15/09/2021 15/09/2021 Στον καθεδρικό Ναό του Τιμίου Σταυρού στο Whitestone της Νέας Υόρκης, χοροστάτησε χθες, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος. Του Συμεών Τριανταφυλλίδη Με αφορμή την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, όπου εορτάζει και η ομώνυμη Θεολογική Σχολή και το Ελληνικό Κολέγιο της Βοστώνης, απηύθυνε έκκληση προς όλους τους Έλληνες της Αμερικής, να στείλουν εκεί τα...
15 Σεπτεμβρίου, 2021 - 11:09
Τελευταία ενημέρωση: 15/09/2021 - 11:24

Ελπιδοφόρος: “Στείλτε παιδιά στη Θεολογική Σχολή Βοστώνης”

Διαδώστε:
Ελπιδοφόρος: “Στείλτε παιδιά στη Θεολογική Σχολή Βοστώνης”

Στον καθεδρικό Ναό του Τιμίου Σταυρού στο Whitestone της Νέας Υόρκης, χοροστάτησε χθες, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Του Συμεών Τριανταφυλλίδη

Με αφορμή την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, όπου εορτάζει και η ομώνυμη Θεολογική Σχολή και το Ελληνικό Κολέγιο της Βοστώνης, απηύθυνε έκκληση προς όλους τους Έλληνες της Αμερικής, να στείλουν εκεί τα παιδιά τους για σπουδές. “Δεν έχει ανάγκη από χρήματα η θεολογική σχολή. Χρειάζεται παιδιά! Ανθρώπους χρειάζεται! Στείλτε παιδιά! …Πώς θα ζήσουμε χωρίς την Εκκλησία, χωρίς έναν παπά να μας διαβάσει το Ευαγγέλιο. Να μας μιλήσει Ελληνικά, να διδάξει στα παιδιά μας τον Χριστό, τον Σταυρό και το Ευαγγέλιο. Τι θα γίνουν οι οικογένειες μας; Που θα πάμε στην Αμερική; Θα χαθούμε”, τόνισε χαρακτηριστικά προς το ευσεβές πλήρωμα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης όπου φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια από τότε που οι Τούρκοι την έκλεισαν. “Παλεύουμε τόσο σκληρά για να την ανοίξουμε. Μιλάμε με τους Τούρκους. Προσπαθούμε να τους πείσουμε, να τους εξηγήσουμε. Να ζητήσουμε τη βοήθεια κυβερνήσεων, της Αμερικανικής, της δικής μας και άλλων κυβερνήσεων για να μας ανοίξουν τη θεολογική μας σχολή. Πενήντα χρόνια κλειστή. Και εμείς εδώ στην Αμερική, που είμαστε ελεύθεροι, έχουμε κλειστά σχολεία; Δεν μας τιμά εδώ στην Αμερική που λέμε ότι είμαστε σε ελεύθερη και δημοκρατική χώρα. Να μην μπορούμε να λειτουργήσουμε ένα κτίριο που το χτίσαμε με τα χέρια μας, με τα χρήματα μας. “, συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, θέλοντας να υποδείξει τη σπουδαιότητα  λειτουργίας της σχολής στη Βοστώνη.

“Θέλω να υποστηρίζουμε όλοι μας τη Θεολογική Σχολή. Διότι δίχως τη Θεολογική Σχολή δεν υπάρχουμε. Δεν μπορούμε να υπάρξουμε. Δεν θα έχουμε ιερείς. Δεν θα έχουμε θεολόγους. Δεν θα έχουμε ανθρώπους να δουλέψουν για την Εκκλησία μας. Και χωρίς την Εκκλησία τι θα κάνουμε στην Αμερική. Πώς θα ζήσουμε χωρίς την Εκκλησία, χωρίς έναν παπά να μας διαβάσει το Ευαγγέλιο. Να μας μιλήσει Ελληνικά, να διδάξει στα παιδιά μας τον Χριστό, τον Σταυρό και το Ευαγγέλιο. Τι θα γίνουν οι οικογένειες μας; Που θα πάμε στην Αμερική; Θα χαθούμε. Για αυτό αδελφοί μου, θέλω να υποστηρίζουμε την Θεολογική Σχολή. Μη σκεφτείτε ότι πάλι ο Αρχιεπίσκοπος σας ζητάει λεφτά. Δεν σας ζητάω χρήματα αυτή τη φορά. Δεν έχει ανάγκη από χρήματα η θεολογική σχολή. Χρειάζεται παιδιά! Ανθρώπους χρειάζεται! Στείλτε παιδιά! Όχι μόνο για να γίνουν ιερείς, γιατί στη Βοστώνη, στον “Τίμιο Σταυρό” δεν έχουμε μόνο θεολογική σχολή. Έχουμε και το Ελληνικό Κολέγιο. Ένα κολέγιο έχει μόνο ο Ελληνισμός στην Αμερική. Μόνο ένα. Στη Βοστώνη! Δίπλα στη θεολογική σχολή. Στείλτε τα κορίτσια σας, στείλτε τα αγόρια σας, στείλτε τα παιδιά σας. Αντί να τα στείλετε σε κάποιο άλλο κολέγιο, που δεν ξέρετε με ποιους κάνουν παρέα, που κοιμούνται τα βράδια και που πάνε και έρχονται. Στείλτε τα στο Ελληνικό Κολέγιο, που είναι κάτω από τη σκιά της Εκκλησίας. Κάτω από τη σκιά της θεολογικής σχολής. Να μάθουν τον πολιτισμό μας, τον Ελληνικό πολιτισμό! Να μάθουν τη γλώσσα μας! Και αν το έχουν μέσα τους, γιατί με το ζόρι παπάδες δεν γίνονται. Έαν κάποιο παιδί το έχει μέσα του θα συνεχίσει στη θεολογική σχολή και θα μάθει και τα πράγματα που χρειάζονται για να γίνει ένας καλός ιερέας. Αλλά και εάν, αν ένα άλλο παιδί, αγόρι ή κορίτσι θελήσει να πάει σε ένα άλλο πανεπιστημίο… Στη Βοστώνη είναι τα καλύτερα πανεπιστήμια της Αμερικής. Πρέπει αδελφοί να υποστηρίξουμε τη θεολογική μας σχολή και το ελληνικό κολέγιο. Πάλι σας λέω δεν εννοώ να μας δώσετε χρήματα. Ο Θεός θα στείλει τα χρήματα, εάν έχουμε παιδιά. Διότι τι να τα κάνουμε τα σχολεία, τι να τα κάνουμε τα κτίρια και τα χρήματα, εάν δεν έχουμε παιδιά! Ξέρετε ότι έχουμε πάνω από εκατό παιδιά αυτή τη στιγμή στο κολέγιο μας και στην θεολογική σχολή. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, διότι χωρίς τα σχολεία θα χαθούμε. Εσείς εδώ έχετε ένα πολύ ωραίο σχολείο. Πρέπει να προσπαθήσετε ακόμη πιο σκληρά. Είναι ντροπή να έχουμε σχολεία κλειστά! Δωρίσατε, δουλέψατε, χτίσατε ένα τόσο όμορφο σχολείο! Προσπαθήστε σας παρακαλώ αυτό το σχολείο να δουλέψει και να μην υπάρχουν αράχνες και κουκουβάγιες να λαλούν στα άδεια τα κτίρια. Τα σχολεία γίνονται για να λειτουργούν, για να πηγαίνουν τα παιδιά μας να μαθαίνουν γράμματα, τον πολιτισμό μας, τη γλώσσα και τη θρησκεία μας. Για αυτό άλλωστε όλοι σας δώσατε τόσα χρήματα και χτίσατε αυτό το σχολείο”.

Φωτογραφία: Δημήτριος Πανάγος

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων