31/05/2019 31/05/2019 Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ Ελπιδοφόρος επισκεπτόμενος σήμερα 31 Μαϊου 2019 ,τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμο αφού ζήτησε την ευχή και την ευλογία του προσκάλεσε τον προκαθήμενο της ελλαδικής εκκλησίας στην ενθρόνιση του ενώ παράλληλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη στο ξεκίνημα αυτού του δύσκολου έργου. Από την πλευρά του, ο...
31 Μαΐου, 2019 - 8:04
Τελευταία ενημέρωση: 31/05/2019 - 20:56

Από το Φανάρι στις ΗΠΑ- Η διαδρομή του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, οι επαφές και οι προκλήσεις

Διαδώστε:
Από το Φανάρι στις ΗΠΑ- Η διαδρομή του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, οι επαφές και οι προκλήσεις

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ Ελπιδοφόρος επισκεπτόμενος σήμερα 31 Μαϊου 2019 ,τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμο αφού ζήτησε την ευχή και την ευλογία του προσκάλεσε τον προκαθήμενο της ελλαδικής εκκλησίας στην ενθρόνιση του ενώ παράλληλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη στο ξεκίνημα αυτού του δύσκολου έργου.

Από την πλευρά του, ο Μακαριώτατος κ.κ Ιερώνυμος, διαβεβαίωσε το νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρο ότι θα τον στηρίξει σε αυτό το δύσκολο έργο που αναλαμβάνει με τις ευχές του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίου.

Δημοσιογραφική κάλυψη: Δημήτρης Στρουμπάκος

Κάμερα: Ανδρέας Χαλκιόπουλος

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Καρπαθάκης  

Στο μεταξύ από την ανακοίνωση της εκλογής του στην θέση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ελπιδοφόρος έχει δώσει το στίγμα των προτεραιοτήτων του. Άνοιξε από την πρώτη κιόλας στιγμή τους διαύλους επικοινωνίας με τους Ιερείς στις ΗΠΑ, μέσω ευρείας τηλεδιάσκεψης που διοργάνωσε, και πραγματοποιεί πλήθος επαφών στην Ελλάδα.

“Τα νυχτερινά σχολεία επιτελούν αθόρυβο έργο”

Θερμά υποδέχθηκε ο Διευθυντής του 1ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Τάυρου, ο Δήμαρχος της Περιοχής και οι Ιερείς της Μητροπολιτικής Περιφέρειας του Τάυρου , λίγο μετά της 6 το απόγευμα, τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο. Μετά την υποδοχή κατευθήνθηκαν στον χώρο εκδηλώσεων του Σχολείου. Σκοπός της επίσκεψης του Σεβ. Αρχιεπισκόπου κ. Ελπιδοφόρου είναι να εμψυχώσει τα νέα παιδιά που εργάζονται και επιθυμούν παράλληλα να τελειώσουν το σχολείο. Αφορμή της επίσκεψης στο συγκεκριμένο ΕΠΑΛ στάθηκε το γεγονός ότι μεταξύ των μαθητών του συγκεκριμένου σχολείου βρίσκεται και ο ανιψιός του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, στον οποίο μάλιστα έχει ιδιαίτερη αδυναμία.

«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που βρίσκομαι κοντά σας σε ένα τέτοιο σχολείο. Αφορμή ασφαλώς είναι το γεγονός ότι σε αυτό το σχολείο φοιτά ο ανιψιός μου ο Δανιήλ. Αλλά είναι μια ωραία ευκαιρία αυτή για να εξάρουμε το έργο αυτών των σχολείων. Αυτό το αθόρυβο έργο που επιτελούν τα νυχτερινά σχολεία τα οποία στηρίζουν τα παιδιά εκείνα που έπρεπε να εργαστούν» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος.

Φωτογραφίες – Κάμερα: Βαγγέλης Καρπαθάκης 

Μοντάζ: Μαριάνθη Ματζίρη 

Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών 

Στις 11.30 το πρωί μετέβη στο υπουργείο Εξωτερικών για συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών.

Ο κ. Κατρούγκαλος υποδεχόμενος τον Σεβασμιώτατο στο υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε ότι θα παραβρεθεί στην τελετή ενθρόνισης του Σεβασμιωτάτου το  Σάββατο, 22 Ιουνίου στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στη Νέας Υόρκη.

“Σας περιμένουμε” του απάντησε ο Αρχιεπ. Αμερικής

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών 

Στις 12.30 συναντήθηκε με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Στην Αρχιεπισκοπή τον υποδέχθηκε ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Α.Α Επίσκοπος Θεσπιών κ.Συμεών. Προσερχόμενος ο κ. Ελπιδοφόρος ζήτησε την ευχή του Μακαριώτατου και τις συμβουλές του για το πως να κυβερνήσει αυτό το σκάφος της αρχιεπισκοπής Αμερικής, “Στα καθήκοντά του αρχιεπισκόπου Αμερικής είναι και η διατήρηση της συνείδησης του συνδέσμου με την πατρίδα την Ελλάδα αλλά και η διατήρηση της εθνικής πολιτισμικής γλωσσικής συνέχειας και της πιστότητας στην ορθόδοξη παράδοσης” τόνισε. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κάλεσε επίσης τον Ιερώνυμο να παραστεί στην ενθρόνιση του.

Από πλευρά του ο Μακαριώτατος του ευχήθηκε μέσα από την ψυχή και την καρδιά του ο θεός να του δίνει δύναμη ώστε να αντιμετωπίζει όλα τα θέματα. Υποστήριξε μάλιστα ότι ο ρόλος της εκκλησίας στο εξωτερικό μπορεί να συγκριθεί με αυτόν της πρεσβείας


Και οι δύο αυτές συναντήσεις κρίνονται υψίστης σημασίας σε θρησκευτικό αλλά και διπλωματικό επίπεδο, με δεδομένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής αλλά και το ρόλο που καλείται να παίξει σε συνεργασία με την ομογένεια στα εθνικά θέματα.
Δεν είναι τυχαίο ότι από τις πρώτες συναντήσεις που είχε στην Αθήνα ο Σεβασμιώτατος κ. Ελπιδοφόρος ήταν αυτή με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Τζέφρι Πάιατ.

«Είναι τιμή μου να συγχαρώ τον νεοεκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο για την επικείμενη αποστολή του και να εκφράσω την εκτίμησή μου για τον κρίσιμο ρόλο που θα παίξει στην εμβάθυνση των σχέσεων ανάμεσα στους πολίτες των ΗΠΑ και της Ελλάδας» έγραψε ο κ. Πάιατ στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Η επίσκεψη στην Ι.Μ. Οσίου Δαυίδ 

Χθες επισκέφθηκε την Ιερά Μονή του Οσίου Ιακώβου του Τσαλίκη, από τον οποίο με θαυματουργικό τρόπο είχε σημάδια της παρουσίας του. «Θέλω πριν αναλάβω τα καθήκοντά µου να προσκυνήσω τον τάφο του, να λειτουργήσω στο μοναστήρι του και να έχω την ευχή του» ανέφερε συγκινημένος ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος.


Ο Σεβασμιώτατος έχει πραγματοποιήσει ήδη συναντήσεις με τις Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, αλλά και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην προσφώνηση του ο Προκόπης Παυλόπουλος συνεχάρη τον κ. Ελπιδοφόρο για την «άξια εκλογή» του, ενώ από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής αναφέρθηκε στην παρακαταθήκη της ομογένειας για την οποία όπως είπε έχει εντολή από τον Παναγιώτατο διασφαλίσει την ενότητά της.

Η τηλεδιάσκεψη

Δίνοντας το στίγμα των προτεραιοτήτων του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής πραγματοποίησε  τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν πάνω από τετρακόσιοι ιερείς από όλες τις πολιτείες της χώρας:

«Κατεχόμουν από ιδιαίτερη ανυπομονησία να επικοινωνήσω με σας τους προσφιλείς και σεβάσμιους κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας, διότι είσαστε αυτή καθ’ εαυτή η καρδιά αυτής της ζωτικής Επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου” είχε δηλώσει μεταξύ άλλων.

Οι προτεραιότητες

Εξάλλου, όπως και ο ίδιος τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Καθημερινή είναι αποφασισμένος να βάλει τάξη στα οικονομικά της Ορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής, ώστε να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση των χρημάτων των ευεργετών, με πρώτο στόχο την ολοκλήρωση του ορθόδοξου ναού του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero. Σημειώνει επίσης ότι θα υπερασπιστεί από τη νέα του θέση τόσο τα δικαιώματα του ελληνισμού ανά την οικουμένη όσο και τα εθνικά θέματα, σε συνεργασία με τις ελληνοαμερικανικές και κυπριακές οργανώσεις.

“Είναι γνωστό ότι ο ρόλος του Αρχιεπισκόπου του εκάστοτε έχει να κάνει και με τα εθνικά θέματα, αλλά και γενικά με τα προβλήματα του ελληνισμού ανά την οικουμένη. Αυτό περιμένει ο κόσμος και από εμένα. Εγώ είμαι έτοιμος να βοηθήσω το ελληνοαμερικανικό λόμπι, να προωθεί πάντοτε τα ελληνικά συμφέροντα, να παρεμβαίνει όπου υπάρχει Ελληνας και αδικείται και παραβιάζεται η ελευθερία του, τα ανθρώπινα και θρησκευτικά δικαιώματά του, θα είμαι υπερασπιστής. Η χώρα από την οποία προέρχομαι έχει αυτή την παράδοση. Από τον Πατριάρχη μας έμαθα να υψώνω τη φωνή μου όπου βλέπω την Ορθοδοξία να καταπιέζεται και όπου βλέπω τη ρωμιοσύνη να αδικείται και να περιορίζονται οι ελευθερίες της”

Τελικός προορισμός η Νέα Υόρκη
Η τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου, θα γίνει το Σάββατο, 22 Ιουνίου στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στη Νέας Υόρκη (337 East 74th Street), στις 11 π.μ.

Της ενθρόνισης θα ακολουθήσει επίσημα γεύμα, στις 1:30 μ.μ. στο New York Hilton Midtown (1335 Avenue of the Americas).

Σημειώνεται δε ότι ο Αρχιεπίσκοπος, κ. Ελπιδοφόρος, θα φτάσει στην Αμερική την Τετάρτη, 19 Ιουνίου.

Προηγουμένως θα έχει μία σειρά συναντήσεων και συνομιλιών με ιεράρχες, κλήρο και προσωπικό της Αγίας Αρχιεπισκοπής, καθώς και άλλους Ορθόδοξους ιεράρχες και οικουμενικούς ηγέτες από άλλα δόγματα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων