27/03/2024 27/03/2024 Με σαφές μήνυμα για την άδικη και παράνομη κατοχή εδαφών της Κύπρου εδώ και 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή τιμήθηκε η Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας στο Καπιτώλιο της Νέας Υόρκης με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο να εκφράζει τις ευχαριστίες της Ομογένειας για την στήριξη που παρέχεται στον αγώνα των Ελληνοκυπρίων για μια δίκαιη και ειρηνική...
27 Μαρτίου, 2024 - 8:07
Τελευταία ενημέρωση: 27/03/2024 - 8:17

Νέα Υόρκη: Με μήνυμα για τα 50 χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο τιμήθηκε η Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Διαδώστε:
Νέα Υόρκη: Με μήνυμα για τα 50 χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο τιμήθηκε η Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Με σαφές μήνυμα για την άδικη και παράνομη κατοχή εδαφών της Κύπρου εδώ και 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή τιμήθηκε η Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας στο Καπιτώλιο της Νέας Υόρκης με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο να εκφράζει τις ευχαριστίες της Ομογένειας για την στήριξη που παρέχεται στον αγώνα των Ελληνοκυπρίων για μια δίκαιη και ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.

Στο Καπιτώλιο στο Όλμπανι της Νέας Υόρκης μετέβη χθες, Τρίτη 26 Μαρτίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος με μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας Νέας Υόρκης προκειμένου να τιμήσουν την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και να αναγνωρίσουν τον Μάρτιο του 2024 ως Μήνα Ελληνικής Ιστορίας, σύμφωνα με απόφαση που είχε ληφθεί ήδη από το 2023 από την Πολιτειακή Βουλή της Νέας Υόρκης.

Κατά την επίσκεψή του, ο Αρχιεπίσκοπος είχε εποικοδομητικές συζητήσεις με την Κυβερνήτη Κέιτι Χότσουλ, επισημαίνοντας τις σημαντικές συνεισφορές της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στο κράτος. “Στείλαμε πρόσκληση στον Κυβερνήτη Hochul να συμμετάσχει στους επερχόμενους εορτασμούς της Ημέρας της Ανεξαρτησίας στη Νέα Υόρκη”, έγραψε σε ανάρτησή του ο Σεβασμιώτατος.

Τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής συνόδευαν ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Σάβας Τσίβικος και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής Φίλιπ Κρίστοφερ. Επιπλέον, ο Σεβασμιώτατος συναντήθηκε χωριστά με τον Αρχηγό της Πλειοψηφίας στη Γερουσία, Andrea Stewart-Cousins, τονίζοντας περαιτέρω τον ρόλο και τη σημασία της κοινότητας.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στο Καπιτώλιο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος ανέπεμψε δέηση για το έργο της Πολιτειακής Βουλής και της Γερουσίας.

Καταδίκη της παράνομης εισβολής στην Κύπρο

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος παρακάθησε σε δεξίωση την οποία παρέθεσαν Ελληνοαμερικανοί Γερουσιαστές. Στην ομιλία του κατά το γεύμα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, αποτίοντας φόρο τιμής στους ήρωες του 1821, τόνισε την κοινή ευθύνη για την προάσπιση της δημοκρατίας και την υπεράσπιση της δικαιοσύνης.

«Οι Ήρωες του 1821 επέλεξαν την ελευθερία και έδρασαν εν μέρει εμπνευσμένοι από την Αμερικανική Επανάσταση. Τους τιμούμε σήμερα εδώ στην Πολιτειακή Βουλή του Empire State. Η παρουσία μας είναι μια υπενθύμιση ότι όλοι εμείς –κληρικοί και λαϊκοί, γυναίκες και άνδρες, δημόσιοι λειτουργοί και ιδιώτες– φέρουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενιές θα έχουν τα ίδια προνόμια, δικαιώματα και ευκαιρίες που έχουμε. Η δημοκρατία μπορεί να επινοήθηκε από τους Έλληνες, αλλά ήταν πάντα στο χέρι κάθε γενιάς να αναζητήσει τρόπους για να σχηματίσει την «πιο τέλεια Ένωση» στην οποία φιλοδοξεί το Σύνταγμά μας», είπε.

Ο κ. Ελπιδοφόρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κατοχή της Κύπρου με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων εφέτος από την τουρκική εισβολή του 1974. «Φέτος συμπληρώνεται μισός αιώνας από την παράνομη εισβολή στην Κύπρο και τη διαίρεση αυτού του πολύτιμου νησιωτικού έθνους παρά τη θέλησή του. Ήρθαμε εδώ στο Καπιτώλιο της Μεγάλης Πολιτείας της Νέας Υόρκης για να δώσουμε μαρτυρία για αυτήν την επαίσχυντη αδικία και να φωνάξουμε για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη. Ως νομοθέτες και υποστηρικτές του Νόμου, εκφράζω σε καθέναν από εσάς την ευγνωμοσύνη της Ομογένειας για τη σθεναρή και αμέριστη υποστήριξή σας στον ευγενή λαό της Κύπρου και για την πίεση, όπως μπορείτε να την εκφράσετε , στον δίκαιο και νόμιμο αγώνα του».  (Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής)

Η εκδήλωση με αφορμή την Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς που παρουσίασαν παιδιά της ελληνορθόδοξης κοινότητας της Αγίας Σοφίας στο Albany της Νέας Υόρκης.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Πανάγος 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων