02/11/2022 02/11/2022 Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος άγει τα ονομαστήριά του σήμερα Τετάρτη 2 Νοεμβρίου. Βέρος Κωνσταντινοπολίτης γεννήθηκε στο ιστορικό Μακρυχώρι το 1967 δώδεκα χρόνια μετά τα δραματικά γεγονότα των Σεπτεμβριανών που αποδεκάτισαν τον Ελληνικό πληθυσμό της Κωνσταντινούπολης. Γράφει η Κάτια Τσιμπλάκη Η ομόφωνη εκλογή του από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 11...
02 Νοεμβρίου, 2022 - 16:35
Τελευταία ενημέρωση: 02/11/2022 - 17:02

Ελπιδοφόρος: Ονομαστήρια και έργο πνοής στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Διαδώστε:
Ελπιδοφόρος: Ονομαστήρια και έργο πνοής στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος άγει τα ονομαστήριά του σήμερα Τετάρτη 2 Νοεμβρίου.

Βέρος Κωνσταντινοπολίτης γεννήθηκε στο ιστορικό Μακρυχώρι το 1967 δώδεκα χρόνια μετά τα δραματικά γεγονότα των Σεπτεμβριανών που αποδεκάτισαν τον Ελληνικό πληθυσμό της Κωνσταντινούπολης.

Γράφει η Κάτια Τσιμπλάκη

Η ομόφωνη εκλογή του από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 11 Μαΐου 2019, στο θρόνο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής έδωσε μήνυμα ανανέωσης στην σημαντική αυτή περιφέρεια της Πρωτόθρονης Εκκλησίας.

Η διαδοχή του πρώην Αμερικής Δημήτριου έγινε ομαλά και σε κλίμα ομόνοιας γεγονός που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην αποδοχή του νέου Αρχιεπισκόπου όχι μόνο από τις Ελληνικές Κοινότητες αλλά και από το ισχυρό Ελληνικό λόμπι.

Ο από Προύσης Ελπιδοφόρος προχώρησε ως Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας σε έργα αποκατάστασης στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης και ήταν επί σειρά ετών ο εξ απορρήτων ιεράρχης που στεκόταν στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Διαχειριζόταν θέματα μείζονος σημασίας όπως την Πανορθόδοξη Σύνοδο που έγινε το 2016 στο Κολυμπάρι της Κρήτης. Για τη διοργάνωσή της είχε συνεργαστεί εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου με ισχυρούς Ελληνοαμερικανούς παράγοντες στις ΗΠΑ. Άλλωστε και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής είχε συνδράμει σε όλα τα επίπεδα για την εύρυθμη διεξαγωγή της παρά τις Ορθόδοξες εκκλησίες που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.

Εκκλησιαστικές πηγές αναφέρουν ότι η ομαλή διεξαγωγή της άνοιξε και το δρόμο προκειμένου να αναλάβει την κραταιά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Η ενθρόνισή του έγινε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης των Η.Π.Α. στις 22 Ιουνίου 2019.

Εκ τότε έχει προχωρήσει στην υλοποίηση σπουδαίων έργων. Καταρχήν παράκαμψε τα οικονομικά εμπόδια που καθυστερούσαν την αποπεράτωση του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν βρίσκοντας τους απαραίτητους πόρους. Και στα εγκαίνιά του που έγιναν στις 4 Ιουλίου 2022, ημέρα της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας, κάλεσε και είχε στο πλευρό του τον Προκάτοχό του, τον πρώην Αμερικής Δημήτριο. Την ίδια μέρα εορτάστηκε και η συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και ξεκίνησε και η 46η Κληρικολαϊκή Συνέλευση, η οποία ήταν και η πρώτη στην οποία συμμετείχε ο κ. Ελπιδοφόρος ως Προκαθήμενός της.

Γύρω από το πρόσωπό του έχει συσπειρώσει όλους τους ισχυρούς Ελληνοαμερικανούς, οι οποίοι με την πλευρά τους στηρίζουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο από τις προκλήσεις που δέχεται είτε από την Τουρκία είτε από ομόδοξες Εκκλησίες. Ο ίδιος συνοδεύει στις σημαντικές επισκέψεις του τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, όπως πρόσφατα στο Λονδίνο για τους εορτασμούς της Εκατονταετηρίδας της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων.

Παράλληλα, την ίδια στήριξη δίνει και σε εκκλησίες που δοκιμάζονται, όπως το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής. Μάλιστα δρομολόγησε τη συνάντηση του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρου Β’ με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον οποίο επίσης συνόδευσε στο Λευκό Οίκο.

Επί των ημερών του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου άνοιξε ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον του Ελληνισμού στις ΗΠΑ. Η νέα γενιά, τα ελληνικά σχολεία, η διατήρηση της επαφής με τον ελληνισμό και η εκμάθηση των ελληνικών βρέθηκαν στο επίκεντρο.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων