22/03/2019 22/03/2019 «Επίθεση» και «οχετό» χαρακτήρισε ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος το σχόλιο της υποδιοικήτριας της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Κρήτης Ελένη Γιακουμάκη σε ανάρτηση τής κ. Βάλιας Βαγιωνάκη στο Facebook και εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι η χανιώτισσα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδοκίμασε το εν λόγω κείμενο. Ο κ. Αμφιλόχιος παραχώρησε συνέντευξη...
22 Μαρτίου, 2019 - 22:56

Η τηλεοπτική συνέντευξη του Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου

Διαδώστε:
Η τηλεοπτική συνέντευξη του Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου

«Επίθεση» και «οχετό» χαρακτήρισε ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος το σχόλιο της υποδιοικήτριας της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Κρήτης Ελένη Γιακουμάκη σε ανάρτηση τής κ. Βάλιας Βαγιωνάκη στο Facebook και εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι η χανιώτισσα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδοκίμασε το εν λόγω κείμενο.

Ο κ. Αμφιλόχιος παραχώρησε συνέντευξη χθες «ζωντανά» στο XANIA LIVE TV (www.chanialivetv.gr) και στον δημοσιογράφο Γιώργο Γεωργακάκη (εκπομπή «Επί της ουσίας»), στη διάρκεια της οποίας υπογράμμισε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να εκφράζει δημόσια την άποψή του για μια σειρά από θέματα, ενώ «απέκρουσε» τα περί αντιπολιτευτικού λόγου εκ μέρους του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Απελθέτω αφ’ ημών το ποτήριον τούτο».

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Φεβρουαρίου 2019, η κα Βαγιωνάκη έγραψε στο Facebook «κάποιες σκέψεις διαβάζοντας τη δημόσια τοποθέτηση του Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιου». Κάτω από το κείμενο της κυρίας Βαγιωνάκη, η κα Γιακουμάκη σχολίασε ως εξής: «Πόσο κρίμα τη θέση που υπηρέτησε ο μέγιστος των ιεραρχών Ειρηναίος να διακονεί σήμερα αυτός ο ολίγιστος, εγωκεντρικός, εμπαθής τύπος που χρησιμοποιεί ακόμη και τον άμβωνα για να ξεράσει τη χολή και το δηλητήριο της ψυχής του. Κρίμα…».

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΥ

«Αυτό που ισχύει είναι ότι ως πολίτης ενός τόπου και ως θεσμικό πρόσωπο, νιώθοντας το χρέος και την ευθύνη της αποστολής μας, νιώθουμε την ανάγκη να εκφράζουμε ενυπόγραφα και υπεύθυνα θέσεις και απόψεις που αφορούν τον τόπο, τους ανθρώπους του, τα προβλήματα, τις αγωνίες τους και γενικότερα ό,τι συμβαίνει και ό,τι διαδραματίζεται στον μικρόκοσμο και στον μακρόκοσμό μας. Συνεπώς, νομίζω ότι αυτό είναι ένα χρέος και μία ευθύνη και νομίζω ότι αν μία κοινωνία θέλει να χαρακτηρίζεται ως κοινωνία ελευθερίας και δημοκρατίας, θα πρέπει να τη χαρακτηρίζει ο πλουραλισμός της και οι διαφορετικές γνώμες και απόψεις», σημείωσε χθες κατά τη συνέντευξή του στο XANIA LIVE TV ο κ. Αμφιλόχιος.

Και πρόσθεσε: «Δεν σημαίνει ότι όποιος εκφράζει μία διαφορετική άποψη ότι είναι ο απέναντί μου, ότι είναι εχθρός μου. Συνεπώς, ομολογώ ότι κι εγώ πολύ δυσκολεύομαι ν’ αντιληφθώ όλο αυτό που συμβαίνει, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, όχι γιατί νιώθει κανείς ότι έχει στοχοποιηθεί και αυτό τον δυσκολεύει στο να εκφράζεται και στο να νιώθει ελεύθερος, αλλά γιατί τίθενται θέματα και ερωτήματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία των θεσμών, με τη λειτουργία της ελευθερίας μέσα στις κοινωνίες και με τη λειτουργία του δημόσιου λόγου και τι αυτό σημαίνει».

Ο κ. Αμφιλόχιος επεσήμανε, ακόμη, ότι «… η σιωπή σημαίνει και συνενοχή σε κάποια πράγματα. Και φυσικά ένας εύκολος δρόμος και μία εύκολη λύση είναι να προσπαθεί κανείς να στρουθοκαμηλίζει, και να βλέπει και να μη βλέπει και να ακούει και να μην ακούει και να καταλαβαίνει και να μην καταλαβαίνει. Αυτός είναι ένας ανώδυνος δρόμος που μπορεί κανείς να επιλέξει. Όποιος τον επιλέγει, δικαίωμά του. Δεν κρίνω κανένα και δεν είναι στόχος αυτός. Εις ό,τι αφορά την ελαχιστότητά μου, έστω και λίγος όπως θεωρούμαι από πολλούς -είναι σημαντικό κανείς να δέχεται και την κριτική-, σε αυτή την ολιγιστότητά μου αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω θέση και άποψη, πάντα στα πλαίσια της ευπρέπειας και του σεβασμού του άλλου και χωρίς καμία πρόθεση πολιτικής αντιπαράθεσης ή οτιδήποτε άλλο κάποιοι θέλουν να προσάψουν. Και διερωτάται κανείς: προς τι όλη αυτή η προσπάθεια; Κατά τη δική μας άποψη, αλλά όχι μόνο δική μας, και πολλών άλλων, προφανώς στόχος είναι να σταματήσει όχι μία φωνή, αλλά μία γνώμη και μία άποψη ν’ ακούγεται».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου υπογράμμισε ότι «κριτική από κριτική διαφέρει. Οφείλουμε όλοι και να ασκούμε και να δεχόμαστε κριτική. Δεν μπορεί ένα δημόσιο πρόσωπο, το οποίο εκφράζει λόγο και άποψη να μη δέχεται κριτική. Και σαφώς αυτό βοηθάει στην ωριμότητα του προσώπου. Όμως, εν προκειμένω, δεν πρόκειται περί μίας απλής κριτικής. Εδώ πρόκειται περί μίας βωμολοχίας, περί ενός οχετού, έτσι όπως εκφράστηκε και εγράφη και μάλιστα το μείζον θέμα δεν είναι αυτό που εξέφρασε η κυρία Προϊσταμένη στο Facebook της κυρίας Βουλευτού, αλλά πώς ένα θεσμικό πρόσωπο, όπως είναι ένας εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου επιβραβεύει αυτό -εγώ δεν έχω Facebook, αλλά απ’ ό,τι μου είπαν και το διασταύρωσα και ο ίδιος- η κυρία Βουλευτής επιβεβαίωσε και επιβράβευσε αυτή την άποψη, κάνοντας like κάτω από αυτό το κείμενο. Οπότε εδώ τίθενται άλλα θέματα…», είπε και πρόσθεσε: «Εγώ έχω μία απορία και θα ήθελα κάποτε μία απάντηση: Πώς γίνεται να υφίσταται ένα τέτοιο κείμενο στο Facebook ενός εκπροσώπου του Ελληνικού Κοινοβουλίου και αυτός ο εκπρόσωπος να μην το αποδοκιμάζει».

Ερωτηθείς για την έγγραφη απάντησή του, με σχετικό άρθρο, που ακολούθησε το σχόλιο της κυρίας Γιακουμάκη, ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου είπε πως «ένιωσα την ανάγκη να υπερασπιστώ, όχι τον εαυτό μου, αλλά την αλήθεια και την ελευθερία».

Και συνέχισε: «Ξέρετε τι βγήκε μέσα από όλη αυτή την περιπέτεια; Η, κατά την άποψή μας, υγιής αντίδραση της κοινωνίας. Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό, τουλάχιστον εμείς έτσι το εκλάβαμε. Δεν ζήτησα τίποτα από κανένα. Καμία απολύτως διαδικασία δεν ζητήσαμε από κανένα… Ουσιαστικά αφυπνίστηκε η κοινωνία, με έναυσμα αυτό, χωρίς καμία δική μας παρότρυνση».

 

O BOAK ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΟΜΗΝΙΕΣ

Ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου αναφέρθηκε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, και στο τμήμα Χανιά – Κίσαμος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, υπογραμμίζοντας πως «το γεγονός ότι η περιοχή αυτή είναι εκτός του σχεδιασμού του νέου ΒΟΑΚ είναι ένα ζήτημα».

Τόνισε, δε, ότι «δεν υπάρχει πρόσβαση στο Ελαφονήσι με λεωφορείο. Εάν άμεσα δεν αποκατασταθεί η οδοποιία της Δυτικής Κρήτης θα είναι καταστροφή για τον τουρισμό όλου του νησιού, διότι τη Δυτική Κρήτη δεν την επισκέπτονται μόνο όσοι μένουν στη Δυτική Κρήτη, αλλά οργανωμένα πρακτορεία απ’ όλη την Κρήτη. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από τους θεσμικούς φορείς όλης της Κρήτης».

Ο κ. Αμφιλόχιος αναφέρθηκε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, και στις ενέργειες στήριξης των πληγέντων κατοίκων σε Κίσαμο και Σέλινο από τη Μητρόπολη. Όπως γνωστοποίησε, η Μητρόπολη έχει προχωρήσει σε ενέργειες για την αγορά ηλεκτρικών συσκευών από πληγέντες, προχωρά στην κάλυψη δανειακών αναγκών και λογαριασμών κοινής ωφελείας, ενώ ανέλαβε τα έξοδα των σπουδών μίας φοιτήτριας, η οποία θα αναγκαζόταν να εγκαταλείψει τις σπουδές της εξαιτίας των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που προκάλεσαν οι πρόσφατες θεομηνίες στην οικογένειά της.

 

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣ – ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Εκτενής συζήτηση έγινε για το θέμα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας και τη μισθοδοσία των κληρικών, με τον Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου να επισημαίνει, μεταξύ πολλών άλλων, ότι η αρχικά ανακοινωθείσα συμφωνία, τον περασμένο Νοέμβριο, από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο ήταν εν πλήρη αγνοία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και τόνισε ότι το σχέδιο υλοποίησης της συγκεκριμένης συμφωνίας αποδείχθηκε, τελικά, ένα πρόχειρο έγγραφο με πολλές ασάφειες και ελλείψεις, στο οποίο δεν γινόταν καμία αναφορά στην Εκκλησία της Κρήτης.

 

Παραθέτουμε το βίντεο της επίκαιρης συνέντευξης του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου, κ. Αμφιλοχίου, στον Γιώργο Γεωργακάκη και στο XANIA LIVE TV:

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: hania.news

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων