31/01/2021 31/01/2021 Στην πρόσφατη ποιμαντική επίσκεψή του στην Ουγγαρία ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας κ. Αρσένιος, στις 30 Ιανουαρίου 2021, προέστη της Θείας Λειτουργίας στον παραχωρηθέντα ρωμαιοκαθολικό ναό Magyarok Nagyasszonya στο Keszthely, ευλόγησε τα ύδατα της λίμνης Μπάλατον και παρέστη στη σχολική εορτή για τους Τρεις Ιεράρχες στο σχολείο της Εξαρχίας στο Keszthely. Στη Θεία...
31 Ιανουαρίου, 2021 - 10:45
Τελευταία ενημέρωση: 31/01/2021 - 11:16

Ευλόγησε τα ύδατα της λίμνης Μπάλατον ο Μητροπολίτης Αυστρίας

Διαδώστε:
Ευλόγησε τα ύδατα της λίμνης Μπάλατον ο Μητροπολίτης Αυστρίας

Στην πρόσφατη ποιμαντική επίσκεψή του στην Ουγγαρία ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας κ. Αρσένιος, στις 30 Ιανουαρίου 2021, προέστη της Θείας Λειτουργίας στον παραχωρηθέντα ρωμαιοκαθολικό ναό Magyarok Nagyasszonya στο Keszthely, ευλόγησε τα ύδατα της λίμνης Μπάλατον και παρέστη στη σχολική εορτή για τους Τρεις Ιεράρχες στο σχολείο της Εξαρχίας στο Keszthely.

Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Απαμείας κ. Παΐσιος, ιερείς από την Εξαρχία Ουγγαρίας και ο Αρχιδιάκονος Μάξιμος Rugyko, που συνόδευσε τον Σεβασμιώτατο από τη Βιέννη.

Στη λειτουργία παρευρέθησαν το προσωπικό του σχολείου και αρκετοί μαθητές. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην παρελθούσα εορτή των Φώτων, με αφορμή τον Μέγα Αγιασμό, και τη συνέδεσε με την εορτή της ημέρας, καθώς η Εκκλησία μας στις 30 Ιανουαρίου τιμά τήν μνήμη των Τριών Ιεραρχών, του Μεγάλου Βασιλείου, του Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιωάννου του Χρυστοστόμου ως προστατών της Παιδείας και των Γραμμάτων.

Παρουσία των μαθητών και του λοιπού πληρώματος ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τη σημασία της εορτής των Φώτων, που σημαίνει πως ο φωτισμός του κόσμου από τη φανέρωση της Αγίας Τριάδος επιβεβαιώνει το θέλημα του Θεού για τη σωτηρία του ανθρώπου, που είναι έργο του Θεού. Ωστόσο «είναι απαραίτητο να ακολουθήσουμε αυτή την πορεία προς το φως. Θα πρέπει να συμπορευθούμε δηλαδή με το θέλημά Του και με το οικείο θέλημα να ζητήσουμε τη σωτηρία μας, δηλαδή την αιώνιο ζωή στη Βασιλεία του Θεού».

Αφού αναφέρθηκε στον βίο των Τριών Ιεραρχών, τους οποίους τιμά σήμερα η Αγία μας Εκκλησία, τόνισε πως δεν υπήρξαν απλώς καλοί επιστήμονες, άνθρωποι των γραμμάτων και της παιδείας, φορείς του ελληνικού πνεύματος, αλλά ήταν κυρίως άνθρωποι του Θεού. Λαμβάνοντας αφορμή από το απολυτίκιο της εορτής, που ονομάζει τους Αγίους μεγίστους φωστήρες της Οικουμένης, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι οι Τρεις Ιεράρχες μας δείχνουν το δρόμο προς το Φως, δηλαδή το Χριστό και την δι᾽ Αυτού σωτηρία, στην οποία μας καλούν να τους ακολουθήσουμε. Στα συγγράμματά τους παρουσιάζουν το ουσιώδες της ζωής, που είναι να κερδίσουμε την αιωνιότητα εισερχόμενοι στη Βασιλεία του Θεού.

Μετά το τέλος της θείας Λειτουργίας οι Αρχιερείς, ο κλήρος και η σχολική κοινότητα πορεύθησαν εν πομπή στην όχθη της λίμνης Μπάλατον, όπου ο Σεβασμιώτατος, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση για την παρελθούσα εορτή των Θεοφανείων, παρουσία των δημοτικών αρχών και των κατοίκων της πόλεως τέλεσε τον Μέγα Αγιασμό και ευλόγησε τα ύδατα και τους παρευρισκομένους.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος τίμησε με την παρουσία του τη σχολική εορτή, που ετοίμασαν καθηγητές και μαθητές τηρώντας τις τρέχουσες διατάξεις για την προστασία από τη διάδοση της πανδημίας. Ο Μητροπολίτης μίλησε για την ορθόδοξη εορτή των Τριών Ιεραρχών και έκοψε την παραδοσιακή για τους Έλληνες βασιλόπιτα. Ευλόγησε επίσης τις νέες εγκαταστάσεις του σχολείου της Εξαρχίας, ευχαρίστησε την διευθύντρια του σχολείου της Εξαρχίας κ. Zsuzsanna Molnár, τους καθηγητές του σχολείου για την πρόοδο που σημειώνεται στο σχολείο αυτό, για την αγάπη στο Θεό και την πατρίδα και για τη μετάδοση στους μαθητές των πανθρωπίνων αξιών και συνεχάρει τα παιδιά για τη μεγάλη επιτυχία στις πρόσφατες εξετάσεις και για την αρμονική συμβίωσή τους στο σχολικό ίδρυμα.

Ο Σεβασμιώτατος επιβεβαίωσε την συνέχιση της υποστήριξης της Ιεράς Μητροπόλεως και της Εξαρχίας Ουγγαρίας στο σχολείο αυτό και ευχήθηκε σε όλους καλή και ευλογημένη χρονιά.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων