22/06/2019 22/06/2019 Αρχιεπίσκοπος Αλέξανδρος (1922-1930) Ο Αλέξανδρος Δήμογλου γεννήθηκε στη Χαλκηδόνα το 1876 (καταγόταν από το χωριό Φουντουκλί της Μητροπόλεως Χαλκηδόνος). Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης το 1902. Υπήρξε πνευματικό ανάστημα του Μητροπολίτου Εφέσου Ιωακείμ. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1895 και Πρεσβύτερος το 1902. Στις 27 Οκτωβρίου 1907 χειροτονήθηκε στον Καθεδρικό Ναό της Αδριανουπόλεως τιτουλάριος Επίσκοπος...
22 Ιουνίου, 2019 - 16:44
Τελευταία ενημέρωση: 22/06/2019 - 16:48

Ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Αλέξανδρος

Διαδώστε:
Ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Αλέξανδρος

Αρχιεπίσκοπος Αλέξανδρος (1922-1930)

Ο Αλέξανδρος Δήμογλου γεννήθηκε στη Χαλκηδόνα το 1876 (καταγόταν από το χωριό Φουντουκλί της Μητροπόλεως Χαλκηδόνος). Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης το 1902. Υπήρξε πνευματικό ανάστημα του Μητροπολίτου Εφέσου Ιωακείμ. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1895 και Πρεσβύτερος το 1902. Στις 27 Οκτωβρίου 1907 χειροτονήθηκε στον Καθεδρικό Ναό της Αδριανουπόλεως τιτουλάριος Επίσκοπος Ροδοστόλου, Βοηθός Επίσκοπος της Μητροπόλεως Αδριανουπόλεως. Τη χειροτονία τέλεσε ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Κύριλλος, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Λιτίτσης Νικόδημο και Σαράντα Εκκλησιών Άνθιμο. Υπηρέτησε ως Βοηθός Επίσκοπος στις Μητροπόλεις Αδριανουπόλεως, Εφέσου, Ξάνθης, Θεσσαλονίκης (1910-1912) και Αθηνών. Το 1918 ο Μητροπολίτης Αθηνών Μελέτιος τον τοποθέτησε Έξαρχο στην Αμερική. Στις 26 Απριλίου 1922 μετά την επανυπαγωγή της Αμερικής στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Στις 19 Ιουνίου 1930 τέθηκε σε διαθεσιμότητα και εν συνεχεία στις 6 Νοεμβρίου 1930 εξελέγη Μητροπολίτης Κερκύρας. Εκοιμήθη την 1 Αυγούστου 1942.

Η μετανάστευση των Ελλήνων στην Αμερική είχε ως αποτέλεσμα την ίδρυση από αυτούς κοινοτήτων, οι θρησκευτικές ανάγκες των οποίων καλύφθηκαν αρχικά είτε από κληρικούς που μετανάστευσαν στην Αμερική, είτε από την Ρωσική Εκκλησία , της οποίας η παρουσία στην Αμερική προηγήθηκε χρονικά. Μια πρώτη λύση στο πρόβλημα της οργάνωσης των Ελληνοφώνων Ορθοδόξων της Αμερικής υπό μία ενιαία Εκκλησιαστική δικαιοδοσία προσπάθησε να δώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τον Πατριαρχικό Τόμο του 1908. Σύμφωνα με αυτόν ,εκχωρούσε την δικαιοδοσία του επί της διασποράς στην Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου αυτή να συστήσει επισκοπική δικαιοδοσία για την διαποίμανση της Διασποράς. Για δέκα ολόκληρα χρόνια η Εκκλησία της Ελλάδος δεν ασχολήθηκε με την εφαρμογή του παραπάνω όρου του Πατριαρχικού Τόμου. Το 1918, επί Αρχιεπισκοπίας Μελετίου Μεταξάκη ιδρύθηκε η Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τοποθετήθηκε Συνοδικός Έξαρχος ο Επίσκοπος Ροδοστόλου Αλέξανδρος ο οποίος ανέλαβε το έργο της οργάνωσης της νέας Αρχιεπισκοπής. Ο εν τω μεταξύ επικρατήσας στην Ελλάδα Εθνικός Διχασμός, ο οποίος μεταφέρθηκε με την ίδια σφοδρότητα και στις ελληνικές κοινότητες της Αμερικής, δεν άφησε ανεπηρέαστα και τα εκεί εκκλησιαστικά πράγματα. Η ταύτιση, τόσο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Μελετίου, όσο και του Συνοδικού Εξάρχου με το μέρος των βενιζελικών, συντέλεσε και στον εκκλησιαστικό Διχασμό της ομογένειας αφού η φιλοβασιλική μερίδα της αρνούνταν να αναγνωρίσει τον Ροδοστόλου ως εκκλησιαστικό της Αρχηγό. Τότε ο Ροδοστόλου ανακαλείται από τη Θέση του Πατριαρχικού Εξάρχου και η Ιερά Σύνοδος ορίζει ως Νέο Έξαρχο τον Μητροπολίτη Μονεμβασίας Γερμανό.

Ο Ροδοστόλου αρνείται να αναγνωρίσει την νέα κατάσταση και να υπακούσει στις εντολές της Ιεράς Συνόδου και παραμένει στην Αμερική ενεργώντας ως Συνοδικός Έξαρχος . Παράλληλα στη Αμερική έρχεται και ο Μονεμβασίας Γερμανός. Γύρω από τον Αλέξανδρο συγκεντρώνονται οι φιλοβενιζελικές κοινότητες , ενώ γύρω από τον Γερμανό εκείνες των φιλοβασιλικών. Το 1923 με την άνοδο του Μελετίου Μεταξάκη ιδρύει την Αρχιεπισκοπή Αμερικής με πρώτο Αρχιεπίσκοπο τον Αλέξανδρο. Ο Αλέξανδρος κατά το διάστημα της Αρχιεπισκοπίας του έθεσε τις βάσεις για την οργάνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και ανέπτυξε ένα αξιόλογο έργο στον τομέα της φιλανθρωπίας και κοινωνικής δράσεως, δεν κατόρθωσε όμως, παρά τις προσπάθειές του, να επιτύχει την ενότητα του πληρώματος της Αρχιεπισκοπής του.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων