21/01/2020 21/01/2020 Την δέκατη πέμπτη, από της ενθρονίσεώς του, ποιμαντορική επίσκεψη στο Όσλο της Νορβηγίας, πραγματοποίησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020, με την ευκαιρία της κοπής της Βασιλόπιτας του Μητροπολιτικού Ναού, του Ελληνικού Σχολείου Όσλο, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ελληνοπαίδων Νορβηγίας και του...
21 Ιανουαρίου, 2020 - 17:31
Τελευταία ενημέρωση: 21/01/2020 - 17:22

Για 15η φορά ο Μητρ. Σουηδίας στη Νορβηγία

Διαδώστε:
Για 15η φορά ο Μητρ. Σουηδίας στη Νορβηγία

Την δέκατη πέμπτη, από της ενθρονίσεώς του, ποιμαντορική επίσκεψη στο Όσλο της Νορβηγίας, πραγματοποίησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020, με την ευκαιρία της κοπής της Βασιλόπιτας του Μητροπολιτικού Ναού, του Ελληνικού Σχολείου Όσλο, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ελληνοπαίδων Νορβηγίας και του Συλλόγου Ελλήνων Νορβηγίας.

Ο Μητροπολίτης αφίχθη στο Όσλο το απόγευμα του Σαββάτου, 18 Ιανουαρίου 2020 και συνοδευόμενος από τον Παν. Αρχιμανδρίτη κ. Αλέξανδρο Λουκάτο, εφημέριο του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο, επισκέφθηκε εορτίως ενορίτες του Μητροπολιτικού Ναού.

Ακολούθως, παρακολούθησε συναυλία της Νορβηγικής χορωδίας «Αrkadia», υπό τη διεύθυνση της κ. Μαριλένας Ζλατάνου, με ποικίλο χορωδιακό πρόγραμμα, κυρίως από τα Επτάνησα και την Μ. Ασία, στις εγκαταστάσεις του Μητροπολιτικού Ναού.

Το βράδυ του Σαββάτου ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Ναού κ. Μιχαήλ Μπίκουλη, την νομικώς επιβλέπουσα του ως άνω Συμβουλίου κ. Κυριακή Παπαδοπούλου Samuelsen, το μέλος του Συμβουλίου Δρ. Δημήτριο Κρανιώτη και τον π. Αλέξανδρο Λουκάτο, παρεκάθισε σε δείπνο, σε εστιατόριο της πόλης, ευγενώς ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της Εξοχ. Πρέσβεως της Ελλάδας στη Νορβηγία, κ. Μαρίας Διαμάντη. Στο δείπνο παρεκάθισαν, επίσης, η Πρόξενος κ. Νίκη Καμπά και η Εντιμ. κ. Αγγελική Kruse – Jensen.

Την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2020, ετελέσθη ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ναό. Της λατρευτικής συνάξεως συμμετείχαν ο π. Αλέξανδρος Λουκάτος, ο π. Theodor Svane, στρατιωτικός ιερέας στο Βασιλικό Ναυτικό της Νορβηγίας και εφημέριος της Ιεραποστολικής Κοινότητας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Μπέργκεν και ο Ιερολ. Διάκονος του Μητροπολιτικού Ναού κ. Maxime Lesage.

H Θ. Λειτουργία τελέσθηκε στην ελληνική, νορβηγική, αγγλική και γαλλική γλώσσα, τους δε ευχαριστιακούς ύμνους έψαλλαν οι κ. Παναγιώτης Παύλος, πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού, ο Ελλογ. κ. Stig Simeon Frøysov, καθηγητής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όσλο και ο κ. Χρυσοβαλάντης Βογιατζάκης.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, o Μητροπολίτης απηύθυνε σύντομη ομιλία του στα παιδιά, εξηγώντας τους το έθιμο της Βασιλόπιτας και παροτρύνοντας το ποίμνιο να συμπεριφερθεί αναλόγως ως προς το κοινωνικό, φιλανθρωπικό και εκκλησιαστικό έργο του Μεγάλου Βασιλείου, αναφερόμενος παράλληλα και επιβραβεύοντας για την αγαστή μεταξύ τους συνεργασία τους φορείς του Ελληνισμού της Νορβηγίας, ήτοι την Πρεσβεία της Ελλάδος, το Ελληνικό Σχολείο, το Σύλλογο Ελλήνων Νορβηγίας και την Εκκλησία, συγχαίροντας δε τον Εφημέριο και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Μητροπολιτικού Ναού για την πρόοδο των ανακαινιστικών έργων στην αίθουσα του ναού.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας της Ενορίας, του Ελληνικού Σχολείου, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ελληνοπαίδων Νορβηγίας και του Συλλόγου Ελλήνων Νορβηγίας. Ο Ποιμενάρχης ευλόγησε τις βασιλόπιτες, ευχόμενος προς όλους Καλή κι Ευλογημένη Χρονιά, εκφράζοντας τις θερμές του ευχαριστίες για την οργάνωση της εκδήλωσης από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών και τους εθελοντές.

Αμέσως μετά, ο Επίσκοπος συναντήθηκε κατ᾽ ιδίαν με τους κληρικούς που υπηρετούν στη Νορβηγία και προήδρευσε στη συνεδρίαση που ακολούθησε με τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβούλιου του Μητροπολιτικού Ναού, όπου συζητήθηκαν τρέχοντα θέματα, καθώς και τα εν εξελίξει σχέδια ανακαίνισης και εξωραϊσμού του ναού.

Το μεσημέρι της Κυριακής, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού και παρεκάθισε σε γεύμα, στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου Ελλήνων Νορβηγίας. Τον υπεδέχθη ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ιωάννης Αλειφέρης και τα μέλη του Συμβουλίου, τους κ.κ. Δημήτριο Βαποράκη, κ. Γεώργιο Μούγιο και κ. Πέτρο Αρβανιτίδη. Στο γεύμα παρεκάθισαν, επίσης, η Πρόξενος κ. Νίκη Καμπά, μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Ναού, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Ελληνικού Σχολείου Δρ. Ευάγγελος Πλεύρης με μέλη του συμβουλίου του και τη Διευθύντρια του Ελληνικού Σχολείου κ. Παρθένα Αναστασιάδη.

Ευγενώς προσκληθείς από την κ. Αγγελική Kruse – Jensen, ο αρχιερεύς επεσκέφθη την οικία της, συνοδευόμενος από μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Ναού, το δε βράδυ της Κυριακής επέστρεψε στην έδρα του, στη Στοκχόλμη.

Το φωτογραφικό υλικό είναι προσφορά των π. Αλεξάνδρου Λουκάτου και των κ.κ. Μιχαήλ Μπίκουλη, Δημητρίου Κρανιώτη και Μιλτιάδη Φωτόπουλου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων