29/11/2023 29/11/2023 Ο Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας τέλεσε, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023, την Θεία Λειτουργία στην Ενορία της Αγίας Αικατερίνας στο Άμστερνταμ  (Zaandam), συλλειτουργούντων κληρικών της Ιεράς Μητρόπολης στην Ολλανδία και με την συμμετοχή ευάριθμου εκκλησιάσματος. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη χαρά του για την τέλεση...
29 Νοεμβρίου, 2023 - 15:47
Τελευταία ενημέρωση: 29/11/2023 - 15:27

Εορτή της Ενορίας της Αγίας Αικατερίνας στο Άμστερνταμ

Διαδώστε:
Εορτή της Ενορίας της Αγίας Αικατερίνας στο Άμστερνταμ

Ο Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας τέλεσε, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023, την Θεία Λειτουργία στην Ενορία της Αγίας Αικατερίνας στο Άμστερνταμ  (Zaandam), συλλειτουργούντων κληρικών της Ιεράς Μητρόπολης στην Ολλανδία και με την συμμετοχή ευάριθμου εκκλησιάσματος.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη χαρά του για την τέλεση της πανηγύρεως καθώς και για την συνέχιση των απαραίτητων για την καλή λειτουργία της ενορίας έργων, παρακαλώντας τους ενορίτες να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια ο καθένας με τον τρόπο που μπορεί. Επιπλέον ευχαρίστησε τον Ιερατικώς Προϊστάμενο της Ενορίας για το ποιμαντικό έργο το οποίο επιτελεί καθώς και τους κληρικούς που ήλθαν να συμμετάσχουν στην χαρά της εορτής της Αγίας Αικατερίνας.

Το έτος 2016 η Ιερά Μητρόπολις Βελγίου προέβη στην επανασύσταση της εν Amsterdamιστορικής Ενορίας της Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης. Εκατόν πενήντα έτη από της παύσεως λειτουργίας της Ενορίας, το 1866, η Ιερά Μητρόπολις αγόρασε παλαιό ναό, στους χώρους του οποίου στεγάσθηκε ο Ενοριακός Ναός, όπισθεν αυτού η αίθουσα εκδηλώσεων και παραπλεύρως η κατοικία του εκάστοτε ιερέως.

Κατά τον 18ον αιώνα εγκαταστάθηκαν στο Amsterdam Έλληνες έμποροι προερχόμενοι από την Σμύρνη, την Χίο και την Θεσσαλονίκη.

Κατά το 1752 αιτήθηκαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο άδεια και ευλογία ιδρύσεως ορθοδόξου ενορίας, αφιερώνοντας την ενορία στην Αγία Αικατερίνη, ενώ από το 1760 επιμελήθηκαν την μετάφραση της Θείας Λειτουργίας του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην ολλανδική.

Φτάνοντας στο σήμερα, η Ιερά Μητρόπολις καταβάλει προσπάθειες, τα έργα ανακαινίσεως και ευτρεπισμού του όλου οικοδομήματος που βρίσκεται πλέον σε προάστιο του Amsterdam και περιλαμβάνει τον Ναό, το Πνευματικό Κέντρο και το πρεσβυτέριο, να ολοκληρωθούν, ώστε η ζωή της Ενορίας να συνεχίσει απρόσκοπτα και να δίνεται η μαρτυρία της Ορθοδοξίας μέσα στον σύγχρονο κόσμο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων