26/06/2020 26/06/2020 Στο Πατριαρχικό Σταυροπήγιο και Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στη Γενεύη συνήλθε μεταξύ 23 – 25 Ιουνίου η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπό την Προεδρία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Στο πλαίσιο των εργασιών συζητήθηκαν και οι απαντήσεις των κατά τόπους Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών στα από 17ης Μαΐου 2020 Σεπτά Γράμματα...
26 Ιουνίου, 2020 - 8:30
Τελευταία ενημέρωση: 26/06/2020 - 9:30

Η Αρχιεπ. Αμερικής για τις αποφάσεις του Οικ. Πατριαρχείου

Διαδώστε:
Η Αρχιεπ. Αμερικής για τις αποφάσεις του Οικ. Πατριαρχείου

Στο Πατριαρχικό Σταυροπήγιο και Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στη Γενεύη συνήλθε μεταξύ 23 – 25 Ιουνίου η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπό την Προεδρία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Στο πλαίσιο των εργασιών συζητήθηκαν και οι απαντήσεις των κατά τόπους Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών στα από 17ης Μαΐου 2020 Σεπτά Γράμματα της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου σχετικά με το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας και του τρόπου μετάδοσης των Τιμίων Δώρων.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος σημείωσε τα εξής:

“Για μια ακόμη φορά, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, υπό την εμπνευσμένη ηγεσία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, άσκησε μέσα στο πλαίσιο της συνοδικότητας το πρωτείο του κατά τις αδελφικές διαβουλεύσεις του με τις κατά τόπους Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Η ποιμαντική σύνεση και ευαισθησία, η οποία εκφράζεται με την άσκηση της οικονομίας στον χώρο της Διασποράς, καταδεικνύει περαιτέρω την αγάπη και το ενδιαφέρον της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως για όλα τα πνευματικά της τέκνα ανά τον κόσμο. Είμαστε ευγνώμονες για τη σοφή και συνετή προτροπή της Πρωτόθρονης Ορθόδοξης Εκκλησίας”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Οικουμενικό Πατριαρχείο: Το Μυστήριον της Θείας Ευχαριστίας είναι αδιαπραγμάτευτο – Καμία αλλαγή στον τρόπο μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας

Στο Ανακοινωθέν, η Αγία και Ιερά Σύνοδος διακηρύττει ότι “το Μυστήριον της Θείας Ευχαριστίας είναι αδιαπραγμάτευτον” και ότι “η Εκκλησία παραμένει σταθερά και αμετακίνητος εις την διδασκαλίαν αυτής ως προς την ουσίαν του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας”.

Επιπροσθέτως, το Ανακοινωθέν αναφέρει: “Συγχρόνως, η Μήτηρ Εκκλησία, μεριμνώσα δια τας ιδιαιτέρας ανάγκας των τέκνων αυτής εν τη Διασπορά, προτρέπει τους εν αυτή διακονούντας Ποιμενάρχας όπως, εν τη ποιμαντική αυτών ευαισθησία, ευθύνη και συνέσει, οικονομούν προσωρινώς τα ανακύψαντα εκ των τοπικών νόμων της Πολιτείας προβλήματα, πάντοτε εν συντονισμώ με το εν Φαναρίω Ιερόν Κέντρον, δια την μείζονα πνευματικήν ωφέλειαν του χριστωνύμου λαού”.

“Εν μέσω της συνεχιζόμενης και αυξανόμενης μετάδοσης του ιού COVID 19 στις Η.Π.Α., η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με πνεύμα σοφίας, παρέσχε στους κληρικούς την ελευθερία να αντιμετωπίσουν την παρούσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μεταδίδοντας προσωρινά τα Τίμια Δώρα με περισσότερα του ενός κοχλιάρια, τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά γι’ αυτό το σκοπό και ανήκουν στις ενορίες. Πρόκειται για μία ρύθμιση που εκφράζει “την ποιμαντική ευαισθησία, ευθύνη και σύνεση” και λαμβάνει υπ’ όψιν τις ιδιαίτερες ανάγκες των πιστών στην Διασπορά. Μία τέτοια απόφαση δεν εκφράζει μόνο τη σοφία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά υπογραμμίζει και αυτό που από την αρχή της κρίσης είχε διακηρύξει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος: Δεν είναι ο τρόπος που λαμβάνουμε τη Θεία Κοινωνία, αλλά είναι η Θεία Κοινωνία καθ’ εαυτήν που μας σώζει και μας χαρίζει αιώνια ζωή”, καταλήγει η ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων