07/12/2022 07/12/2022 Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο του Μανχάτταν ήταν στραμμένα τα βλέμματα όλων το βράδυ της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου, καθώς για πρώτη φορά, μετά από 22 χρόνια, ο ναός άρχισε και επίσημα να επαναλειτουργεί, κανονικά ως ενορία. Ο Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος, -εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, ο οποίος απουσιάζει...
07 Δεκεμβρίου, 2022 - 14:31
Τελευταία ενημέρωση: 07/12/2022 - 15:23

Νέα Υόρκη: H πρώτη Θεία Λειτουργία στον Άγιο Νικόλαο (ΦΩΤΟ/BINTEO)

Διαδώστε:
Νέα Υόρκη: H πρώτη Θεία Λειτουργία στον Άγιο Νικόλαο (ΦΩΤΟ/BINTEO)

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο του Μανχάτταν ήταν στραμμένα τα βλέμματα όλων το βράδυ της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου, καθώς για πρώτη φορά, μετά από 22 χρόνια, ο ναός άρχισε και επίσημα να επαναλειτουργεί, κανονικά ως ενορία.

Ο Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος, -εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, ο οποίος απουσιάζει σε προσκυνηματικό ταξίδι στους Αγίους Τόπους- χοροστάτησε κατά τον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό για την εορτή του προστάτη αγίου της κοινότητας, του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, βοηθούμενος από τον ιερατικώς προϊστάμενο, π. Ανδρέα Βυθούλκα, πλειάδα ιερέων από την Αμεση Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια και τον διάκονο, Κωνσταντίνο Λουκά.

Συμπροσευχόμενος παρέστη από του Ιερού Βήματος ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής κ. Δημήτριος, ο οποίος θεμελίωσε τον ναό τον Οκτώβριο του 2014, παρουσία και των μητροπολιτών- μελών της Επαρχιακής Συνόδου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Δύο χοροί ιεροψαλτών με επικεφαλής τους πρωτοψάλτες του Αγίου Νικολάου, Δημήτρη Κατσικλή και της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Μπρούκλυν, Δημήτρη Κεχαγιά, έδωσαν έναν πιο πανηγυρικό τόνο στην ιστορική αυτή για την κοινότητα στιγμή.

“Με πολλή συγκίνηση ήρθαμε απόψε να προσκυνήσουμε, να ανάψουμε το κερί της πίστεώς μας, σε αυτό το μοναδικό Εθνικό Προσκύνημα, το οποίο χτίστηκε με την αγάπη σας, με την προσευχή σας, με την υποστήριξή σας, αλλά πάνω απ’ όλα με την Ορθόδοξη πίστη σας”, τόνισε, απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα, ο Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος και πρόσθεσε: “Πιστέψαμε και πιστεύουμε στο θαύμα, διότι σήμερα ζούμε όντως ένα θαύμα. Η παρουσία μας απόψε είναι τιμή στον μεγάλο αυτόν Ιεράρχη, τον Άγιο Νικόλαο”.

Με έντονη τη συγκίνηση στο πρόσωπό του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην ιερότητα του χώρου, όπου χιλιάδες ζωές χάθηκαν την 11η Σεπτεμβρίου 2001, αλλά και στις δυσκολίες της ανέγερσης του Αγίου Νικολάου.

“Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου και η πολύτιμη κοινότητα που είδε τον ναό της να καταστρέφεται την 11η Σεπτεμβρίου 2001, επιστρέφουμε σήμερα στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Είχαμε υπομονή, περιμέναμε δυο δεκαετίες, εργαστήκαμε και αγωνιστήκαμε”, τόνισε, καλωσορίζοντας τον Επίσκοπο Μηδείας ο π. Ανδρέας.

“Επιστρέφουμε στο Σημείο Μηδέν όπου ο θάνατος και το μίσος έκαναν τόσους συνανθρώπους μας να υποφέρουν, για να φέρουμε τη ζωή και την αγάπη”, πρόσθεσε.

 

Photos: © GOA/Dimitrios Panagos

Ανάμεσα στο εκκλησίασμα βρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του οργανισμού “Φίλοι του Αγίου Νικολάου”, Μάικλ Ψαρός, η πρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου, Αρλιν Σιαβελή και ο πρόεδρος της Εφορείας του Αγίου Νικολάου, Δημήτρης Παπακώστας.

«Σήμερα είναι μια ημέρα χαράς για την Αμερική και τη Νέα Υόρκη», είπε ο Μιχαήλ Ψαρός, πρόεδρος των Φίλων του Αγίου Νικολάου, της οργάνωσης που ανέλαβε τη συγκέντρωση χρημάτων για την εκκλησία.

«Καλούμε όλη την Αμερική να έρθει για επίσκεψη, να έρθει στο κενοτάφιο που δημιουργήθηκε και χτίστηκε στη μνήμη των 3.000 ανθρώπων που μαρτύρησαν και δολοφονήθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου».


Photos: © GOA/Dimitrios Panagos

Τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στις 2 Νοεμβρίου του 2021 κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ενώ τα εγκαίνια ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος στις 4 Ιουλίου 2022.

H αγιογράφηση του Ναού του Αγίου Νικολάου -με απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου– έγινε από δύο μοναχούς του Αγίου Όρους. Οι Αγιορείτες πατέρες Λουκάς και Παχώμιος από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος ανέλαβαν το σπουδαίο και επίπονο έργο της αγιογράφησης του εθνικού προσκυνήματος στο Σημείο Μηδέν.

Ο μοναχός Λουκάς ο Ξενοφωντινός αποτελεί μία ξεχωριστή περίπτωση αγιογράφου, από τους σπουδαιότερους σύγχρονους αγιογράφους, το έργο του οποίου διαπνέεται από θεολογικούς προβληματισμούς και ανησυχίες που διαμορφώνουν παράλληλα και την καλλιτεχνική του ταυτότητα.

Ο αρχικός ναός του Αγίου Νικολάου άνοιξε τις πόρτες του στην οδό Cedar το 1916, παίρνοντας το όνομά του από τον άγιο προστάτη των ναυτικών. Γρήγορα έγινε το πρώτο σημείο συνάντησης για τους πρώτους Έλληνες μετανάστες μετά την έξοδό τους από το Ellis Island.

Πληροφορίες: greeknewsusa. Φωτογραφίες: Δημήτριος Πανάγος.

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων