί της Επετείου στην «ελληνοπρεπέστατη» Μελβούρνη ξεκίνησαν το Σάββατο, 18 Μαρτίου, με την τέλεση Τρισαγίου, υπέρ των αγωνιστών και...
19 Μαρτίου, 2023 - 14:30
Τελευταία ενημέρωση: 19/03/2023 - 14:33

Ο Πρωθυπουργός της Βικτώριας τίμησε με τους Έλληνες τους Ήρωες του 1821 – Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Μακάριου

Διαδώστε:
Ο Πρωθυπουργός της Βικτώριας τίμησε με τους Έλληνες τους Ήρωες του 1821 – Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Μακάριου

Η Ελληνική Ομογένεια της Βικτώριας, με πρωτοπόρο τη μαθητιώσα νεολαία της, τίμησε με συγκίνηση και υπερηφάνεια τους Ήρωες του Αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία, με αφορμή τη φετινή Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Οι επίσημοι εορτασμοί της Επετείου στην «ελληνοπρεπέστατη» Μελβούρνη ξεκίνησαν το Σάββατο, 18 Μαρτίου, με την τέλεση Τρισαγίου, υπέρ των αγωνιστών και ηρώων του 1821, στο Μνημείο Πεσόντων Shrine of Remembrance, από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο. Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Σωζοπόλεως κ. Κυριακός και Κερασούντος κ. Ευμένιος, Αρχιεπισκοπικοί Επίτροποι Μελβούρνης και Northcote αντίστοιχα, ενώ παρόντες στην τελετή, η οποία ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων, ήταν εκπρόσωποι των πολιτικών και προξενικών αρχών, και των ομογενειακών οργανώσεων της Βικτώριας.

Συγκεκριμένα, την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρωθυπουργός της Βικτώριας, κ. DanielAndrews, ο Αρχηγός της Αντιπολιτεύσεως στο Πολιτειακό Κοινοβούλιο της Βικτώριας, κ. JohnPesutto, η ομογενής Ομοσπονδιακή Βουλευτής κ. Μαρία Βαμβακινού, η οποία εκπροσώπησε τον Ομοσπονδιακό Πρωθυπουργό της Αυστραλίας, κ. AnthonyAlbanese, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αυστραλία, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ο Πρόεδρος της Διακοινοτικής Επιτροπής Βικτώριας, κ. Αντώνιος Τσουρδαλάκης, κ.ά.

Οι επετειακές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν την Κυριακή, 19 Μαρτίου, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, και περιέλαμβαναν την εντυπωσιακή παρέλαση σχολείων και ομογενειακών σωματείων στο LakesideStadium στο προάστειο του AlbertPark της Μελβούρνης. Νωρίτερα, στον Αρχιεπισκοπικό Ναό του Αγίου Ευσταθίου, μετά τη Θεία Λειτουργία, τελέστηκε η επίσημη Δοξολογία επί τη Επετείω της Εθνικής Παλιγγενεσίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου, περιστοιχούμενου από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Σωζοπόλεως κ. Κυριακό και Κερασούντος κ. Ευμένιο, παρουσία πολυπληθούς εκκλησιάσματος.

Στην κορύφωση των εκδηλώσεων, στο LakesideStadium, επικράτησε ενθουσιώδης ατμόσφαιρα και χιλιάδες ομογενείς καμάρωσαν και καταχειροκρότησαν τους συμμετέχοντες στην παρέλαση, ιδίως τη νέα γενιά της Ομογένειας. Ανάμεσά τους, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος, ο οποίος παρακολούθησε τη μεγαλειώδη παρέλαση μεπολλή συγκίνηση και υπερηφάνεια, ενώ απέδωσε τα εύσημα στους διοργανωτές και στους συμμετέχοντες οι οποίοι τίμησαν όπως αρμόζει τους ηρωικούς προγόνους μας.

Κατά τη σύντομη ομιλία του, ο Σεβασμιώτατοςαναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε η Ορθόδοξη πίστη στον ξεσηκωμό των Ελλήνων και στον νικηφόρο αγώνα τους για την απόκτηση της πολυπόθητης Ελευθερίας. Υπενθύμισε, εξάλλου, την πνευματική παρακαταθήκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη προς τη νέα γενιά, η οποία συνοψίζεται στην ακόλουθη προτροπή του Γέρου του Μωριά: «Πρέπει να φυλάξετε τηνπίστη σας και να την στερεώσετε, διότι όταν επιάσαμε τα άρματα,είπαμε πρώτα ‘υπέρ Πίστεως’ και έπειτα ‘υπέρ Πατρίδος’».

«Δεν υπάρχει πατρίδα χωρίς την πίστη», επισήμανε με έμφαση ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε: «Γι’ αυτό βλέπετε ότι στις σημαίες μας πάντοτε υπάρχει ο σταυρός. Ο σταυρός μάς φυλάει, ο σταυρός μάς προστατεύει, ο σταυρός είναι η πηγή της δυνάμεώς μας, της χαράς και της ελπίδας μας. Στον σταυρό οφείλουμε τα πάντα και στην πίστη μας. Για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία αγωνίστηκαν οι πρόγονοί μας, οι Έλληνες».

Κατακλείοντας, ο Σεβασμιώτατος παρακάλεσε πατρικά όλους τους ομογενείς, είτε πηγαίνουν συχνά στην εκκλησία είτε όχι, να διατηρήσουν στις καρδιές τους άσβεστη τη φλόγα της Ορθοδόξου πίστεως. «Μην ξεχνάτε ποτέ ότι στις φλέβες μας κυλάει αίμα μαρτύρων που αγωνίστηκαν για την πατρίδα, αλλά μην ξεχνάτε και ότι στις φλέβες μας κυλάει αίμα αγίων της πίστεως, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την Ορθοδοξία και για τον Χριστό», υπογράμμισε.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων