18/03/2019 18/03/2019 Στην “Ημέρα Μνήμης” για τους Σίντι και Ρομά Μονάχου, συμμετέχει ενεργά η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας. Όπως αναφέρεται  στη σχετική ανακοίνωση, “οι Σίντι και Ρομά βίωσαν το δικό τους Ολοκαύτωμα στην περίοδο της ναζιστικής Γερμανίας. Ήδη από το 1933 υπήρξε δραστική μείωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, με επακόλουθο απάνθρωπες ταπεινώσεις, όπως λ.χ. απαγόρευση εξάσκησης επαγγέλματος, αρπαγές περιουσιών,...
18 Μαρτίου, 2019 - 9:08

Η Μητρ. Γερμανίας τιμά τους Σίντι και Ρομά Μονάχου

Διαδώστε:
Η Μητρ. Γερμανίας τιμά τους Σίντι και Ρομά Μονάχου

Στην “Ημέρα Μνήμης” για τους Σίντι και Ρομά Μονάχου, συμμετέχει ενεργά η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας.

Όπως αναφέρεται  στη σχετική ανακοίνωση, “οι Σίντι και Ρομά βίωσαν το δικό τους Ολοκαύτωμα στην περίοδο της ναζιστικής Γερμανίας. Ήδη από το 1933 υπήρξε δραστική μείωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, με επακόλουθο απάνθρωπες ταπεινώσεις, όπως λ.χ. απαγόρευση εξάσκησης επαγγέλματος, αρπαγές περιουσιών, συλλήψεις και μεταγωγές σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, αναγκαστικές αποστειρώσεις ανδρών και γυναικών κ.λ.π. Στο διαβόητο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Άουσβιτς υπήρχε ιδιαίτερη πτέρυγα με το χαρακτηρισμό “Πτέρυγα των Τσιγκάνων” και με συστηματική μέθοδο εξόντωσης. Υπολογίζεται ότι 500 περίπου χιλιάδες Σίντι και Ρομά δολοφονήθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς στο διάστημα μεταξύ 1933 και 1945″.

Ακόμη και στη μεταπολεμική εποχή το ολοκάυτωμα των Σίντι και Ρομά δεν έτυχε της πλήρους αναγνώρισης από τη γερμανική κοινωνία και σε πολλές περιπτώσεις υπήρξαν, οι επιζήσαντες του ολοκαυτώματος θύματα διακρίσεων και κοινωνικού αποκλεισμού.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια με νομοθετικές διατάξεις από τη γερμανική Πολιτεία και με εκδηλώσεις των εκκλησιών και άλλων οργανισμών, να τύχουν οι Σίντι και Ρομά της αναγνώρισης της κοινωνίας σε όλα τα κοινωνικά, πολιτιστικά, μορφωτικά και πολιτικά δρώμενά της.

Το Φεβρουάριο 2018 η Βαυαρική Κυβέρνηση προέβη στην υπογραφή ενός κρατικού συμβολαίου μεταξύ της Βαυαρικής Πολιτείας και του “Βαυαρικού Συνδέσμου των Γερμανών Σίντι και Ρομά” με σκοπό τη μελέτη της αιτίας του ολοκαυτώματος και την από κοινού σύμπραξη σε επίκαιρα και μελλοντικά προγράμματα, κοινού ενδιαφέροντος.

Για τους εν Μονάχω Σίντι και Ρομά η ημερομηνία 13 Μαρτίου 1943 είναι μια φρικιαστική επέτειος. Την ημέρα εκείνη 141 άτομα, άνδρες, γυναίκες και 35 παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, συνελήφθηκαν από την Γκεστάπο και μεταφέρθηκαν βιαίως στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς, όπου και δολοφονήθηκαν.

Εφέτος, στις 13 Μαρτίου 2019, έλαβε χώρα μιά “Ημέρα Μνήμης”, με ομιλίες, ανάγνωση των ονομάτων των θυμάτων και προσευχή, στην “Πλατεία των Θυμάτων του Ναζισμού” στο Μόναχο. Στην Πλατεία αυτή είναι στημένο ένα μνημείο στο οποίο ανάβει με γκάζι νυχθημερόν μια φλόγα που είναι περιτριγυρισμένη από σίδερα φυλακής και θυμίζει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και το Ολοκαύτωμα.
Τον Δήμο Μονάχου εκπροσώπησε με σύντομο χαιρετισμό η δημοτική σύμβουλος κ. Jutta Koller. Παρέστησαν επίσης ο κ. Erich Schneeberger, πρόεδρος του “Βαυαρικού Συνδέσμου των Γερμανών Σίντι και Ρομά” και ο διοργανωτής κ. Alexander Diepold, (Die Madhause gemeinnützige GmbH), οι οποίοι και αναφέρθηκαν στο θλιβερό γεγονός και στη σημερινή κατάσταση των Σίντι και Ρομά, ενώ τρεις νέες κοπέλες ανέγνωσαν τα 141 ονόματα των θυμάτων, με αναφορά στη χρονολογία γέννησης, στην ημερομηνία και στον τόπο θανάτου των. Από πλευράς εκκλησιών παρέστησαν η πάστορας Barbara Kittelberger (Ευαγγελική Εκκλησία Μονάχου) , ο κληρικός Ivica Viskovic (Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή Μονάχου και Φράισινγκ) και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης (Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας), οι οποίοι και ευχήθηκαν το “Αιωνία η Μνήμη” και τόνισαν το χρἐος της κοινωνίας να είναι πάντα διαπολιτισμικό, ανεκτικό και φιλειρηνικό και να υπάρχει σεβασμός του ανθρωπίνου προσώπου, ανεξαρτήτως χρώματος, καταγωγής και προέλευσης.

Παρέστησαν επίσης η πρόεδρος της Εβραικής Κοινότητας Μονάχου κ. Δρ. Charlotte Knobloch, ο πρώην Υπουργὀς Παιδεἰας και τώρα Επιτετραμμένος της Βαυαρικής Κυβέρνησης για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού Δρ. Ludwig Spaenle, ο διευθυντής του Δημοτικού Αρχείου κ. Δρ. Michael Stephan και άλλοι επίσημοι της κοινωνίας Μονάχου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων