23/11/2022 23/11/2022 Στην παραδοσιακή σχέση της Μητρός Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την εν Σερβία Εκκλησία, καθώς και στην ανάγκη της διαφύλαξης της ενότητας και συνοδικότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας αναφέρθηκαν Μητροπολίτης Αυστρίας Αρσένιος και Επίσκοπος Βουδινίου Λουκιανός Την Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας και ‘Έξαρχος Ουγγαρίας κ. Αρσένιος συνοδευόμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Απαμείας...
23 Νοεμβρίου, 2022 - 12:08
Τελευταία ενημέρωση: 23/11/2022 - 11:45

Αυστρίας Αρσένιος: Είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάσσουμε την ενότητα της Εκκλησίας

Διαδώστε:
Αυστρίας Αρσένιος: Είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάσσουμε την ενότητα της Εκκλησίας

Στην παραδοσιακή σχέση της Μητρός Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την εν Σερβία Εκκλησία, καθώς και στην ανάγκη της διαφύλαξης της ενότητας και συνοδικότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας αναφέρθηκαν Μητροπολίτης Αυστρίας Αρσένιος και Επίσκοπος Βουδινίου Λουκιανός

Την Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας και ‘Έξαρχος Ουγγαρίας κ. Αρσένιος συνοδευόμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Απαμείας κ. Παϊσιο, τον Πρεσβύτερο π. Ιωσήφ Ötvös και τον Αρχιδιάκονο π. Μάξιμο Rugyko, μετέβησαν στο Σέγκεντ της Ουγγαρίας, προσκεκλημένοι του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Βουδινίου κ. Λουκιανού, προκειμένου να συμμετέχουν σε πανηγυρική Θεία Λειτουργία επί τη λήξει του Α΄ παγκοσμίου πολέμου, να τιμήσουν την μνήμη των πεσόντων αλλά και να δεηθούν υπέρ αναπαύσεως του προ διετίας κοιμηθέντος μακαριστού Πατριάρχου Σερβίας κυρού Ειρηναίου.

Τη συνοδεία του Σεβασμιωτάτου υπεδέχθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Σέγκεντ ο Θεοφιλέστατος κ. Λουκιανός, ο Εφημέριος του Ναού Πρωτοπρεσβύτερος Dalibor Milenković και οι επιτόπιοι κληρικοί. Της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας και ‘Έξαρχος Ουγγαρίας κ. Αρσένιος συλλειτουργούντων των Θεοφιλεστάτων Παϊσίου Απαμείας και Βουδινίου κ. Λουκιανού, συμπαραστατουμένων από τους παρόντας κληρικούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Σερβίας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε επιμνημόσυνος δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Πατριάρχου Σερβίας Ειρηναίου.

Ο Θεοφιλέστατος κ. Λουκιανός ευχαρίστησε θερμά τον Μητροπολίτη Αυστρίας κ. Αρσένιο, τον Θεοφιλέστατο Απαμείας και τους κληρικούς του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως για την συμμετοχή στην Θεία Λειτουργία και στον εορτασμό της Ημέρας Μνήμης των πεσόντων αγωνιστών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς και στην απόδοση τιμής στον Πατριάρχη κυρό Ειρηναίο. Εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία των επισκεπτών και τόνισε τους ιστορικούς δεσμούς αγάπης που συνδέουν την Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και το Πατρισαρχείο Σερβίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αρσένιος ανταπέδωσε προς τον Επίσκοπο Λουκιανό τις ευχαριστίες για την πρόσκληση και εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή στον πανηγυρικό ευχαριστιακό εορτασμό της θυσίας και της νίκης. “Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, Σέρβοι και Έλληνες, έδωσαν ηρωικούς αγώνες”, τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

Αναφέρθηκε στον προαπελθόντα Πατριάρχη Σερβίας και στις διορθόδοξες σχέσεις, οι οποίες ξεκίνησαν από την εποχή του Αγίου Σάββα, και των επαφών του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. “Παρά τη διαφορά γλώσσας και καταγωγής είμαστε μία Εκκλησία” είπε “και ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί είμαστε υποχρεωμένοι να εκδηλώνωμε, να επιβαιώνωμε και να διαφυλάσσωμε την ενότητα και την συνοδικότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς δόξαν του Αγίου Τριαδικού Θεού και σωτηρίαν των ανθρώπων”.

Συγχαίρων για τη συμπλήρωση εικοσαετίας από την ενθρόνιση του Θεοφιλεστάτου κ. Λουκιανού στον Επισκοπικό Θρόνο Βουδινίου, παρέδωσε στα χέρια του αρχιερατική βακτηρία, ευχόμενος “έτη πολλά” ευδοκίμου αρχιερατείας.

Εν συνεχεία ο ιερός κλήρος και οι πιστοί μετέβησαν στο σερβικό τμήμα του Κοιμητηρίου του Σέγκεντ, όπου τιμήθηκε η μνήμη των Βασιλέων Πέταρ και Αλεξάνταρ Καρατζόρτζεβιτς, των Σέρβων στρατιωτών και όλων των θυμάτων του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία. Όλοι οι παριστάμενοι συμμετείχαν σε εόρτιο τράπεζα όπου είχαν τη ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες για μελλοντικές συνεργασία και δραστηριότητες.

Εκ μέρους των προσκεκλημένων κληρικών του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Σεβασμιώτατος κ. Αρσένιος ευχαρίστησε και πάλι τον οικοδεσπότη Θεοφιλέστατο κ. Λουκιανό για την εγκάρδια φιλοξενία.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων