19/01/2024 20/01/2024 Μέσα σε κατανυκτικό κλίμα και σύμφωνα με την αγιορείτικη τάξη και παράδοση, εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024 (6 Ιανουαρίου 2024 με το παλαιό εορτολόγιο). Της Αγρυπνίας, της Θείας Λειτουργίας και του Καθαγιασμού των υδάτων στον αρσανά της Μονής προέστη ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, πλαισιούμενος από Ξενοφωντινούς...
19 Ιανουαρίου, 2024 - 20:04
Τελευταία ενημέρωση: 20/01/2024 - 1:56

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος για τα Θεοφάνεια

Διαδώστε:
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος για τα Θεοφάνεια

Μέσα σε κατανυκτικό κλίμα και σύμφωνα με την αγιορείτικη τάξη και παράδοση, εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024 (6 Ιανουαρίου 2024 με το παλαιό εορτολόγιο).

Της Αγρυπνίας, της Θείας Λειτουργίας και του Καθαγιασμού των υδάτων στον αρσανά της Μονής προέστη ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, πλαισιούμενος από Ξενοφωντινούς πατέρες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έφτασε την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024, στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης τετραήμερης επίσκεψης του στο Περιβόλι της Παναγίας.

«Είστε ένα παράδειγμα, όχι μόνο πνευματικότητας, ένας φάρος της Ορθοδοξίας, ο οποίος φωτίζει και στηρίζει ψυχές, ακολουθώντας τη γνήσια αγιορείτικη παλαιά παράδοση, ουδέποτε άσκησε κριτική στη Μητέρα Εκκλησία, ουδέποτε έκρινε κανένα, ποτέ πραγματικά, μόνο αγάπη έδωσε, μόνο παρηγοριά, μόνο Λόγο Κυρίου δίδαξε, μόνο το Ευαγγέλιο διάβασε» είπε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος κατά την υποδοχή του από τον Καθηγούμενο της Μονής Αρχιμανδρίτη Αλέξιο και τους πατέρες.

«Είμαστε όλοι τέκνα της ίδιας Εκκλησίας, της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία είναι στην καρδιά μας και κυρίως ο Προκαθήμενός της, ο πνευματικός καθοδηγητής όλων μας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος», πρόσθεσε.

Παρακολουθήστε βίντεο από την υποδοχή του Aρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος:

Τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ελπιδοφόρο συνοδεύουν κατά την προσκυνηματική επίσκεψή του στον Άθωνα σαράντα ομογενείς, στην πλειοψηφία τους Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες από τις ΗΠΑ και τέσσερις κληρικοί.

Μετά του πέρας του Καθαγιασμού των υδάτων, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, μετά της συνοδείας του, αναχώρησε για την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, όπου χοροστάτησε στον Εσπερινό και το βράδυ της Παρασκευής θα επιστρέψει στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος.

Το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024 ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής με την ακολουθία του θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Φιλοθέου, η οποία είναι η μητέρα Ιερά Μονή των σπουδαίων μοναστηριών, τα οποία ο μακαριστός Γέροντας Εφραίμ ο Φιλοθεΐτης ίδρυσε στην Αμερική.

Την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024 ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα προστεί στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Φιλοθέου. Την ίδια μέρα ο Σεβασμιώτατος με τους προσκυνητές θα επισκεφτούν την Ιερά Μονή Παντοκράτορος όπου και θα καταλύσουν εκεί, και στις 22 Ιανουαρίου θα επιστρέψουν στην Θεσσαλονίκη για να συνεχίσουν την επίσκεψη.

Να σημειωθεί πως η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης προσκάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος που συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στo πλαίσιo αυτών των εκδηλώσεων στις 28 Ιανουαρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης θα ανακηρύξει τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής επίτιμο μέλος της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιερό προσκύνημα στο Άγιον Όρος από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

Περισσότερες φωτογραφίες:

(Φωτογραφίες: Dimitrios Panagos)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων