29/04/2023 30/04/2023 Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος υποδέχθηκε χθες τους Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς της Ελληνικής Δηµοκρατίας για πρώτη φορά στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και Εθνικό Ιερό Προσκύνηµα στο Σημείο Μηδέν, ο οποίος πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί. Ακολούθησε αρχιερατική Δοξολογία. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την 202η επέτειο Έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης στο ξενοδοχείο Χίλτον στο...
29 Απριλίου, 2023 - 9:11
Τελευταία ενημέρωση: 30/04/2023 - 11:00

Ιστορική συγκυρία η υποδοχή των Ελλήνων Ευζώνων από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στον Άγιο Νικόλαο στο Σημείο Μηδέν

Διαδώστε:
Ιστορική συγκυρία η υποδοχή των Ελλήνων Ευζώνων από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στον Άγιο Νικόλαο στο Σημείο Μηδέν

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος υποδέχθηκε χθες τους Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς της Ελληνικής Δηµοκρατίας για πρώτη φορά στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και Εθνικό Ιερό Προσκύνηµα στο Σημείο Μηδέν, ο οποίος πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί. Ακολούθησε αρχιερατική Δοξολογία. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την 202η επέτειο Έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης στο ξενοδοχείο Χίλτον στο Μανχάταν, καθώς και η Έπαρση της Σημαίας της Ελλάδας και των ΗΠΑ παρουσία της Προεδρικής Φρουράς στην Πλατεία Αθηνών (30th Ave. & 30th St., Astoria, NY 11102).

Η Αρχιερατική Δοξολογία ξεκίνησε στις 11 π.µ. και ακολούθησε δεξίωση στον 3ο όροφο. Πρόκειται για την πρώτη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, που κατασκευάστηκε από τα ίδια μάρμαρα που αποτελούν τον Παρθενώνα, σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο ο οποιος τόνισε ότι αποτελεί ένα «βαθύ σύμβολο των δεσμών μας με την Πατρίδα της Ελλάδας».

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Ελλάδας Κατερίνα Σακελλαροπούλου που επέτρεψε στην Ελληνική Φρουρά να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες και να συμμετάσχει στους εορτασμούς της διασποράς στην ετήσια παρέλαση της ελληνικής ανεξαρτησίας που θα πραγμταοποιηθεί αύριο Κυριακή.

«Αυτή τη χαρούμενη μέρα», είπε ο Σεβασμιώτατος, «…ας προσευχηθούμε με περισσότερη αφοσίωση: Να είναι η Ελλάδα και η Κύπρος πάντα ελεύθερες και ασφαλείς. Η Αμερική και τα ελεύθερα Έθνη της γης θυμούνται πάντα την Ελλάδα ως τη Μητέρα της Δημοκρατίας. Εμείς, ως ελεύθεροι λαοί, παραμένουμε πάντα πιστοί στις δημοκρατικές  μας αρχές και τις υπερασπιζόμαστε ενάντια σε όλους όσοι θα υπονόμευαν την ελευθερία μας».

Η Έπαρση της Σημαίας έγινε χθες στη 1μμ στο πάρκο του Μπόουλινγκ Γκρην (Broadway & Whitehall St., Manhattan, NY 10004). Για πρώτη φορά, οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς της Ελληνικής Δηµοκρατίας, ο Σεβασµιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, η φετινή Επιτροπή Παρελάσεως των Ελληνικών Σωµατείων Μείζονος Νέας Υόρκης, µαζί µε επισήµους και µαθητές των ελληνικών σχολείων, όλοι µαζί παρέλασαν από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου προς το Μπόουλινγκ Γκρην.

Η έπαρση της ελληνικής και της αµερικανικής σηµαίας έγινε από το NYPD Saint Paul’s Society. Το πρόγραµµα περιελάμβανε χορούς από το σχολείο «Δηµήτριος και Γεωργία Καλοειδή» του Μπρούκλιν, το Ελληνικό Σχολείο «Πλάτων» του Μπρούκλιν και το Ελληνικό Κλασικό Σχολείο του Μπρούκλιν.

Μεταξύ των μελών της κοινότητας και των διπλωματικών αρχηγών που παρευρέθηκαν ήταν ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, ο μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, ο πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων Γεώργιος Μυλωνάκος, και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου.

Η παρουσία των Ευζώνων κατέστη δυνατή με την ευθύνη του συντονισμού και της συγκέντρωσης χρημάτων από τον Σεβασμιώτατο και με τη σκληρή δουλειά και την εξαιρετική αφοσίωση αμέτρητων ατόμων. Ανάμεσά τους ο Πέτρος Βλήτας, ο οποίος κανονίζει τα αεροπορικά εισιτήρια των Ευζώνων στις Ηνωμένες Πολιτείες για πάνω από μια δεκαετία, καθώς και αρκετοί δωρητές που συνεισέφεραν με γενναιόδωρα κεφάλαια και δωρεές σε είδος για την κάλυψη των εξόδων των Ευζώνων κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Νέα Υόρκη.

Μετά τη Δοξολογία, η Εθνική Φρουρά με τον Σεβασμιώτατο και την Ελληνοαμερικανική κοινότητα τέλεσαν την τελετή έπαρσης της σημαίας στο Μπόουλινγκ Γκρην.

Το σημερινό πρόγραμμα

Πλατεία Αθηνών

Η Πολιτιστική Επιτροπή της Οµοσπονδίας Ελληνικών Σωµατείων Μείζονος Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι η σημερινή τελετή έπαρσης σηµαίας της Ελλάδας και των Η.Π.Α., παρουσία της Προεδρικής Φρουράς θα πραγµατοποιηθεί στις 12:00 µ.µ. στην Πλατεία Αθηνών (30th Ave. & 30th St., Astoria, NY 11102). Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό.

Πολιτικοί και επίσηµοι εκπρόσωποι από την Ελλάδα, την Κύπρο και τις Η.Π.Α. έχουν προσκληθεί να απευθύνουν χαιρετισµούς. Το πρόγραµµα περιλαµβάνει παραδοσιακή ελληνική µουσική υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φύτου Στράτη και παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς από τα χορευτικά συγκροτήµατα της Δωδεκανησιακής Οµοσπονδίας Αµερικής και της Αδελφότητας Καλυµνίων στη Νέα Υόρκη, καθώς και του βραβευµένου χορευτικού συγκροτήµατος της Νεολαίας της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας του Αρχάγγελου Μιχαήλ στο Πορτ Ουάσινγκτον της Νέας Υόρκης.

Επίσηµο Δείπνο στο Χίλτον (Hilton Gala)

Η 202η επέτειος Έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης η οποία θεωρείται το πιο σηµαντικό εορταστικό γεγονός και θα πραγµατοποιηθεί σήμερα στο ξενοδοχείο Χίλτον στο Μανχάταν (NY Hilton Hotel Midtown-1335 Avenue of the Americas, Manhattan, NY 10019). Η δεξίωση µε ανοικτό µπαρ ξεκινά στις 7:00 µ.µ. και η τελετή βράβευσης και το δείπνο στις 8:00 µ.µ.

Η Επιτροπή Παρέλασης της Οµοσπονδίας Ελληνικών Σωµατείων Μείζονος Νέας Υόρκης όρισε τον Εκτελεστικό Πρόεδρος της Libra Group, Γιώργο Λογοθέτη (George M. Logothetis), ως τον Μέγα Τελετάρχη του έτους 2023 για την Ελληνική Παρέλαση στη Νέα Υόρκη, ο οποίος θα απευθύνει και την κεντρική οµιλία κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Οι φετινοί τιµώµενοι Μεγάλοι Τελετάρχες είναι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύµβουλος της Red Apple Group και Επίτιµος Πρόεδρος της Παρέλασης, Τζον Κατσιµατίδης (John Catsimatidis), ο γνωστός τηλεοπτικός παρουσιαστής, παρουσιαστής της ραδιοφωνικής εκποµπής “Positively Ernie” στο 77WABC-AM News Radio και Μέγας Τελετάρχης της Ελληνικής Παρελάσεως για το έτος 2010, Έρνι Ανάστος (Ernie Anastos), η πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα και ο Μέγας Τελετάρχης της Παρέλασης του έτους 2014, ο Γιώργος Τσούνης (George Tsunis) και ο ερµηνευτής, Γιώργος Νταλάρας, ως τιµώµενος προσκεκλημένος.

Μεταξύ των εκλεκτών προσωπικοτήτων, που αναµένεται να παραστούν, είναι ο Σεβασµιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αµερικής κ. Ελπιδοφόρος, από το Hellenic Caucus οι συµπρόεδροι, Νικόλ Μαλλιωτάκη (Nicole Malliotakis) (Ρεπουµπλικανή-Nέα Yόρκη) και Κρις Πάππας (Chris Pappas) (Δηµοκρατικός-Νιου Χάµσαιρ), η βουλευτής, Γκρέις Μενγκ (Grace Meng) (Δηµοκρατική-Nέας Υόρκης), ο αναπληρωτής ηγέτης της Πολιτειακής Γερουσίας της Νέας Υόρκης, Μάικλ Γιάνναρης (Michael Gianaris (Δηµοκρατικός), ο οποίος θα εκπροσωπήσει τους πολιτειακούς Γερουσιαστές και Βουλευτές ελληνικής καταγωγής, η Πρέσβης της Ελλάδας στις Η.Π.Α., Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία θα εκπροσωπήσει την Ελληνική Δηµοκρατία, και ο Γενικός Γραµµατέας της Βουλής των Ελλήνων, Γεώργιος Μυλωνάκης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη Βουλή. Η Κυπριακή Δηµοκρατία θα εκπροσωπηθεί από τον Μόνιµο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στον Ο.Η.Ε., Πρέσβη Ανδρέα Χατζηχρυσάνθου.

Το πρόγραμμα της Κυριακής

Πρωινό στο ξενοδοχείο Πιέρ (Pierre Hotel)

Το ετήσιο καθιερωµένο πρωινό που λαµβάνει χώρα λίγες ώρες πριν την παρέλαση, θα πραγµατοποιηθεί στις 30 Απριλίου στις 11:00 π.µ. στο ξενοδοχείο Πιέρ (Pierre Hotel – 2 E 61st St, New York, NY 10065). Θα ερµηνευθούν οι εθνικοί ύµνοι της Ελλάδας και των Η.Π.Α. και οι επίσηµοι θα απευθύνουν χαιρετισµούς.

Πρόκειται για εκδήλωση µε πρόσκληση µόνο και είναι µη µεταβιβάσιµη. Το πρωινό προγραµµατίζεται ως ένδειξη ευγνωµοσύνης στους επισήµους και τους χορηγούς για την ευγενική τους υποστήριξη. Πρόσβαση στην εκδήλωση στο κοινό θα δίνεται µε προσφορά δωρεάς $100 προς την Οµοσπονδία Ελληνικών Σωµατείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Παρέλαση στην Πέµπτη Λεωφόρο

Η Ελληνική Παρέλαση θα πραγµατοποιηθεί στις 30 Απριλίου στη 1:30 µ.µ. στην Πέµπτη Λεωφόρο στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης µεταξύ των 64 & 79 δρόµων και είναι ανοικτή στο κοινό. Πρόσβαση στην εξέδρα των επισήµων γίνεται µόνο µε πρόσκληση.

110 οργανισµοί, περισσότερες από 12 µπάντες, και 42 άρµατα έχουν ήδη εγγραφεί για να συµµετέχουν στην παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Επίσηµοι θα απευθύνουν χαιρετισµούς στην παρέλαση και Μέσα Ενηµέρωσης θα καλύψουν το εορταστικό αυτό γεγονός για τον Ελληνισµό.

Διαβάστε ακόμη:

Δεξίωση για την Εθνική Επέτειο παρέθεσε ο Δήμαρχος Νέας Υόρκης – Έφτασαν οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς για τη μεγαλειώδη παρέλαση

Νέα Υόρκη: Τα Εγκαίνια του Εθνικού Ιερού Προσκυνηματικού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Φωτογραφίες: GOARCH/Brittainy Newman

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων