24/03/2022 24/03/2022 Σε εορτασμούς για την Επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, παρευρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, στο Ρόουντ Άιλαντ, την Τρίτη 22 Μαρτίου. Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Βλέπουμε πώς οι Ουκρανοί παλεύουν για τη Δημοκρατία τους, και παρόλο που οι ακτές και τα σύνορά μας είναι ασφαλή, έτσι και εμείς θα πρέπει να...
24 Μαρτίου, 2022 - 15:34
Τελευταία ενημέρωση: 24/03/2022 - 15:00

Ο Αμερικής Ελπιδοφόρος στους εορτασμούς στο Ρόουντ Άιλαντ

Διαδώστε:
Ο Αμερικής Ελπιδοφόρος στους εορτασμούς στο Ρόουντ Άιλαντ

Σε εορτασμούς για την Επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, παρευρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, στο Ρόουντ Άιλαντ, την Τρίτη 22 Μαρτίου. Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Βλέπουμε πώς οι Ουκρανοί παλεύουν για τη Δημοκρατία τους, και παρόλο που οι ακτές και τα σύνορά μας είναι ασφαλή, έτσι και εμείς θα πρέπει να προσπαθούμε καθημερινά να προστατεύουμε τις αξίες και τα οφέλη της Δημοκρατίας σε όλους».

Στην εκδήλωση για την Επέτειο του 1821, τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκαν ο Γερουσιαστής Λου Ραπτάκης και οι κληρικοί των ελληνορθόδοξων κοινοτήτων του Ρόουντ Άιλαντ. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο Σεβασμιώτατος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων του Ρόουντ Άιλαντ, Joseph Shekarchi, ο οποίος τον προσκάλεσε να ομιλήσει στη συνεδρίαση της Βουλής της Τρίτης.

Αργότερα μέσα στην ημέρα, τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκαν στο Γραφείο του Κυβερνήτη ο Κυβερνήτης του Ρόουντ Άιλαντ Dan McKee και η Αντικυβερνήτης Σαμπίνα Μάτος, όπου συζήτησαν θέματα σχετικά με τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία και τις απαντήσεις που δρομολογήθηκαν από την Πολιτεία του Ρόουντ Άιλαντ και την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, αντίστοιχα.

Ο Αρχιεπίσκοπος παραβρέθηκε στην επίσημη εκδήλωση για τον εορτασμό για την Επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα της Πολιτείας των Κυβερνητών.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις συμμετείχαν κληρικοί και λαϊκοί και από τις τρεις ελληνορθόδοξες ενορίες του Ρόουντ Άιλαντ: Της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Ευαγγελισμού (Cranston), της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Pawtucket) και του Αγίου Σπυρίδωνος (Νιούπορτ).

Η ελληνοαμερικανική νεολαία του Ρόουντ Άιλαντ, συμπεριλαμβανομένων των μαθητών των ελληνικών σχολείων της ενορίας, παρουσίασε ένα συγκινητικό πρόγραμμα με ποιήματα και τραγούδια που μνημονεύουν τα γεγονότα του ελληνικού αγώνα για ανεξαρτησία.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος μίλησε επίκαιρα και έδωσε την ευλογία του.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αποσπάσματα από την ομιλία του Σεβασμιωτάτου:

«Όλοι ίσως γνωρίζετε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του ονόματος αυτού του μεγάλου Κράτους και με την Ελλάδα. Λέγεται ότι το 1524, ο θρυλικός εξερευνητής, Giovanni da Verrazzano, συνέκρινε ένα νησί κοντά στις εκβολές του κόλπου Narragansett με το διάσημο νησί της Ρόδου στα Δωδεκάνησα της Ελλάδας.

Είτε αυτό είναι γεγονός είτε μύθος, σήμερα απολαύσαμε το προνόμιο της παρουσίας της ηγεσίας των κατοίκων του Ρόουντ Άιλαντ και τη φιλοξενία τους, για την οποία είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες.

Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μας, απευθύνουμε και τη δική μας πρόσκληση προς εσάς, να μας επισκεφτείτε στην έδρα της Αρχιεπισκοπής μας, εάν παρουσιαστεί η ευκαιρία», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος στην αρχή της ομιλίας του.

«Αυτή η γιορτή της 25ης Μαρτίου ήταν πραγματικά εμπνευσμένη και μας υπενθυμίζει τις βαριές ευθύνες που φέρουμε για την Ελευθερία.

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε πει κάποτε: «Κανείς δεν προσποιείται ότι η δημοκρατία είναι τέλεια ή πάνσοφη». Πράγματι, η Δημοκρατία ήταν πάντα ένας εξελισσόμενος οργανισμός, που διευρύνει την ένταξη της μειοψηφίας σε ισορροπία με την πλειοψηφία. Δεν είναι μια εύκολη μορφή διακυβέρνησης, όπως είμαι βέβαιος ότι θα μπορούσε να μας πει ο οποιοσδήποτε από τους αξιωματούχους μας. Αλλά είναι η πιο απαραίτητη μορφή διακυβέρνησης, έτσι ώστε οι περισσότεροι πολίτες να μπορούν να επωφεληθούν από την Ελευθερία που όλοι οι άνθρωποι επιθυμούν», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος.

Αναφερόμενος στην Επανάσταση του 1821 αλλά και στην κρίση στην Ουκρανία, επεσήμανε: «Οι Ήρωες του 1821, τους οποίους γιορτάσαμε σήμερα, όπως και οι Ήρωες του 1776, ήταν πρόθυμοι να δώσουν την «έσχατη πλήρη αφοσίωσή τους» για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.

Θα πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε τίποτα λιγότερο. Βλέπουμε πώς οι Ουκρανοί παλεύουν για τη Δημοκρατία τους, και παρόλο που οι ακτές και τα σύνορά μας είναι ασφαλή, έτσι και εμείς θα πρέπει να προσπαθούμε καθημερινά να προστατεύουμε τις αξίες και τα οφέλη της Δημοκρατίας σε όλους».

«Η 25η Μαρτίου, όπως και η 4η Ιουλίου, μας θυμίζει τις θυσίες που μας έδωσαν τη σημερινή μας Ελευθερία. Και ότι αυτές οι ελευθερίες είναι ασφαλείς μόνο εάν συμπεριφερόμαστε στο παρόν με όραμα για το μέλλον», τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

«Η συμμετοχή των νέων μας στη σημερινή επέτειο, μάς ζεσταίνει τις καρδιές και μας δίνει αυτοπεποίθηση για ένα μέλλον όπου οι δημοκρατικές μας ελευθερίες θα μεγεθύνονται και θα παραμένουν σταθερές», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

«Ως εκ τούτου, επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για άλλη μια φορά, Κυβερνήτη McKee και όλα τα μέλη της κυβέρνησης και του νομοθετικού σώματος του Ρόουντ Άιλαντ, που τιμήσατε την κοινότητά μας και το ταπεινό μου πρόσωπο. Αναχωρούμε με ευγνωμοσύνη και ελπίδα για το Έθνος μας και για τον κόσμο», κατέληξε.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων