22/04/2024 23/04/2024 Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η επίσκεψη 34 προσκυνητών από τη Χίο στις πατρίδες των προγόνων τους την Ε΄Κυριακή των Νηστειών, 21 Απριλίου 2024, για να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία και να συμπροσευχηθούν μαζί με τους Ορθόδοξους Χριστιανούς της μαρτυρικής Σμύρνης.  Η Θεία Λειτουργία στη Σμύρνη είναι ξεχωριστή καθώς τελείται σε τρεις διαφορετικές γλώσσες: Ελληνικά, Τουρκικά...
22 Απριλίου, 2024 - 21:55
Τελευταία ενημέρωση: 23/04/2024 - 21:09

H Ε΄Κυριακή των Νηστειών στη μαρτυρική Σμύρνη

Διαδώστε:
H Ε΄Κυριακή των Νηστειών στη μαρτυρική Σμύρνη

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η επίσκεψη 34 προσκυνητών από τη Χίο στις πατρίδες των προγόνων τους την Ε΄Κυριακή των Νηστειών, 21 Απριλίου 2024, για να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία και να συμπροσευχηθούν μαζί με τους Ορθόδοξους Χριστιανούς της μαρτυρικής Σμύρνης.

Η Θεία Λειτουργία στη Σμύρνη είναι ξεχωριστή καθώς τελείται σε τρεις διαφορετικές γλώσσες: Ελληνικά, Τουρκικά και Ρώσικα, διότι η Ορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης αποτελείται από Έλληνες, Τούρκους και πολλούς Χριστιανούς από την ανατολική Ευρώπη.

Ένα χρόνο μετά την παραχώρηση του Ιερού Ναού Santa Maria από την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία στην Ιερά Μητρόπολη Σμύρνης τελέστηκε Θεία Λειτουργία την τελευταία Κυριακή των Νηστειών προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος συγκινημένος ευχαρίστησε τους προσκυνητές από τη Μυροβόλο Χίο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2023 με μέριμνα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και ύστερα από επικοινωνία με τον Πάπα της Ρώμης, παραχωρήθηκε από Φραγκισκανούς μοναχούς ο Καθολικός Ναός Santa Maria στη Σμύρνη, ο οποίος ανήκει στο εν λόγω Τάγμα, για τις ανάγκες της Ιεράς Μητροπόλεως Σμύρνης.

Ο ναός πλέον χρησιμοποιείται ως Μητροπολιτικός Ναός της Σμύρνης, είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου.

Το προσκύνημα διοργανώθηκε από το Μικρασιατικό Σωματείο Μ.Σ. Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη «ο Φάρος» τα μέλη του οποίου κατάγονται από τα Ελληνικά χωριά της Μικράς Ασίας.

Λίγα λόγια για το Ναό

Ο Ιερός Ναός κτίστηκε το 1692 και αποτελεί ιστορικό πολιτιστικό μνημείο. Βρίσκεται στην παλιά φράγκικη γειτονιά της συνοικίας Κονάκι της Σμύρνης. Κατασκευάστηκε από τους Φραγκισκανούς που ήταν εγκατεστημένοι στη Σμύρνη και αφιερώθηκε στην Παναγία με την ονομασία Santa Maria. Η βόρεια, νότια και ανατολική όψη του ναού είναι αρκετά απλή στο σχεδιασμό, αλλά η κύρια πρόσοψη και ο εσωτερικός χώρος περιλαμβάνουν λεπτότερη, πιο περίτεχνη κατασκευή. Στο εσωτερικό του ναού διακρίνονται η μίμηση της αρχαιολογικής αρχιτεκτονικής, η σιδερένια οροφή και η περίτεχνη αψίδα. Το κτήριο χτίστηκε συμμετρικά κατά μήκος στην κατεύθυνση ανατολής – δύσης και έχει μονόκλιτη κάτοψη βασιλικής. Έχει ενδείξεις από την εποχή της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, που φαίνονται στα παράθυρα, τις κολώνες και το υλικό που χρησιμοποιείται. Στην εκκλησία υπάρχουν πολλές κορινθιακές κολώνες.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων