13/12/2022 13/12/2022 Στην Αίθουσα Τελετών της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης έλαβε χώρα χθες, η βιβλιοπαρουσίαση του νέου μεταφρασμένου στα ελληνικά βιβλίου της Chiara Lubich (ιδρύτριας του Focolare Movimento) με τίτλο «Ένας Νέος Δρόμος – Η πνευματικότητα της ενότητας». Η ΠΑΕΑΚ ακολουθώντας το πρότυπο των διαχριστιανικών σχέσεων και την ποιμαντική γραμμή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις σχέσεις του...
13 Δεκεμβρίου, 2022 - 13:39

Ημερίδα για το Κίνημα των Φοκολάρι στην ΠΑΕΑΚ

Διαδώστε:
Ημερίδα για το Κίνημα των Φοκολάρι στην ΠΑΕΑΚ

Στην Αίθουσα Τελετών της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης έλαβε χώρα χθες, η βιβλιοπαρουσίαση του νέου μεταφρασμένου στα ελληνικά βιβλίου της Chiara Lubich (ιδρύτριας του Focolare Movimento) με τίτλο «Ένας Νέος Δρόμος – Η πνευματικότητα της ενότητας».

Η ΠΑΕΑΚ ακολουθώντας το πρότυπο των διαχριστιανικών σχέσεων και την ποιμαντική γραμμή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις σχέσεις του με το Κίνημα των Φοκολάρι ενθάρρυνε την εν λόγω εκδήλωση, καθώς προάγει την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των Χριστιανών και τον αμοιβαίο σεβασμό, θέτοντας εν των μέσω ημών την λυτρωτική παρουσία του Χριστού.

Η Chiara αναμφισβήτητα υπήρξε μία σημαντική προσωπικότητα στο σύγχρονο οικουμενικό γίγνεσθαι, επιδιώκοντας να βρει απαντήσεις σε δύο βασικά ερωτήματα: α) Ποιο είναι το μέλλον του Χριστιανισμού και β) Πώς μπορούμε ως Χριστιανικές Εκκλησίες να εργαστούμε από κοινού προς την ενότητα ακολουθώντας τον Εγκαταλελειμμένο Ιησού.

Στο ταξίδι αυτό η Lubich συνεργάστηκε με τον αοίδιμο Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα, αναπτύσσοντας βαθιά πνευματικές σχέσεις με την Ορθόδοξη Ανατολή, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που η ίδια ενήργησε ως κομιστής έμπιστων επιστολών του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τον Πάπα Ρώμης Παύλο ΣΤ’.

«Η Chiara Lubich αφήκεν ανεξίτηλον αποτύπωμα εις τον χώρον της χριστιανικής πνευματικότητος εις την εποχήν μας, με την προσωπικήν παρουσίαν και μαρτυρίαν της, με τας ιδέας και τα συγγράμματά της και με τας δράσεις της εις την πορείαν της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς την ποθεινήν ενότητα. Κατώρθωσε να εγγίση τας ψυχάς αναριθμήτων συγχρόνων μας, οι οποίοι είδον, και συνεχίζουν να βλέπουν, εις το πρόσωπόν της μίαν καθοδηγητικήν μορφήν προς την πνευματικήν ζωήν, την έχουσαν κέντρον την βιωμένην αγάπην ως πεμπτουσίαν του χριστιανικού ήθους και ως απάντησιν εις τας υπαρξιακάς αναζητήσεις του ανθρώπου.

Χαρακτηριστικόν γνώρισμα αυτής της πνευματικότητος είναι η αδιάσπαστος ενότης της αγάπης προς τον Θεόν και της αγάπης προς τον αδελφόν, δώρον της φιλανθρώπου αγάπης του Θεού προς πάντας ημάς», αναφέρεται στο Πατριαρχικό Μήνυμα του σεπτού Προκαθημένου της Ορθοδοξίας Παναγιωτάτου κ.κ. Βαρθολομαίου, με το οποίο ξεκίνησε η όλη εκδήλωση και το οποίο ανέγνωσε ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και Καθηγητής της ΠΑΕΑΚ Θεόδωρος Μειμάρης.

Στο πλαίσιο της βιβλιοπαρουσίασης συμμετείχαν πέντε ομιλητές, οι οποίοι περιέγραψαν τη δομή και το περιεχόμενο του βιβλίου, παρουσιάζοντας ο καθένας από την πλευρά του την πνευματικότητα, τις δράσεις και εν γένει το Κίνημα του Φοκολάρι και τις σχέσεις του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Συγκεκριμένα, εισηγήσεις παρουσίασαν ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Καθηγητής της ΠΑΕΑΚ Θεόδωρος Μεϊμάρης (‘Our Common Journey: Ecumenical Patriarch Bartholomew and the Focolare Movement’) και ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς (‘The new way for our Christian Witnessin today’s world’), ενώ εκ μέρους του Κινήματος μίλησαν η Patrizia Taranto, από το Φοκολάρε της Αθήνας (‘Theorigins of the Focolare Movement’), ο Enno Dijkema (‘Introduction to the spirituality of the Focolare Movement’) και η Δρ. Sandra Ferreira Ribeiro (‘The relationship between Chiara Lubich and Ecumenical Patriarch Athenagoras’), εκπρόσωποι του Centro Uno (Ρώμη).

Εγκάρδιο χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό, μιλώντας στο ακροατήριο με τρόπο καρδιακό, εξομολογητικό, ενώ τόνισε μεταξύ άλλων ότι κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στην επικράτηση της εν Χριστώ ειρήνης και αγάπης πρέπει να ενισχύεται.

Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη προαγωγής της διαχριστιανικής συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, ενθυμούμενος μάλιστα το γεγονός της επιστροφής της τιμίας κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου, Πρώτου Επισκόπου Κρήτης, κατά την περίοδο του οραματιστού Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου Α’, όταν και παρέλαβε το ιερό λείψανο από τον Καρδινάλιο AugustinoBea.Τέλος συνεχάρη τους διοργανωτές, συντελεστές και συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο Προεδρεύων της ΠΑΕΑΚ, Αν. Καθηγητής και Διευθυντής Ιερατικών Σπουδών κ. Εμμανουήλ Δουνδουλάκης, ο οποίος με λόγο ουσιαστικό μίλησε για την ανάγκη εξω-στρέφειας και ανοίγματοςτης ΠΑΕΑΚ στο σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι, η οποία ακολουθώντας το παράδειγμα της σεπτής Κορυφής της Ορθοδοξίας καλείται να συνδράμει στο έργο του διαλόγου με τις άλλες Χριστιανικές παραδόσεις και Εκκλησίες με τρόπο ακαδημαϊκό και με λόγο θεολογικό.

Το αυτό τονίζεται άλλωστε και στο σεπτό Πατρι-αρχικό Μήνυμα με τους εξής λόγους: «Ὡς «Πατριαρχική» εἶναι, καί ὀφείλει νά τό ἀποδεικνύῃ ἐν τῇ πράξει, φορεύς ἀνοικτοσύνης, οἰκου-μενικοῦ πνεύματος καί διαπολιτισμικοῦ διαλόγου. Αὕτη ἡ στάσις ὄχι μόνον δέν ἀντίκειται εἰς τήν ἀμετακίνητον προσήλωσιν εἰς τήν Παρά-δοσιν καί τάς παραδόσεις τῆς Ὀρθοδοξίας, ἀλλά ἀποτελεῖ συνέπειαν καί προέκτασίν της. Τό ἴδιον καί ἡ ἀποτελεσματικότης τῆς χριστιανικῆς μαρτυρίας χάνεται, ὅταν αὐτή προσαρμόζηται εἰς κοσμικά πρότυπα καί σχήματα καί ὅταν ἐγκλωβίζηται εἰς ἐσωστρέφειαν καί ἄγονον κλειστότητα, δῆθεν διά νά διασωθῇ ἡ καθαρότης τῆς παραδεδομένης ἀληθείας».

Χαιρετισμό απέστειλαν ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος Σύρου, Θήρας και Κρήτης Θεοφιλέστατος κ. Πέτρος και ο Ελλογ. Καθηγητής κ.PieroCoda, Συμπρόεδρος της Οικουμενικής Καθέδρας Athenagoras – ChiaraLubich του Πανεπιστημίου Sophia και Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Θεολογικής Επιτροπής εκ μέρους της Ρωμαιοκαθολικής Εκ-κλησίας.

Τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης είχε ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Αυγουστίνος Μπαϊραχτάρης, Αν. Καθηγητής της ΠΑΕΑΚ και Διευθυντής Μουσικών Σπουδών, ενώ το όλο γεγονός πλαισίωσαν οι ελλογιμότατοι καθηγητές/τριες και φοιτητές/τριες της ΠΑΕΑΚ.

   

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων