19/11/2020 20/11/2020 Αρχιεπισκοπική εγκύκλιο για την Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanks giving) συνέγραψε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, γνωρίζοντας πολύ καλά πως φέτος λόγω κορωνοϊού η ημέρα αυτή δεν θα εορταστεί στις ΗΠΑ όπως άλλες χρονιές. Ως εκ τούτου, ο Σεβασμιώτατος δίνει τις ποιμαντικές του συμβουλές τόσο για την ευχαριστία στον Θεό όσο και για το πώς...
19 Νοεμβρίου, 2020 - 11:22
Τελευταία ενημέρωση: 20/11/2020 - 10:02

Ελπιδοφόρος: «Ας κρατήσουμε χώρο στην καρδιά μας για όλους»

Διαδώστε:
Ελπιδοφόρος: «Ας κρατήσουμε χώρο στην καρδιά μας για όλους»

Αρχιεπισκοπική εγκύκλιο για την Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanks giving) συνέγραψε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, γνωρίζοντας πολύ καλά πως φέτος λόγω κορωνοϊού η ημέρα αυτή δεν θα εορταστεί στις ΗΠΑ όπως άλλες χρονιές. Ως εκ τούτου, ο Σεβασμιώτατος δίνει τις ποιμαντικές του συμβουλές τόσο για την ευχαριστία στον Θεό όσο και για το πώς πρέπει να κινηθεί κανείς φέτος.

Διαβάστε όλη την εγκύκλιο:

Ἀριθ. Πρωτ. 213/2020

26 Νοεμβρίου 2020

«Ἐξομολογεῖσθε τῷ Κυρίῳ, ὅτι ἀγαθός, ὅτι εἰς τὸν αἰῶνα τὸ ἔλεος αὐτοῦ. Ἀλληλούϊα» (Ψαλμὸς 135:1).

Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και τις Μοναχές, τους Προέδρους και τα Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τους Εντιμολογιωτάτους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, την Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Προσφιλείς αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,
Ας ευχαριστήσουμε το Θεό! Ας εορτάσουμε την εθνική εορτή των Ευχαριστιών, μία ημέρα μοναδική, κατά την οποία αντιλαμβανόμαστε ότι το αντίθετο της έλλειψης δεν είναι η πληρότητα, αλλά η ευχαριστία. Τα λόγια του Προέδρου John F. Kennedy, κατά την διακήρυξη του έτους 1963 για την ημέρα των Ευχαριστιών, είναι πράγματι ακριβή: Πριν από τρεις αιώνες, οι πατέρες μας στη Virginia και στη Μασσαχουσέτη, μακριά από την πατρίδα τους, στη μοναξιά της ερημιάς, αφιέρωσαν κάποιο χρόνο για ευχαριστία. Κατά την ημέρα αυτή ευχαρίστησαν θερμά το Θεό για την ασφάλεια, την υγεία των παιδιών τους, την ευφορία της γης, την αγάπη που τους συνδέει μεταξύ τους και την πίστη που τους ενώνει με το Θεό. Η εθνική μας αυτή εορτή είναι συνυφασμένη με τις οικογενειακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιούμε για το δείπνο των ευχαριστιών, αλλά αυτή η χρονιά της πανδημίας είναι διαφορετική από τις άλλες. Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις είναι αμφίβολες λόγω της ανάγκης να προστατέψουμε την υγεία των ανθρώπων που αγαπάμε. Αλλά και η αφθονία για πολλούς από τους αδελφούς μας δεν είναι αυτονόητη, λόγω της οικονομικής ανασφάλειας που προκάλεσε η πανδημία.

Για το λόγο αυτό σας καλώ για μία προσφορά ευχαριστίας, κατά τη δύναμή του καθενός, μέσα στις κοινότητές σας, με γενναιοδωρία, προς τους ανθρώπους που είναι λιγότερο προνομιούχοι από εμάς. Ας μοιραστούμε με τους άλλους κάποιες από τις ευλογίες που μας δίνει άφθονα ο Θεός, κατά το παράδειγμά του, «ότι τον ήλιον αυτού ανατέλλει επί πονηρούς και αγαθούς και βρέχει επί δικαίους και αδίκους» (Ματθ. 5:45). Να δεχθούμε την ευημερία και την αφθονία στη ζωή μας όχι μόνο ως αποτέλεσμα της σκληρής εργασίας μας και άλλων ευτυχών συγκυριών, αλλά κυρίως ως τον μοναδικό ανεκτίμητο θησαυρό των δωρεών του Θεού στη ζωή μας και ως ευκαιρία προσφοράς στο συνάνθρωπό μας, ενθυμούμενοι τα λόγια του Κυρίου: «δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε» (Ματθ. 10:8).

Και αν αυτή τη χρονιά δε μπορέσουμε να γιορτάσουμε την εορτή των Ευχαριστιών μαζί με αγαπημένα πρόσωπα της οικογένειάς μας, ας κρατήσουμε αυτό το χώρο ανοιχτό στην καρδιά μας για όλους τους ανθρώπους. Ο κόσμος γύρω μας έχει ανάγκη να νιώσει αυτή την αγάπη και την αποδοχή του άλλου, όποιος και να είναι αυτός, σαν ένα πρώτο βήμα.

Σε κάθε Θεία Λειτουργία, ευχαριστούμε και δοξολογούμε το Θεό, όμως ελάτε να δείξουμε έμπρακτα αυτή την ευχαριστία με αγάπη και γενναιοδωρία προς τους συνανθρώπους μας.

Ευχαριστήσωμεν τω Κυρίῳ!

Μετά πατρικών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης,

† ὁ Ἀμερικῆς Ἐλπιδοφόρος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων