14/09/2020 14/09/2020 Στη νήσο Τένεδο ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, χθες, Κυριακή Προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Η χθεσινή Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου ήταν ιδιαιτέρως συγκινητική καθώς στο ιερό αναλόγιο έψαλλαν μαθητές Λυκείου από το Ελληνικό Σχολείο της Ίμβρου. Οι νέοι αποτελούν το δυναμικό κύτταρο για...
14 Σεπτεμβρίου, 2020 - 8:49
Τελευταία ενημέρωση: 14/09/2020 - 7:46

Μαθητές από την Ίμβρο έψαλλαν στην Τένεδο

Διαδώστε:
Μαθητές από την Ίμβρο έψαλλαν στην Τένεδο

Στη νήσο Τένεδο ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, χθες, Κυριακή Προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Η χθεσινή Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου ήταν ιδιαιτέρως συγκινητική καθώς στο ιερό αναλόγιο έψαλλαν μαθητές Λυκείου από το Ελληνικό Σχολείο της Ίμβρου.

Οι νέοι αποτελούν το δυναμικό κύτταρο για να μπορέσει κάθε τόπος να έχει μέλλον. Στους νέους εστίασε φέτος κατά τις επισκέψεις του τόσο στο νησί της Ίμβρου όσο και σε αυτό της Τενέδου ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Ίμβρο και πάντα εκδηλώνει το ενδιαφέρον και την αγάπη για τους συμπατριώτες του και τον τόπο του. «Αν ίδιοι δεν ενδιαφερθούν για τον την πατρίδα τους, κανείς άλλος δεν θα ενδιαφερθεί για αυτήν», είχε τονίσει πρόσφατα από το νησί της Τενέδου ο Παναγιώτατος κατά την ημέρα Ενθρόνισης στο νησί του νέου Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου, προτρέποντας τα σωματεία των απανταχού Τενεδίων να φροντίσουν ώστε να μην αποκοπεί η νεολαία από τις πνευματικές και πολιτιστικές ρίζες του τόπου.

Στις αρχές του 1964 λειτουργούσαν στην Ίμβρο 7 ελληνικά σχολεία με συνολικά 693 μαθητές και 27 δασκάλους. Τότε η τουρκική κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή μια δέσμη μέτρων εκτουρκισμού της Ίμβρου που περιελάμβανε μαζικές απαλλοτριώσεις καλλιεργήσιμης γης, ίδρυση ανοικτών αγροτικών φυλακών και με ειδική νομοθετική ρύθμιση απαγορεύτηκε η ελληνική εκπαίδευση και όλα τα ελληνικά σχολεία έκλεισαν και λειτούργησαν ως δημόσια τούρκικα σχολεία. H επαναλειτουργία των σχολείων της Ίμβρου το 2015 έχει ζωντανέψει το νησί. Σημαντική ήταν και η συμβολή στην  ενδυνάμωση των ομογενειακών σχολείων του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, καθώς με προσπάθειες δικές τους και των ομογενών τα σχολεία λειτούργησαν ξανά, δίνοντας ζωή στο νησί.

Δείτε φωτογραφίες από τη χθεσινή Θεία Λειτουργία:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων