04/07/2022 04/07/2022 Ιστορική χαρακτηρίζεται η σημερινή ημέρα για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τους Ελληνορθοδόξους καθώς, ύστερα από 21 χρόνια, ο Εθνικός Ιερός Προσκυνηματικός Ναός του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, όπως χαρακτηρίζεται πλέον, στη Νέα Υόρκη, εγκαινιάζεται μετά την ανοικοδόμησή του.  Του Νικόλαου Ζαΐμη  Η ημέρα επιλογής των Εγκαινίων συμπίπτει με την ημέρα Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων...
04 Ιουλίου, 2022 - 8:21
Τελευταία ενημέρωση: 04/07/2022 - 15:04

Νέα Υόρκη: Σήμερα τα εγκαίνια του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν – Ξεκίνησε η 46η Κληρικολαϊκή Συνέλευση

Διαδώστε:
Νέα Υόρκη: Σήμερα τα εγκαίνια του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν – Ξεκίνησε η 46η Κληρικολαϊκή Συνέλευση

Ιστορική χαρακτηρίζεται η σημερινή ημέρα για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τους Ελληνορθοδόξους καθώς, ύστερα από 21 χρόνια, ο Εθνικός Ιερός Προσκυνηματικός Ναός του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, όπως χαρακτηρίζεται πλέον, στη Νέα Υόρκη, εγκαινιάζεται μετά την ανοικοδόμησή του. 

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Η ημέρα επιλογής των Εγκαινίων συμπίπτει με την ημέρα Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ενώ πραγματοποιείται με τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και τη πραγματοποίηση της 46ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης, η οποία είναι και η πρώτη επί των ημερών του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου.

Ο Εσπερινός των Εγκαινίων

Χθες το απόγευμα στον Ιερό Ναού του Αγίου Νικολάου, τα θυρανοίξια του οποίου είχαν γίνει στις 2 Νοεμβρίου 2021 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός των εγκαινίων χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, ο οποίος μαζί με τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο εκπροσωπούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην 46η Κληρικολαϊκή Συνέλευση.

Κατά την πανηγυρική ακολουθία του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος τίμησε την εξαιρετική υπηρεσία του Γιώργου Γκιτζίκου και του Άντυ Βενιόπουλου, οι οποίοι “χρησιμοποίησαν τα αξιοσημείωτα ταλέντα και τις δεξιότητές τους για να φέρουν το Ιερό σε ζωτικές στιγμές της κοινής αποκάλυψης: πέρυσι, παραμονή της 11ης Σεπτεμβρίου, r ο Φωτισμός του Ιερού· στην Τριακοστή Επέτειο της  Πατριαρχικής θητείας του Παναγιωτάτου, για το άνοιγμα των θυρών από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο· και απόψε, για αυτόν τον Εσπερινό και τα εγκαίνια αύριο”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του στον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο, ο οποίος δώρισε ένα πλήρες σύνολο περίτεχνα καλύμματα για τον Άγιο Νικόλαο.

Η εκ νέου ανοικοδόμηση του ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, ο οποίος έπεσε και αυτός θύμα της τρομοκρατικής επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους την 11η Σεπτεμβρίου 2001, αποτελούσε ένα μεγάλο στοίχημα για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και την ομογένεια. Στην Εγκύκλιο του με αφορμή την 4η Ιουλίου και τα Εγκαίνια ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος  χαρακτήρισε το ναό – σύμβολο ως γέφυρα μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος ενώ, σε ανάρτησή του μετά το πέρας της ακολουθίας του Εσπερινού έγραψε: “Μέγας Εσπερινός: Με υπερηφάνεια και ευγνωμοσύνη για τη χάρη του Θεού και τους απίστευτους κόπους λίγων αφοσιωμένων ψυχών, εορτάζουμε τα Εγκαίνια της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου. Και σε αυτόν τον αναστημένο Ναό, εμπνευσμένο από την πολύτιμη μας Αγία Σοφία, βλέπουμε έναν φάρο Πίστεως, Ελπίδας και Αγάπης που θα εμπνεύσει τον κόσμο”.

Η ακολουθία των Εγκαινίων θα τελεστεί σήμερα στις 9:15 π.μ τοπική ώρα (16:15 ώρα Ελλάδος) και μπορείτε να την παρακολουθήσετε ζωντανά ΕΔΩ .

Με Συνοδική Θεία Λειτουργία η έναρξη της 46ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης

Η έναρξη της 46ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής, 3 Ιουλίου, από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν όπου προεξάρχοτνος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Εκπιδοφόρου τελέστηκε Συνοδική Θεία Λειτουργία των μελών που απαρτίζουν την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο Αμερικής και των Βοηθών Επισκόπων.

Σε ένδειξη τιμής για την ημέρα ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος ιερούργησε φορώντας άμφια του προκατόχου του Αλεξάνδρου, πρώτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

Στη Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, Ξενοφώντος Γέροντας Αλέξιος και Παντοκράτορος Γέροντας Γαβριήλ. Παρέστησαν συμπορσευχόμενοι οι Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος καθώς και ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής κ. Δημήτριος.

Στην ομιλία του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε στο σημαντικό και πολυεπίπεδο έργο των προκατόχων του οι οποίοι με δυσκολίες και σκληρή δουλειά κατάφεραν να εδραιώσουν την Ιερά Αρχιεπισκοπή στην κοινωνία των Ηνωμένων Πολιτειών. “Η Θεία Λειτουργία μας σήμερα επιβεβαιώνει το παρελθόν μας, ασχολείται με το παρόν μας και αποτελεί υπόσχεση για το μέλλον μας”, υπογράμμισε. “Έχουμε την ενέργεια, τη ζωντάνια και τον δυναμισμό. Είμαστε Εκατό Χρόνων νέοι! Μαζί, ας πάμε μπροστά για τα επόμενα εκατό χρόνια, Ένα Σώμα, Μια Οικογένεια, Μια Αρχιεπισκοπή”, ευχήθηκε.

Δείτε ΕΔΩ βίντεο από τη Συνοδική Θεία Λειτουργία  

Εγκαίνια Έκθεσης και βραβεύσεις

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής μαζί με τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο παρέστησαν στα εγκαίνια της Έκθεσης Εκατονταετηρίδος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής στην οποία φιλοξενούνται κειμήλια τα οποία μαρτυρούν την ιστορική της διαδρομή.

Στο πλαίσιο της επετειακής Έκθεσης βραβεύτηκαν η Εκτελεστική Διευθύντρια Paulette Poulos και η Διευθύντρια Αρχείου Niki Calles για την πολυετή προσφορά τους στην Ιερά Αρχιεπισκοπή. Στα εγκαίνια παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης και ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άγιος Νικόλαος – Σημείο Μηδέν: Ο ναός που αναγεννήθηκε από τις στάχτες του – Αύριο τα εγκαίνια

Αρχίζει η 46η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής – Η ημερομηνία ορόσημο και τα τιμώμενα πρόσωπα

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής για 4η Ιουλίου και εγκαίνια του Αγίου Νικολάου

Φωτογραφίες: Δημήτριος Πανάγος/ Πληροφορίες: clergylaity.org

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων