19/03/2022 19/03/2022 Στον Άγιο Δημήτριο της Πενσυλβάνια τέλεσε χθες τη Β’ Στάση των Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, που μίλησε στο ποίμνιο για το πόσο κρίσιμο είναι το να προσεύχεται κανείς αυτή την περίοδο της εισβολής στην Ουκρανία, πόση αξία έχει η ελευθερία -εν Χριστώ και κοινωνικά, αλλά και το γιατί λέμε...
19 Μαρτίου, 2022 - 10:29
Τελευταία ενημέρωση: 19/03/2022 - 10:20

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στον Άγιο Δημήτριο της Πενσυλβάνια

Διαδώστε:
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στον Άγιο Δημήτριο της Πενσυλβάνια

Στον Άγιο Δημήτριο της Πενσυλβάνια τέλεσε χθες τη Β’ Στάση των Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, που μίλησε στο ποίμνιο για το πόσο κρίσιμο είναι το να προσεύχεται κανείς αυτή την περίοδο της εισβολής στην Ουκρανία, πόση αξία έχει η ελευθερία -εν Χριστώ και κοινωνικά, αλλά και το γιατί λέμε ότι χάρη στην Παναγία «εγυμνώθη ο Άδης» και εμείς «ενεδύθημεν δόξα». 

Διαβάστε το κήρυγμα:

«Αγαπημένοι μου πιστοί,

Είμαι πολύ χαρούμενος που συναντώ εσάς και τους Ελληνορθόδοξους αδελφούς και αδελφές μας απ’ όλη την περιοχή για αυτήν την Ακολουθία των Χαιρετισμών στην Παναγία μας.

Σήμερα, είχα τη χαρά να συμμετάσχω στην ετήσια έπαρση της Ελληνικής Σημαίας στη Φιλαδέλφεια – μια ανάταση της καρδιάς και του μυαλού μας προς τιμήν της Επανάστασης για την Ανεξαρτησία στην Ελλάδα. Και καθώς είδα τη σημαία να κυματίζει στον ουρανό, η καρδιά μου γέμισε με πολλή συγκίνηση. Διότι βρισκόμαστε τώρα στον τρίτο αιώνα από την έναρξη της Επανάστασης, και ο αγώνας για ελευθερία απέχει πολύ από τη λήξη του, όπως βλέπουμε ακόμη και τώρα στην Ουκρανία. Οι προσευχές μας προς την Θεοτόκο απόψε είναι συνδεδεμένες με την Παναγία του Καθεδρικού της Αγίας Σοφίας του Κιέβου, για να υπάρξει ειρήνη και πλήρης αποχώρηση των εισβολέων.

Ως άνθρωποι που απολαμβάνουν ελευθερία σε αυτή τη «γη των ελεύθερων και σπίτι των γενναίων», είμαστε πραγματικά, διπλά ευλογημένοι. Πρώτον, από την αρχαία μας κληρονομιά της δημοκρατίας και το δώρο του Ελληνικού Πνεύματος.

Και δεύτερον, ως Αμερικανοί, που ζουν στην πιο ευημερούσα και ελεύθερη κοινωνία που έχει καταγράψει ποτέ η ανθρώπινη ιστορία. Εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, απολαμβάνουμε τον μεγαλύτερο βαθμό θρησκευτικής ελευθερίας στην άσκηση της Ορθόδοξης Χριστιανικής μας Πίστης με ειρήνη και ασφάλεια. Συγκρίνετε αυτό, ωστόσο, με τις συνθήκες που βιώνουν αυτή τη στιγμή οι Ουκρανοί Αδερφοί μας, των οποίων οι εκκλησίες βομβαρδίζονται από τους γειτονικούς τους Ορθοδόξους.

Έτσι, αγαπημένοι μου φίλοι, οι προσευχές μας προς την Παναγία είναι ακόμη πιο κρίσιμες από ποτέ. Έχει παρρησία προς τον Υιό της και Θεό, και θα ακούσει τις εκκλήσεις μας.

Διότι καλούμαστε να ζήσουμε τη ζωή μας σύμφωνα με την αλήθεια της πίστης μας. Με συνειδητοποίηση όλων όσων έχει καταφέρει ο Θεός για εμάς. Με θάρρος και αγάπη. Όχι φόβο και εγωισμό.

Στη δεύτερη στάση των Χαιρετισμών που ψάλλαμε απόψε ακούσαμε τα εξής:

Χαῖρε, δι’ ἧς ἐγυμνώθη ὁ Ἅδης, χαῖρε, δι’ ἧς ἐνεδύθημεν δόξαν.

Πώς η Παναγία επέφερε αυτή τη γύμνωση του Άδη;

Και τι είναι αυτή η δόξα που έχει εξασφαλίσει σε όλους μας;

Η απάντηση και στα δύο αυτά ερωτήματα είναι ακριβώς η ίδια: πρόκειται για την Ενσάρκωση του Θεού. Και αυτός είναι ολόκληρος ο σκοπός και ο λόγος της εορτής του Ευαγγελισμού που θα γιορτάσουμε την επόμενη εβδομάδα».

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος, μιλώντας θεολογικά, ανέλυσε την απάντησή του και εν συνεχεία παρότρυνε τους πιστούς να χαρούν τα πολλά δώρα που μας χαρίζει η Παναγία, «διότι ασκώντας την ελευθερία της ενώπιον του Θεού και αποδεχόμενη την Ενσάρκωση του Υιού του Θεού, μας φέρνει τη δυνατότητα να ζήσουμε μια ζωή αληθινά ελεύθερη – απαλλαγμένη από την αμαρτία, απαλλαγμένη από τον Άδη και τελικά, ελεύθερη από τον θάνατο».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Ελπιδοφόρος ευχήθηκε στο ποίμνιο με τις μεσιτείες της Θεοτόκου να είναι πάντα άξιοι όλοι να απολαμβάνουν της ελευθερίας που δίνει η εν Χριστώ ζωή.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων