18/12/2020 18/12/2020 “Αυτά τα Χριστούγεννα της πανδημίας αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις και προβλήματα”, αναφέρει στην Ποιμαντορική του Εγκύκλιο για την εορτή των Χριστουγέννων ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.  “Προσκυνώντας το θείο βρέφος στην ταπεινή φάτνη των ζώων, ας ολοκληρώσουμε αυτό το ταξίδι της πίστεως προσφέροντας και εμείς το ταπεινό μας δώρο ως ευχαριστία”, υπογραμμίζει σε άλλο σημείο...
18 Δεκεμβρίου, 2020 - 22:40
Τελευταία ενημέρωση: 18/12/2020 - 22:43

“Αυτά τα Χριστούγεννα αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις”

Διαδώστε:
“Αυτά τα Χριστούγεννα αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις”

“Αυτά τα Χριστούγεννα της πανδημίας αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις και προβλήματα”, αναφέρει στην Ποιμαντορική του Εγκύκλιο για την εορτή των Χριστουγέννων ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος. 

“Προσκυνώντας το θείο βρέφος στην ταπεινή φάτνη των ζώων, ας ολοκληρώσουμε αυτό το ταξίδι της πίστεως προσφέροντας και εμείς το ταπεινό μας δώρο ως ευχαριστία”, υπογραμμίζει σε άλλο σημείο της Εγκυκλίου ο Αρχιεπίσκοπος και καταλήγει: “ακόμη και μέσα στις πολλαπλές δυσκολίες της πανδημίας, το δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε είναι ο ίδιος μας ο εαυτός: μιμούμενοι την αγάπη και την αφοσίωση με την οποία η αειπάρθενος Μαρία προσέφερε τον εαυτό της στο Θεό”.

Αναλυτικά η Εγκύκλιος:

«Τί σοι προσενέγκωμεν Χριστέ, ὅτι ὤφθης ἐπὶ γῆς ὡς ἄνθρωπος δι᾽ ἡμᾶς;»
(Στιχηρὸν ἰδιόμελον τοῦ ἑσπερινοῦ τῆς ἑορτῆς τῶν Χριστουγέννων).

Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και τις Μοναχές, τους Προέδρους και τα Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τους Εντιμολογιωτάτους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, την Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Προσφιλείς αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Μέσα στο σκοτάδι της φετινής χρονιάς, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και ο λαμπρότερος αστέρας της ανθρώπινης ιστορίας φωτίζει ξανά τις καρδιές μας, οδηγώντας μας στο σπήλαιο της πόλης του Δαβίδ. Αντιμετωπίσαμε μεγάλες δυσκολίες αυτή τη χρονιά, αλλά σήμερα το βρέφος της Βηθλεέμ μας καλεί να επισκεφθούμε το παγωμένο και σκοτεινό σπήλαιο, να γίνουμε συναντιλήπτορες και συνοδοιπόροι στις δυσκολίες που το ίδιο αντιμετώπισε για τη σωτηρία μας. Κατέβη εκ των ουρανών και ενανθρώπησε μέσα στη μήτρα της νεαρής παρθένου Μαρίας, παραδίδοντας τον εαυτό του στα χέρια του Ιωσήφ, ανθρώπου γεμάτου απορίες για το θαυμαστό αυτό γεγονός της γεννήσεως. Έτσι και εμείς, όπως η Μαρία και ο Ιωσήφ, με αφελότητα καρδίας, ας ξεπεράσουμε τις όποιες αμφιβολίες μας και ας πιστέψουμε στα λόγια του αγγέλου, που μας βεβαιώνει «ότι αυτός εστιν ο Θεός ημών και το έλεος αυτού μένει εις τον αιώνα».

Αυτά τα Χριστούγεννα της πανδημίας αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις και προβλήματα, με οικονομικά αδιέξοδα και ενίοτε και απώλειες αγαπημένων προσώπων, αλλά ας θυμηθούμε τη Μαρία και τον Ιωσήφ στο ταξίδι τους για τη Βηθλεέμ της Ιουδαίας. Υπάκουσαν στην εντολή του Καίσαρα και έγιναν οι συντελεστές του θαύματος: «Και ο Λόγος σαρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν, πλήρης χάριτος και αληθείας» (Ιωάν. 1:14). Στερήθηκαν καταλλήλου καταλύματος αλλά βρήκαν τη θαλπωρή στη φάτνη με τα άλογα ζώα της γης, προσκυνούμενοι από Μάγους εξ Ανατολών. Γεύθηκαν το θαύμα της επισκέψεως των ποιμένων και της δοξολογίας των αγγέλων. Τι θαυμάσια δώρα αλήθεια, μέσα στην απόλυτη ταπείνωση, μέσα στην έλλειψη των αναγκαίων αγαθών!

Προσκυνώντας το θείο βρέφος στην ταπεινή φάτνη των ζώων, ας ολοκληρώσουμε αυτό το ταξίδι της πίστεως προσφέροντας και εμείς το ταπεινό μας δώρο ως ευχαριστία. Το ιδιόμελο του εσπερινού της εορτής συνεχίζει: «έκαστον γαρ των υπό σου γενομένων κτισμάτων, την ευχαριστίαν σοι προσάγει· οι Άγγελοι τον ύμνον, οι ουρανοί τον Αστέρα, οι Μάγοι τα δώρα, οι Ποιμένες το θαύμα, η γη το σπήλαιον, η έρημος την φάτνην· ημείς δε Μητέρα Παρθένον. Ο προ αιώνων Θεός ελέησον ημάς».

Αγαπητοί μου χριστιανοί, ακόμη και μέσα στις πολλαπλές δυσκολίες της πανδημίας, το δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε είναι ο ίδιος μας ο εαυτός: μιμούμενοι την αγάπη και την αφοσίωση με την οποία η αειπάρθενος Μαρία προσέφερε τον εαυτό της στο Θεό. Εμείς προσφέρουμε Μητέρα Παρθένον, διότι έχουμε την ίδια φύση με αυτή, την ανθρώπινη φύση, την οποία προσλαμβάνει ο Λόγος του Θεού και γίνεται άνθρωπος, ερχόμενος στον κόσμο. Εορτάζοντας τα Χριστούγεννα του 2020, εύχομαι το φως του Κυρίου να λάμψει στις καρδιές σας, σαν το φως του αστέρα της Βηθλεέμ στον χριστουγεννιάτικο ουρανό, οδηγώντας σας σε ένα ευλογημένο και ευτυχές νέο έτος.

Χριστὸς γεννᾶται, δοξάσατε.

† ο Αμερικής Ελπιδοφόρος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων