25/03/2023 25/03/2023 Τα δύο μεγάλα γεγονότα που γιορτάζει σήμερα ο Ελληνισμός, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, αναφέρεται στο μήνυμά του για την ημέρα ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος. “Τόλμησαν να κάνουν μια μεγάλη υπέρβαση και ευεργέτησαν τις επόμενες γενεές των Ελλήνων με το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας”, αναφέρει ο Σεβασμιώτατος για...
25 Μαρτίου, 2023 - 9:42
Τελευταία ενημέρωση: 25/03/2023 - 9:44

Το Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου για την 25η Μαρτίου

Διαδώστε:
Το Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου για την 25η Μαρτίου

Τα δύο μεγάλα γεγονότα που γιορτάζει σήμερα ο Ελληνισμός, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, αναφέρεται στο μήνυμά του για την ημέρα ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος.

“Τόλμησαν να κάνουν μια μεγάλη υπέρβαση και ευεργέτησαν τις επόμενες γενεές των Ελλήνων με το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας”, αναφέρει ο Σεβασμιώτατος για τους αγώνες των προγόνων μας και προσθέτει ότι: “αν κάτι οφείλουμε να διδαχθούμε καθώς εορτάζουμε σήμερα τα δύο αυτά μεγάλα γεγονότα, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Εθνική μας Παλιγγενεσία, είναι ότι η εξασφάλιση του αγαθού της ελευθερίας – είτε σε ατομικό επίπεδο είτε σε εθνικό είτε σε πανανθρώπινο – προϋποθέτει να είμαστε εφοδιασμένοι όχι τόσο με υλικά μέσα, όσο, πρωτίστως, με πνευματικά”, ευχόμενος χρόνια πολλά, ευλογημένα και ελεύθερα.

Αναλυτικά το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου: 

Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι και αγαπητά μου παιδιά,

Αισθήματα θρησκευτικής ευλάβειας και εθνικής υπερηφάνειας πλημμυρίζουν τις καρδιές μας σήμερα, καθώς κλίνουμε το γόνυ ενώπιον της Θεομήτορος και συνάμα ενώπιον των γενναίων προγόνων μας.

Υποκλινόμαστε μετά σεβασμού και ευγνωμοσύνης στην κεχαριτωμένη Παρθένο Μαρία, που απελευθέρωσε το ανθρώπινο γένος από την αμαρτία, και στους Ήρωες της Επαναστάσεως του 1821, που με τον αγώνα και τη θυσία τους απελευθέρωσαν το ελληνικό έθνος από τη μακραίωνη σκλαβιά.

Η Θεοτόκος, αποδεχόμενη το μήνυμα του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, συνήργησε στο σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία του ανθρώπου. Αποδέχθηκε με ελεύθερη βούληση να κυοφορήσει στα σπλάχνα της τον Θεάνθρωπο – όχι δίχως προβληματισμό και ενδοιασμούς. Και ο προβληματισμός που τη διακατείχε, απέρρεε από την ανθρώπινη φύση της. Εντούτοις, χάρη στη βαθιά και αληθινή πίστη στον Θεό, υπάκουσε τελικώς στο θέλημά Του, αρνούμενη να ενδώσει στους ενδοιασμούς που της υπαγόρευε η ανθρώπινη φύση. Για αυτή τη λυτρωτική και σωτήρια απόφασή της, δοξάζεται σήμερα και θα δοξάζεται εις όλους τους αιώνας ως το ιερότατο πρόσωπο της ανθρωπότητας.

Κατά παρόμοιο τρόπο, οι πρόγονοί μας οι οποίοι ξεσηκώθηκαν αποφασισμένοι να χύσουν το αίμα τους για την ελευθερία, υπερέβησαν φοβερούς εσωτερικούς ενδοιασμούς, δισταγμούς και ανησυχίες. Η ανθρώπινη φύση τους εξάλλου, και η λογική του κόσμου τούτου, κάθε άλλο παρά ενεθάρρυναν την πρόθεσή τους να εξεγερθούν και να αντιμετωπίσουν έναν δυσανάλογα ισχυρό, πολυάριθμο και οργανωμένο στρατό. Και όμως, με βαθιά πίστη στον Θεό και με αγάπη για την πατρίδα, παρέκαμψαν το δικό τους θέλημα και τις αντιστάσεις που προέβαλε η ανθρώπινη φύση τους. Τόλμησαν να κάνουν μια μεγάλη υπέρβαση και ευεργέτησαν τις επόμενες γενεές των Ελλήνων με το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας. Για τον λόγο αυτό, πέρασαν στο «πάνθεον» των ενδόξων Ηρώων της πατρίδος μας και σύμπας ο Ελληνισμός τούς τιμάει σήμερα και θα τους τιμάει αέναα.

Αγαπητοί μου φίλες και φίλοι,

Αν κάτι οφείλουμε να διδαχθούμε καθώς εορτάζουμε σήμερα τα δύο αυτά μεγάλα γεγονότα, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Εθνική μας Παλιγγενεσία, είναι ότι η εξασφάλιση του αγαθού της ελευθερίας – είτε σε ατομικό επίπεδο είτε σε εθνικό είτε σε πανανθρώπινο – προϋποθέτει να είμαστε εφοδιασμένοι όχι τόσο με υλικά μέσα, όσο, πρωτίστως, με πνευματικά. Προϋποθέτει να διαθέτουμε βαθιά πίστη, αξίες και ιδανικά, με τα οποία θα μπορέσουμε να αποτινάξουμε πρωτίστως τα εσωτερικά μας δεσμά: τους ενδοιασμούς, τους δισταγμούς και τη λογική του κόσμου τούτου η οποία μάς ωθεί προς την απελπισία. Άνθρωπος ο οποίος πιστεύει στον Θεό και έχει βαθιά ριζωμένες στην ψυχή του τις αξίες και τα ιδανικά των προγόνων μας, οπωσδήποτε διαθέτει μία εσωτερική δύναμη που του επιτρέπει να κάνει υπερβάσεις και να είναι πάντοτε έτοιμος να υπερασπιστεί την προσωπική και συλλογική ελευθερία και σωτηρία. Αυτό το πρότυπο του ελεύθερου ανθρώπου, οφείλουμε να το μιμηθούμε και να το καλλιεργήσουμε και στις νεότερες γενιές.

Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι σε όλες και όλους χρόνια πολλά, ευλογημένα και ελεύθερα!

Διαβάστε επίσης:

Αυστραλίας Μακάριος: Να κρατήσουμε κι εμείς την πίστη της Παναγίας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων