16/02/2022 16/02/2022 Οι πάγιες θέσεις για τα “ακανθώδη” ζητήματα που αφορούν την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και η συστηματική καταπάτηση των θρησκευτικών ελευθεριών από την πλευρά της Τουρκίας βρέθηκαν επί τάπητος στην συνάντηση την οποία είχε ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο και μέλη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας. Του Νικόλαου...
16 Φεβρουαρίου, 2022 - 8:28
Τελευταία ενημέρωση: 16/02/2022 - 9:12

Τα “αγκάθια” για την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο επί τάπητος στη Νέα Υόρκη

Διαδώστε:
Τα “αγκάθια” για την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο επί τάπητος στη Νέα Υόρκη

Οι πάγιες θέσεις για τα “ακανθώδη” ζητήματα που αφορούν την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και η συστηματική καταπάτηση των θρησκευτικών ελευθεριών από την πλευρά της Τουρκίας βρέθηκαν επί τάπητος στην συνάντηση την οποία είχε ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο και μέλη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Ο κ. Ελπιδοφόρος τόνισε προς τον κ. Άνταμς ότι η Αρχιεπισκοπή, ως Επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου με έδρα την Νέα Υόρκη, ελπίζει και προσεύχεται για την ειρήνη και την ευημερία των όλων των λαών του κόσμου.  Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελληνοαμερικανική κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρεί ότι είναι δύσκολοι να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι στην Ανατολική Μεσόγειο όσο παραμένει η Κύπρος υπό παράνομη τουρκική κατοχή και όσο υπάρχουν παράλογες και παράνομες απαιτήσεις της Τουρκίας από την Ελλάδα.

“Είμαστε εδώ διότι γνωρίζουμε ότι ο καλός μας φίλος, Δήμαρχος Άνταμς, γνωρίζει ότι η δικαιοσύνη είναι η προϋπόθεση για την ειρήνη και γνωρίζουμε την αφοσίωση του και στα δυο είναι είναι το γερό θεμέλιο για τη συνεχή στενή σχέση και την θερμή φιλία μας”, κατέληξε ο κ. Ελπιδοφόρος.

(Φωτογραφία: Αρχιεπισκοπή Αμερικής) 

Η αναφορά στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη

Αρχικά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στην ομιλία του εξέφρασε την εκτίμηση του στο πρόσωπο του κ. Άνταμς, ενθυμούμενος την γνωριμία τους στο Μπρούκλιν, όταν διαδήλωσαν μαζί για την δικαιοσύνη, μετά την δολοφονία Φλόιντ.

Ακολούθως υπενθύμισε πως, λίγο μετά την εκλογική του νίκη το Νοέμβριο, ο Έρικ Άνταμς πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή, όπου βρισκόταν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. “Κατά την διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ο Παναγιότατος εξέφρασε τις ζωτικές ανησυχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι οποίες είναι και ανησυχίες της κοινότητας που εκπροσωπήθηκε εδώ σήμερα. Αυτές περιελάμβαναν τον συνεχή αγώνα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τον πόνο μας για την επαναμετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τους περιορισμούς στις θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία. Ως Επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ως Εκκλησία που βρίσκεται εδώ στη Νέα Υόρκη, η ελληνορθόδοξο Αρχιεπισκοπή εύχεται και προσεύχεται για την ειρήνη και την ευημερία όλων των εθνών σε ολόκληρο τον κόσμο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

(Φωτογραφία: Αρχιεπισκοπή Αμερικής)

Τι ανέφεραν ομογενείς για την συνάντηση

Με δηλώσεις του στον Εθνικό Κήρυκα ο επιχειρηματίας Μιχάλης Ψαρός έκανε λόγο για μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Δήμαρχο Νέας Υόρκης. “Είναι ένας ταπεινός, γενναιόδωρος, σεβαστικός και ευσυνείδητος ηγέτης. Είναι ένας αληθινός φίλος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας”, ανέφερε με νόημα.

Δηλώσεις στον Εθνικό Κήρυκα έκανε και ο επιχειρηματίας και πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Αγίου Νικολάου, Ντένις Μιλ, λέγοντας ότι συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι πρόσφατες φιλοτουρκικές δηλώσεις του κ. Άνταμς στο πρακτορείο “Αναντολού”, που δυσαρέστησαν τους ομογενείς, γενικότερα επιχειρηματικά και κοινωνικά θέματα της Νέας Υόρκης αλλά και η επικείμενη παρέλαση της 5ης Λεωφόρου, για την οποία δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η ημερομηνία. Παράλληλα, ο κ. Μιλ εξέφρασε την ικανοποίηση του για το θετικό κλίμα της συνάντησης, εκφράζοντας την πεποίθηση πως ο κ. Άνταμς είναι ένας “φίλος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας”, αποδίδοντας το θέμα που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις του πριν από δυο μήνες σε κακή επικοινωνία.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην δημαρχιακή κατοικία, μεταξύ και άλλων ομογενών ήταν και ο νεοδιορισθείς Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων