14/03/2023 14/03/2023 Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η αναθεώρηση του Συντάγματος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής καθώς ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος το προσεχές διάστημα ξεκινά σειρά συναντήσεων με κληρικούς και λαϊκούς στις οποίες θα συζητηθούν αλλαγές με όραμα για τη δεύτερη εκατονταετηρίδα της Ορθόδοξης αμερικανικής Επαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη Στόχος, είναι να δοθεί προοπτική, όραμα για...
14 Μαρτίου, 2023 - 19:45
Τελευταία ενημέρωση: 14/03/2023 - 23:27

Με ταχείς ρυθμούς η αναθεώρηση του Συντάγματος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής – Εξετάζεται ο ρόλος των γυναικών

Διαδώστε:
Με ταχείς ρυθμούς η αναθεώρηση του Συντάγματος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής – Εξετάζεται ο ρόλος των γυναικών

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η αναθεώρηση του Συντάγματος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής καθώς ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος το προσεχές διάστημα ξεκινά σειρά συναντήσεων με κληρικούς και λαϊκούς στις οποίες θα συζητηθούν αλλαγές με όραμα για τη δεύτερη εκατονταετηρίδα της Ορθόδοξης αμερικανικής Επαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

  • Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη

Στόχος, είναι να δοθεί προοπτική, όραμα για το μέλλον στη ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής η οποία είναι και ο βασικός πυλώνας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

32nd Annual Leadership 100 Conference, Young Professionals Breakout Session at The Phoenician in Arizona on Friday February 3rd, 2023. February 2-5, 2023 Photos: © GOA/Dimitrios Panagos

Το στίγμα του άλλωστε έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής μιλώντας στην “Ηγεσία των 100”  για τους άρρηκτους δεσμούς με τη Μητέρα Εκκλησία τονίζοντας παράλληλα ότι οι Ορθόδοξοι της Αμερικής είναι εκείνοι οι οποίοι στηρίζουν στο μεγαλύτερο βαθμό το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ορθόδοξη Ιεραποστολή σε όλο τον κόσμο.

Ενίσχυση του ρόλου των γυναικών

Στο μεταξύ ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος – ανάμεσα στις τομές που έχει κάνει στην ποιμαντική του περιφέρεια – φιλοδοξεί να δώσει πιο ενεργό ρόλο στις γυναίκες. Το εάν θα τους δώσει Λειτουργικό ρόλο (ενεργοποιώντας εκ νέου το θεσμό των διακονισσών που αναφέρουν και οι Πατέρες της Εκκλησίας) ή απλώς θα τους δώσει βήμα για μεγαλύτερη εμπλοκή σε θέσεις κλειδιά στην Αρχιεπισκοπή είναι ένα θέμα το οποίο θα διερευνηθεί το προσεχές διάστημα.

Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2022, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής συζήτησε διεξοδικά με τέσσερις ισχυρούς Ελληνοαμερικανούς την επέκταση της συμμετοχής των γυναικών στην Εκκλησία.

Ειδικότερα ,προσεγγίσθηκε από Θεολογικής και ιστορικής πλευράς ο θεσμός των Διακονισσών στην Ορθοδοξία. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω εμπλοκής των γυναικών και των κοριτσιών στη ζωή της σύγχρονης Εκκλησίας όπως για παράδειγμα στις Λειτουργικές Ακολουθίες, σε ενοριακές κοινότητες και στις θερινές κατασκηνώσεις της Αρχιεπισκοπής. Για το επίμαχο θέμα των Διακονισσών πρότεινε να συζητηθεί εκτενώς στις Τοπικές Συνελεύσεις της Επαρχιακής Συνόδου όπως επίσης και στα Κληρικολαϊκά Συνέδρια.

Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο του 2019 ενώπιον των Αρχόντων ο Δρ. Κάρυ Λιμπεράκης, είχε μιλήσει με τίτλο: «Reviving the Female Diaconate in the Orthodox Church: Has the Time Come;» (Αναβιώνοντας το θεσμό των Διακονισσών στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Έφτασε η ώρα;)

Η αναθεώρηση του Συντάγματος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Στο περιθώριο της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου που πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου 2023 στο Φανάρι συνεδρίασε και η Μικτή Επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Γέροντος Χαλκηδόνος Εμμανουήλ.

Η Μικτή Επιτροπή για την αναθεώρηση του ισχύοντος Συντάγματος, θα καταγράψει τις σύγχρονες ανάγκες του ποιμνίου και θα δώσει προοπτική ευημερίας και ανάπτυξης στην διαρκώς εξελισσόμενη ελληνορθόδοξη κοινότητα στην Αμερική. Την προσπάθεια συντονίζουν διακεκριμένοι ιεράρχες, κληρικοί και λαϊκοί που εκπροσωπούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Οι προτάσεις αυτές θα τεθούν στην επικείμενη συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Στις 5 Απριλίου θα συνεδριάσει για το θέμα στο Φανάρι η Επαρχιακή Σύνοδος ενώ στις 26 Μαϊου – επίσης στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου – θα συνεδριάσει η Μικτή Επιτροπή.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023 είχε συνεδριάσει για πρώτη φορά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο η Μικτή Επιτροπή.

Το 2022 κατά τη διάρκεια της 46ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη αποφασίσθηκε η τροποποίηση του Συντάγματος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

32nd Annual Leadership 100 Conference, Luncheon Forum Speaker Yvette Manessis Corporon at The Phoenician in Scottsdale, Az. On Friday February 3rd, 2023.
February 2-5, 2023 Photos: © GOA/Dimitrios Panagos

Σε ειδική συνεδρία που διεξήχθη τον περασμένο Ιούλιο κλήρος και λαός συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει νέο Σύνταγμα ώστε να αφουγκράζεται τις σύγχρονες ανάγκες του ποιμνίου.

Η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να εκκινήσει τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής


Στις 22 Ιουλίου 2022 συνεδρίασε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αποφάσισε να άρει την αναστολή του Συντάγματος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, να το θέσει εκ νέου σε ισχύ και να προχωρήσει η διαδικασία αναθεώρησής του. Σημειώνεται ότι ο καταστατικός χάρτης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής είχε ανασταλεί τον Οκτώβριο του 2020 με απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, κατά τάς συνεδρίας αὐτῆς τοῦ τρέχοντος μηνός Ἰουλίου, μεταξύ ἄλλων, συνεζήτησε τά τρέχοντα θέματα τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς, μετά καί τήν πρόσφατον 46ην Κληρικολαϊκήν Συνέλευσιν αὐτῆς, καί ὁμοφώνως ἐνέκρινε τήν ὑπό τῆς ἐκεῖσε Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου ζητηθεῖσαν ἄρσιν τῆς ἀναστολῆς τοῦ Συντάγματος τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς καί ἐπανέφερεν αὐτό εἰς ἰσχύν, ἐξακολουθούσης τῆς ἐν ἐξελίξει διαδικασίας ἀναθεωρήσεως αὐτοῦ, προσεχῶς δέ ἀνακοινωθήσεται ἡ σύνθεσις τῆς πρός τοῦτο καταρτισθησομένης Μικτῆς Ἐπιτροπῆς¨, ανέφερε το ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου .

New York City Mayor Eric Adams hosts the annual Interfaith Breakfast at the New York Public Library on, February 28, 2023. Michael Appleton/Mayoral Photography Office

Τον Απρίλιο του 2021 είχε συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδός της, Αρχιεπισκοπής Αμερικής υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου η οποία αποφάσισε την επανεκκίνηση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος.

Η ιστορία των Συνταγμάτων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Ως Επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου της Κωνσταντινούπολης, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει λάβει πέντε Συντάγματα μέχρι σήμερα κατά τη διάρκεια της εκατονταετούς ιστορίας της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πρόσφατο είναι του 2003 και έχει 25 άρθρα.

Κεντρική φωτογραφία: H.E. Archbishop Elpidophoros Officiated Orthros & Divine Liturgy at The Holy Trinity Greek Orthodox Church on Sunday February 5th, 2023 In Phoenix, AZ February 2-5, 2023 Photos: GOA/Dimitrios Panagos

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων