13/12/2020 13/12/2020 Την Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου, τιμήθηκε μεθεορτίως η μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος του Θαυματουργού, στον φερώνυμο Ιερό Ναό στο Κίνγκσφορντ του Σύδνεϋ, ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μελόης κ. Αιμιλιανού, Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Κατά τη Θεία Λειτουργία παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σύδνεϋ, κ. Χρήστος Καρράς, και η Ύπατη...
13 Δεκεμβρίου, 2020 - 13:42
Τελευταία ενημέρωση: 13/12/2020 - 14:09

Στην αρετή της απλότητας αναφέρθηκε ο Επίσκοπος Μελόης

Διαδώστε:
Στην αρετή της απλότητας αναφέρθηκε ο Επίσκοπος Μελόης

Την Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου, τιμήθηκε μεθεορτίως η μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος του Θαυματουργού, στον φερώνυμο Ιερό Ναό στο Κίνγκσφορντ του Σύδνεϋ, ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μελόης κ. Αιμιλιανού, Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Κατά τη Θεία Λειτουργία παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σύδνεϋ, κ. Χρήστος Καρράς, και η Ύπατη Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Μάρθα Μαυρομμάτη.

Ο Θεοφιλέστατος κ. Αιμιλιανός στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη μεγάλη απλότητα που διέκρινε τον Άγιο Σπυρίδωνα, κάνοντας λόγο για μία αρετή που μας επιτρέπει να πλησιάσουμε τη Βασιλεία των Ουρανών.

Ακολούθως, παρουσίασε στο εκκλησίασμα τρεις απλούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να καλλιεργήσουμε τη συγκεκριμένη αρετή. Ο πρώτος, όπως διέκρινε, είναι η μνήμη του θανάτου. “Να σκεφτόμαστε”, εξήγησε, “ότι η παρούσα ζωή μας κάποια στιγμή θα τελειώσει. Κι αν σκεφτόμαστε αυτό, μερικά πράγματα που τα περιπλέκουμε μες στο μυαλό μας, θα σταματήσουν να μας ενδιαφέρουν. Θα απλοποιήσουμε τον τρόπο της σκέψεώς μας. Αν σκεφτόμαστε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την άλλη ζωή, όλα θα γίνουν πιο απλά και πιο μετρημένα. Και θα σταματήσουν να μας ενδιαφέρουν όλες οι λεπτομέρειες που μας ταλαιπωρούσαν πριν. Έτσι, λοιπόν, η ζωή μας απλοποιείται”.

Ένας άλλος τρόπος για να καταφέρουμε να απλοποιήσουμε τη ζωή μας, είναι να έχουμε εμπιστοσύνη στον Θεό. “Να αφηνόμαστε στα χέρια Του”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Επίσκοπος Μελόης και συνέχισε: “Ο Θεός που μας έφερε μέχρι εδώ, θα μας πάει και παραπέρα. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Σημαίνει ότι, αφού κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, θα αφηνόμαστε στα χέρια του Θεού και δε θα υπάρχει άγχος. Και αν δεν υπάρχει άγχος, τα πράγματα είναι πιο απλά και πιο μετρημένα”.

Ο τρίτος τρόπος, με τον οποίο μπορεί κανείς να πετύχει να αποκτήσει απλότητα στη ζωή του, είναι η ανιδιοτελής αγάπη, σύμφωνα με τον Θεοφιλέστατο κ. Αιμιλιανό. “Όταν λέμε ανιδιοτελής αγάπη”, εξήγησε, “εννοούμε να μην αγαπάμε για να μας αγαπάνε, να μην αγαπάμε γιατί έχουμε συμφέρον, να μην αγαπάμε γιατί μας βολεύει, αλλά να αγαπάμε γιατί ως εικόνα και ομοίωση του Θεού είμαστε φτιαγμένοι από αγάπη εμείς οι ίδιοι”. “Δηλαδή να αγαπάμε για τον άλλο και όχι για τον εαυτό μας”, συμπλήρωσε, αντιτείνοντας πως “αν απαιτούμε αγάπη, κατανόηση, καλοσύνη από αυτούς που αγαπάμε, ουσιαστικά αγαπάμε τον εαυτό μας, γιατί θέλουμε όλα αυτά για τον εαυτό μας”. “Αυτό δεν είναι αγάπη, αλλά συμφέρον”, επισήμανε και έκλεισε την αναφορά του με την προτροπή: “Να αγαπάμε τον άλλο και όταν ακόμα στρέφεται εναντίον μας, όπως έκανε ο Χριστός”.

Καταληκτικά, ο Επίσκοπος Μελόης τόνισε πως με αυτό το τρίπτυχο – μνήμη θανάτου, εμπιστοσύνη στον Θεό και ανιδιοτελής αγάπη – “μπορούμε σιγά σιγά να απλοποιήσουμε τη ζωή μας και να γίνουμε λίγο περισσότερο σαν τον Άγιο Σπυρίδωνα, που είχε τόση πολλή απλότητα και μπόρεσε με τόση ευκολία να αγιάσει”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων