18/01/2020 18/01/2020 Σε κλίμα χαρμόσυνο, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σύδνεϋ, τη 18η Ιανουαρίου 2020, εορτή των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου, Πατριαρχών Αλεξανδρείας, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος τέλεσε την εις Επίσκοπο Κυανέων χειροτονία του εψηφισμένου Επισκόπου Πέρθης, κ. Ελπιδίου. «Η χειροτονία κάθε επισκόπου στην ορθόδοξη εκκλησία είναι μια νέα Πεντηκοστή· που...
18 Ιανουαρίου, 2020 - 15:00
Τελευταία ενημέρωση: 18/01/2020 - 15:02

“Η χειροτονία κάθε επισκόπου είναι μια νέα Πεντηκοστή”

Διαδώστε:
“Η χειροτονία κάθε επισκόπου είναι μια νέα Πεντηκοστή”

Σε κλίμα χαρμόσυνο, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σύδνεϋ, τη 18η Ιανουαρίου 2020, εορτή των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου, Πατριαρχών Αλεξανδρείας, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος τέλεσε την εις Επίσκοπο Κυανέων χειροτονία του εψηφισμένου Επισκόπου Πέρθης, κ. Ελπιδίου.

«Η χειροτονία κάθε επισκόπου στην ορθόδοξη εκκλησία είναι μια νέα Πεντηκοστή· που παραπέμπει στη διαχρονική συνέχεια του θαυμαστού γεγονότος της εν είδη πύρινων γλωσσών επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος, και απευθυνόμενος προς τον νέο Επίσκοπο, του υπενθύμισε: «Από σήμερα καθίστασαι συντελεστής της Αποστολικής διαδοχής, και ξεκινάς μια νέα Θεοφιλέστατη πορεία καταθέσεως της μαρτυρίας του Ευαγγελίου». Ακόμη, επισημαίνοντας πως «κάθε άνθρωπος είναι άξιος της αγάπης μας», και υπογραμμίζοντας τη δύναμη του λόγου, τον παρέπεμψε σε μια προσφιλή έκφραση του μακαριστού Μητροπολίτου Γορτύνης και Αρκαδίας, κυρού Κυρίλλου, που ήτο και ο Γέροντάς του: «Σε μένα τον Επίσκοπο ανήκει το να ομιλώ· σε εσάς, τον λαό του Θεού, το να έχετε τα λόγια μου ενώπιόν σας· και στον Θεό, να τα πραγματοποιήσει».

Ο Επίσκοπος, πλέον, Κυανέων, κ. Ελπίδιος, συναισθανόμενος τη «μεγάλη ευθύνη», όπως είπε, την οποία αναλαμβάνει, και απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο, σημείωσε με νόημα: «Προσωπικά ενθαρρύνομαι, οτι εσείς Σεβασμιώτατε, πλήρης χαρισμάτων, θα με καθοδηγείτε· και δεν θα είστε μόνο πνευματικός πατέρας και ο Γέροντάς μου, αλλά ταυτόχρονα και πρότυπο ενός Ορθόδοξου Επισκόπου». Μάλιστα, κατέθεσε την ευλαβική του υπακοή με στις νουθεσίες του βιβλίου του Αρχιεπισκόπου, «Αρχιερατικό Ήθος».

Ακόμη, ενθυμούμενος τα χρόνια των σπουδών του στη Θεολογική Σχολή του Αποστόλου Ανδρέα, εξήρε το γεγονός ότι διδάχτηκε το ορθόδοξο ήθος και τη σπουδαιότητα της προσευχής, από τον Καθηγητή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μακαριστό Αρχιεπίσκοπο, κυρό Στυλιανό.

Κατά την τέλεση της χειροτονίας, τον Αρχιεπίσκοπο πλαισίωσαν οι Συνοδικοί Επίσκοποι, Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος, και Μελόης κ. Αιμιλιανός, ο Εψηφισμένος Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός, καθώς και πλειάδα κληρικών.

Ακόμη, συλλειτούργησαν, οι Μητροπολίτες Κορέας κ. Αμβρόσιος, Χονγκ Κονγκ κ. Νεκτάριος, Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνος, Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρων, Μαγαδασκάρης κ. Ιγνάτιος, και Σικάγου κ. Ναθαναήλ, οι οποίοι βρίσκονται στην Αυστραλία εν όψει των ονομαστηρίων του Αρχιεπισκόπου κ. Μακαρίου (19/1).

Τη χειροτονία παρακολούθησαν βαθιά συγκινημένοι οι γονείς και συγγενείς του νέου Επισκόπου, καθώς και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σύδνεϋ κ. Χρήστος Καρράς, και η σύζυγός του, Εμπορική Ακόλουθος, κ. Κάτια Γκίγκιζα.

Υπενθυμίζεται πως περίπου προ μηνός, ανήμερα των Χριστουγέννων 2019, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος χειροτόνησε τον Επίσκοπο Μελόης κ. Αιμιλιανό, ενώ αύριο 19 Ιανουαρίου 2020, εορτή του Αγίου Μακαρίου του Μεγάλου, ημέρα κατά την οποία άγει και τα ονομαστήριά του, θα χειροτονήσει σε Επίσκοπο Σινώπης τον Εψηφισμένο Επίσκοπο Αδελαΐδος κ. Σιλουανό.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων