27/03/2019 27/03/2019 Τελέστηκε το καθιερωμένο Διορθόδοξο Συλλείτουργο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Λουξεμβούργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2019. Αποτελεί παράδοση των τελευταίων ετών για την Ιερά Μητρόπολη Βελγίου την Β΄ Κυριακή των Νηστειών, ημέρα μνήμης του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, την πρώτη Κυριακή μετά την Κυριακή της Ορθοδοξίας και το Διορθόδοξο Συλλείτουργο στο Βέλγιο, να...
27 Μαρτίου, 2019 - 16:24

Διορθόδοξο Συλλείτουργο στο Λουξεμβούργο

Διαδώστε:
Διορθόδοξο Συλλείτουργο στο Λουξεμβούργο

Τελέστηκε το καθιερωμένο Διορθόδοξο Συλλείτουργο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Λουξεμβούργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2019.

Αποτελεί παράδοση των τελευταίων ετών για την Ιερά Μητρόπολη Βελγίου την Β΄ Κυριακή των Νηστειών, ημέρα μνήμης του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, την πρώτη Κυριακή μετά την Κυριακή της Ορθοδοξίας και το Διορθόδοξο Συλλείτουργο στο Βέλγιο, να τελείται Διορθόδοξο Συλλείτουργο στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου με την συμμετοχή όλων των Ορθοδόξων παρουσιών, ώστε να μαρτυρείται με τον τρόπο αυτό η ενότητα των Ορθοδόξων της χώρας.

Στην φετινή Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας με συλλειτουργούς τους κληρικούς του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου, τον υπεύθυνο της Βουλγαρικής παροικίας, τον εφημέριο της Σερβικής ενορίας και τους εφημερίους της Ρουμανικής ενορίας, ενώ τους ύμνους της ημέρας απέδωσαν η Βυζαντινή χορωδία του Ναού και η χορωδία της Ρουμανικής ενορίας.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του τιμωμένου Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, ο οποίος κληροδότησε στην Εκκλησία τις γραφές και τα διδάγματά του, υπερτονίζοντας τον βιωματικό χαρακτήρα της Ορθόδοξης πίστης και της θεολογίας εν γένει.

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας εξέφρασε την χαρά που για μια ακόμα χρονιά όλες οι Ορθόδοξες παρουσίες στο Λουξεμβούργο συμμετείχαν στην ευχαριστιακή σύναξη και κοινώνησαν από το κοινό ποτήριο, καθένας με την γλώσσα και την λειτουργική του παράδοση, αποδίδοντας την ευρύτητα της Ορθοδοξίας και την όντως οικουμενική της διάσταση. Ευχήθηκε δε σύντομα να αποκατασταθούν πλήρως οι σχέσεις της Εκκλησίας της Μόσχας με την Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, ώστε η υπάρχουσα ενότητα των Ορθοδόξων στο Μεγάλο Δουκάτο να είναι περισσότερο ενισχυμένη.

Στο Διορθόδοξο Συλλείτουργο μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος παρίσταντο οι Πρέσβεις στο Λουξεμβούργο της Ελλάδος κ. Λούις-Αλκιβιάδης Αμπατής και της Ρουμανίας κ. Lilian Zamfiroiu, ο Κύπριος Δικαστής κ. Κωνσταντίνος Λυκούργος, Έλληνες αξιωματικοί και η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Λουξεμβούργου.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων