03/08/2020 03/08/2020 Τη Δευτέρα, 3 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Μικρού Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο, που τελέστηκε με κατάνυξη στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Σύδνεϋ. Κατά τη σύντομη ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος εξήγησε αρχικά στους πιστούς ότι ο Μικρός Παρακλητικός Κανών είναι ένα εξαιρετικό υμνολογικό...
03 Αυγούστου, 2020 - 14:31
Τελευταία ενημέρωση: 03/08/2020 - 14:38

“Όπου δεν μπορεί ο άνθρωπος να δώσει λύση, μπορεί η Παναγία”

Διαδώστε:
“Όπου δεν μπορεί ο άνθρωπος να δώσει λύση, μπορεί η Παναγία”

Τη Δευτέρα, 3 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Μικρού Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο, που τελέστηκε με κατάνυξη στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Σύδνεϋ.

Κατά τη σύντομη ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος εξήγησε αρχικά στους πιστούς ότι ο Μικρός Παρακλητικός Κανών είναι ένα εξαιρετικό υμνολογικό κείμενο, το περιεχόμενο του οποίου αποτελεί αφενός ένα εγκώμιο και αφετέρου μία παράκληση προς την Παναγία. “Μέσα από αυτόν τον Κανόνα”, σημείωσε, “αποτίουμε φόρο τιμής προς το ιερότερο πρόσωπο της ανθρώπινης ιστορίας. Διότι η Παναγία είναι η αφορμή της σωτηρίας μας. Είναι η γέφυρα που ένωσε τη γη με τον ουρανό. Είναι μία σκάλα που το πρώτο σκαλοπάτι πατάει στη γη και το τελευταίο φτάνει στα κράσπεδα του Θρόνου της Τρισηλίου Θεότητος. Είναι το κλειδί με το οποίο άνοιξε και πάλι η πόρτα του Παραδείσου, για να μπει ο άνθρωπος. Επομένως, δοξάζουμε την Παναγία διότι έχουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη προς το πρόσωπό της, αλλά παράλληλα την παρακαλούμε να μας γλιτώσει από τις παγίδες του διαβόλου, να μας κρατάει κοντά στον Χριστό και στην Εκκλησία, να μας δίνει δύναμη και υγεία, να βοηθάει ώστε οι αποφάσεις μας να αποβλέπουν στη σωτηρία του ανθρώπου. Παρακαλούμε την Παναγία να μας λυτρώνει από ασθένειες, από δοκιμασίες και από δεινά”.


Εστιάζοντας την προσοχή του στην τρέχουσα δοκιμασία της πανδημίας, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τη βαθιά πεποίθησή του ότι “εκεί που δεν μπορεί ο άνθρωπος να δώσει τη λύση, μπορεί η Παναγία”. “Με αυτήν την επικίνδυνη πανδημία”, παρατήρησε, “φάνηκε και πάλι η αδυναμία του σύγχρονου ανθρώπου που νομίζει ότι μπορεί όλα να τα λύσει και όλα να τα προγραμματίσει”. “Φάνηκε η αδυναμία μας, που νομίζουμε ότι τα πάντα εξαρτώνται από εμάς”, συμπλήρωσε. Επισημαίνοντας με έμφαση ότι “πρέπει να έχουμε μέσα μας και ένα περιθώριο μεταφυσικής ελπίδος”, αναφέρθηκε στο διάσημο, πλην επικίνδυνο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος, για να υπενθυμίσει ότι έλαβε τη συγκεκριμένη ονομασία προκειμένου να εμψυχώνονται, αντί να πανικοβάλλονται, οι ναυτικοί που δοκίμαζαν να περάσουν από το σημείο. “Κι εμείς, μέσα στον πανικό των ημερών που έχουμε με την πανδημία, αυτό ακριβώς πρέπει να σκεφτόμαστε”, υπογράμμισε, “ότι η Παναγία είναι η καλή ελπίδα για όλους μας”.


Τούτον δοθέντων, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η παράκληση στην Παναγία αποτελεί μια επιπλέον αναγκαιότητα την περίοδο που διανύουμε. Παρακάλεσε, λοιπόν, τους πιστούς να μη χάνουν το κουράγιο τους, αλλά να εντείνουν τις προσευχές τους προς την Υπεραγία Θεοτόκο, υπέρ όλης της ανθρωπότητας και ιδιαίτερα υπέρ των συνανθρώπων μας στην Μελβούρνη που αντιμετωπίζουν μεγάλη δοκιμασία. “Οι προσευχές όλων μας προς την Παναγία”, παρότρυνε, “να γίνουν πιο εντατικές, πιο ενσυνείδητες, πιο ουσιαστικές, πιο αληθινές”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων