18/07/2020 18/07/2020 Με αφορμή την 46η Επέτειο της Τουρκικής Εισβολής στην Κύπρο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος εξέδωσε ποιμαντορική εγκύκλιο όπου τονίζει χαρακτηριστικά: “Είναι γεγονός ότι διαρκής στόχος της Τουρκίας είναι η εξαφάνιση της Ορθοδόξου Χριστιανικής πίστεως, του Ελληνικού Πολιτισμού και της Γλώσσας, καθώς και κάθε ίχνους Ελληνικής ιστορίας. Μόνο στα τελευταία 100 χρόνια, η...
18 Ιουλίου, 2020 - 15:24
Τελευταία ενημέρωση: 18/07/2020 - 15:32

“Στόχος της Τουρκίας είναι η εξαφάνιση της Ορθοδοξίας”

Διαδώστε:
“Στόχος της Τουρκίας είναι η εξαφάνιση της Ορθοδοξίας”

Με αφορμή την 46η Επέτειο της Τουρκικής Εισβολής στην Κύπρο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος εξέδωσε ποιμαντορική εγκύκλιο όπου τονίζει χαρακτηριστικά: “Είναι γεγονός ότι διαρκής στόχος της Τουρκίας είναι η εξαφάνιση της Ορθοδόξου Χριστιανικής πίστεως, του Ελληνικού Πολιτισμού και της Γλώσσας, καθώς και κάθε ίχνους Ελληνικής ιστορίας. Μόνο στα τελευταία 100 χρόνια, η Τουρκική Κυβέρνηση έχει διαπράξει θηριωδίες εναντίον των Ελλήνων, όπως γενοκτονίες, το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την συνεχή δίωξη και καταπίεση της Μητρός Εκκλησίας, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου”.

Ενώ στη συνέχεια αναφέρει: “Και όταν μιλούμε για όλα αυτά τα γεγονότα, ας μην αναφερόμαστε σ’αυτά ως περασμένη και τετελεσμένη ιστορία, αλλά σαν ένα κεφάλαιο της ιστορίας που δεν έχει κλείσει, αλλά αιμορραγεί, και περιμένει την δικαίωση, προασπιζόμενοι πάντοτε τα αθώα θύματα αυτής της αδικίας”.

Διαβάστε αναλυτικά: 

Ἀγαπητοί μου ἀδελφοί,

Με πόνο ψυχής θυμόμαστε σήμερα την τραγική εκείνη ημέρα της αδίκου εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο μας, στις 20 Ιουλίου 1974, και ζωντανεύουν πάλι μπροστά μας τα φρικτά γεγονότα που έλαβαν χώρα, οι κτηνωδίες, η αγριότητα και η βαρβαρότητα που επέδειξαν οι εχθροί εναντίον των Κυπρίων αδελφών μας, μέσα στην ίδια την πατρίδα τους. Όλα αυτά τα γεγονότα και η τεράστια αδικία που διεπράχθη, άφησαν στους Κυπρίους αδελφούς μας ανοικτές πληγές, που δεν είναι δυνατόν να θεραπευθούν, μέχρι την στιγμή που θα επανέλθει η δικαιοσύνη και δούμε πάλι την Κύπρο μας ενωμένη.

Μέσα στις μαύρες σελίδες της ιστορίας της Τουρκικής εισβολής βλέπουμε γεγονότα που σημάδεψαν έναν ολόκληρο λαό˙ οικογένειες που χωρίσθηκαν, τους Ελληνοκυπρίους που εκδιώχθηκαν με την βία από τις πατρογονικές τους εστίες, αθώους πολίτες που δολοφονήθηκαν, Ιερούς Ναούς που καταστράφηκαν, και τον ξεριζωμό της Ελληνικής κληρονομιάς από την Κυβέρνηση της Τουρκίας, η οποία δεν νοιάζεται ούτε για την ειρήνη, ούτε για την αρμονική συνύπαρξη των λαών, αλλά την ενδιαφέρουν μόνο τα δικά της συμφέροντα, με οποιοδήποτε κόστος, και υποτιμώντας την αξία της ανθρώπινης ζωής. Είναι δε πολύ λυπηρό ότι τέτοιου είδους πράξεις και συμπεριφορές αποτελούν βασική τακτική της Τουρκίας, καθώς επικρατεί η πολιτική του μίσους, του ανταγωνισμού, της βίας και της μισαλλοδοξίας, με όλα τα παραπάνω να επιβεβαιώνονται με την πρόσφατη απαισία απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας, της Μεγάλης Εκκλησίας, σε Τζαμί.

Η «εθνική εκκαθάριση» που επέβαλαν οι Τούρκοι κατά την εισβολή τους στην Κύπρο είναι μια ακόμη γνωστή πράξη της Τουρκίας στην ιστορία της, που χαρακτηρίζεται από βία και υποδούλωση άλλων λαών. Αυτή η ιστορία πηγαίνει πίσω αιώνες, στις Οθωμανικές  κατακτήσεις, και συνεχίζει αδιάκοπα μέχρι σήμερα. Είναι γεγονός ότι διαρκής στόχος της Τουρκίας είναι η εξαφάνιση της Ορθοδόξου Χριστιανικής πίστεως, του Ελληνικού Πολιτισμού και της Γλώσσας, καθώς και κάθε ίχνους Ελληνικής ιστορίας. Μόνο στα τελευταία 100 χρόνια, η Τουρκική Κυβέρνηση έχει διαπράξει θηριωδίες εναντίον των Ελλήνων, όπως γενοκτονίες, το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την συνεχή δίωξη και καταπίεση της Μητρός Εκκλησίας, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου.

Παρά ταύτα, ευρισκόμενοι ενώπιον αυτής της εχθρικής καταστάσεως, οφείλουμε να παραμείνουμε δυνατοί και σταθεροί εναντίον κάθε δύναμης που εργάζεται το πονηρό, τον διχασμό, και την αδικία. Οφείλουμε όλοι εμείς να υψώσουμε το ανάστημα και την φωνή μας και να υπερασπιστούμε την Ορθόδοξο πίστη μας, την Ελληνική μας ταυτότητα, την θρησκευτική ελευθερία και την δικαιοσύνη προς όλους. Οφείλουμε ακόμη να υπερασπιστούμε τους αδελφούς μας Κυπρίους, και να μιλήσουμε για τις απερίγραπτες θηριωδίες που έχουν υποστεί, καθώς τους άρπαξαν την γη τους, τους δίωξαν από την πατρίδα τους, και μέχρι σήμερα θρηνούν για τις χαμένες ζωές και περιουσίες τους, εξαιτίας των παρανόμων ενεργειών της Τουρκίας. Και όταν μιλούμε για όλα αυτά τα γεγονότα, ας μην αναφερόμαστε σ’αυτά ως περασμένη και τετελεσμένη ιστορία, αλλά σαν ένα κεφάλαιο της ιστορίας που δεν έχει κλείσει, αλλά αιμορραγεί, και περιμένει την δικαίωση, προασπιζόμενοι πάντοτε τα αθώα θύματα αυτής της αδικίας.

Κλείνοντας, σας παρακαλώ σήμερα, κατά την ιερά επέτειο της εισβολής στην Κύπρο, να θυμηθούμε τις αθώες ψυχές των πατέρων, μητέρων και αδελφών μας που έπεσαν στον αγώνα για δικαιοσύνη και να προσευχηθούμε σήμερα αλλά και συνεχώς για την ανάπαυση τους στην Βασιλεία του Θεού. Ας μην ξεχνούμε ποτέ αυτήν την θλιβερή επέτειο αλλά και όλα όσα διαπράχθησαν τότε και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, και ας προσπαθούμε να τιμούμε με την μνήμη μας αλλά και τις πράξεις μας τους ιερούς εκείνους αγώνες των ηρώων μας για δικαιοσύνη και ελευθερία.

Ευχόμενος όπως ο Κύριος πάσης παρακλήσεως αναπαύη τις αγίες ψυχές των θυμάτων της Τουρκικής Εισβολής στην Κύπρο μας και πραστατεύη και διαφυλάττη τον Λαό Του, διατελώ

Μετά πατρικής αγάπης και διαπύρων ευχών

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+ Ο Νέας Ιερσέης ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων