22/07/2022 22/07/2022 Τη χαρά του για την κατοχύρωση των οργανικών θέσεων των κληρικών της Εκκλησίας της Κρήτης, μέσα από τη νομοθετική ρύθμιση στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή και επίσημα από χθες αποτελεί νόμο του κράτους καθώς δημοσιεύθηκε το σχετικό ΦΕΚ, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος.  Μιλώντας στο neakriti.gr...
22 Ιουλίου, 2022 - 14:28
Τελευταία ενημέρωση: 22/07/2022 - 14:30

Αρχιεπίσκοπος Κρήτης για οργανικές θέσεις: “Δικαιώθηκαν οι ιερείς της επαρχίας”

Διαδώστε:
Αρχιεπίσκοπος Κρήτης για οργανικές θέσεις: “Δικαιώθηκαν οι ιερείς της επαρχίας”

Τη χαρά του για την κατοχύρωση των οργανικών θέσεων των κληρικών της Εκκλησίας της Κρήτης, μέσα από τη νομοθετική ρύθμιση στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή και επίσημα από χθες αποτελεί νόμο του κράτους καθώς δημοσιεύθηκε το σχετικό ΦΕΚ, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος. 

Μιλώντας στο neakriti.gr ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Με μεγάλη χαρά δεχτήκαμε την είδηση πως, ύστερα από αγώνες πολλών δεκαετιών, δικαιώθηκαν οι ιερείς της ελληνικής επαρχίας και απέκτησαν το δικαίωμά τους να έχουν μια οργανική θέση όπως τους αξίζει στο ελληνικό δημόσιο σύστημα. Οι ιερείς του ελληνικού κράτους ήταν έτσι και αλλιώς μισθοδοτούμενοι από το Ενιαίο Μισθολόγιο εδώ και χρόνια. Η Πολιτεία δεν πήρε ούτε έναν ιερέα. Πάνω από 70 χρόνια οι ιερείς είχαν μείνει ξεκρέμαστοι. Εάν δε στηριχτεί ο ιερέας του χωριού, ποιος θα μείνει στα χωριά; Και οι ιερείς είναι εργαζόμενοι. Ευγνωμονούμε την Πολιτεία που έσκυψε σε ένα πρόβλημα των ιερέων μετά 75 ολόκληρα χρόνια και κατοχυρώθηκαν οι οργανικές μας θέσεις. Ήταν δημόσιοι υπάλληλοι στο Ενιαίο Μισθολόγιο χωρίς να έχουν κατοχυρώσει οργανικές θέσεις».

Παραπληροφόρηση τα όσα λέγονται για νέες θέσεις

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ευγένιος, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι: «Υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση πως νέες θέσεις διακονίας προστέθηκαν στις ήδη υπάρχουσες. Ξεκαθαρίζω πως αυτό είναι αναληθές. Ούτε μία θέση δεν προστέθηκε, παρά μόνο οι θέσεις που δίδονται κάθε χρόνο βάσει των μνημονίων. Τίποτε άλλο. Οι θέσεις αυτές υπήρχαν, αλλά δεν ήταν κατοχυρωμένες. Οι ιερείς της υπαίθρου ανέμεναν την απόφαση αυτή και τη δέχτηκαν με χαρά. Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε την Πολιτεία και τους βουλευτές των άλλων κομμάτων. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγαπάμε και τους βουλευτές που δε μας στήριξαν και δεν κατανοούν τον ρόλο μας στην ελληνική κοινωνία. Ο ιερέας της υπαίθρου έμεινε για να επιλύει τα προβλήματα του κοινωνικού ιστού. Ας τον αφήσουμε εκεί για να διατηρηθεί η επαρχία. Δεν έχουμε ζητήσει ούτε ένα ευρώ και δεν επιβαρύνουμε τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι καθαρός λαϊκισμός να υποστηρίζεται κάτι τέτοιο με πολιτικές σκοπιμότητες».

Δεν αλλάζει τίποτα στη μισθοδοσία των κληρικών και ούτε προβλέπονται νέοι διορισμοί κληρικών, είπε με ξεκάθαρο ύφος στο ίδιο μέσο ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών της Εκκλησίας της Κρήτης, π. Ζαχαρίας Αδαμάκης. Ο π. Ζαχαρίας υποστήριξε πως οι κληρικοί θα συνεχίζουν να παίρνουν τον μισθό τους από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Την ικανοποίηση του εξέφρασε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων