14/12/2023 14/12/2023 Nα συντμηθεί ο χρόνος της δοκιμασίας της πολύπαθης Ουκρανίας και έτσι ώστε να απολαύσουν γρήγορα τους καρπούς της ειρήνης, της καταλλαγής και της συμφιλιώσεως, ευχήθηκε ο Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας προς τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιο.  Ο Μακαριώτατος επισκέπτεται την Ιερά Μητρόπολη Σουηδίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου όπου χθες, Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, έγινε...
14 Δεκεμβρίου, 2023 - 9:12
Τελευταία ενημέρωση: 14/12/2023 - 9:18

Σουηδίας Κλεόπας προς Κιέβου Επιφάνιο: “Προσευχόμαστε να συντμηθεί ο χρόνος της δοκιμασίας της πολύπαθης Ουκρανίας”

Διαδώστε:
Σουηδίας Κλεόπας προς Κιέβου Επιφάνιο: “Προσευχόμαστε να συντμηθεί ο χρόνος της δοκιμασίας της πολύπαθης Ουκρανίας”

Nα συντμηθεί ο χρόνος της δοκιμασίας της πολύπαθης Ουκρανίας και έτσι ώστε να απολαύσουν γρήγορα τους καρπούς της ειρήνης, της καταλλαγής και της συμφιλιώσεως, ευχήθηκε ο Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας προς τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιο. 

Ο Μακαριώτατος επισκέπτεται την Ιερά Μητρόπολη Σουηδίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου όπου χθες, Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, έγινε επίσημα δεκτός μαζί με τη συνοδεία του στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, όπου τελέστηκε Δοξολογία επί τη υποδοχή.

Όπως έκανε γνωστό ο Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας φέτος τα Χριστούγεννα η Θεία Λειτουργία θα ακουστεί και στην Ουκρανική γλώσσα σε Στοκχόλμη και Νορβηγία καθώς, με την συγκατάθεση του Σεβ. Μητροπολίτη Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Βησσαρίωνα, εφέτος τα Χριστούγεννα θα αποσταλεί Ουκρανός κληρικός του. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε για την ενέργεια αυτή τον Μητροπολίτη Ισπανίας.

“Προσευχόμεθα, Μακαριώτατε, στον Τριαδικό Θεό της αγάπης, της ειρήνης και της δικαιοσύνης, καθώς πλησιάζουν οι ημέρες, κατά τις οποίες θα ακουστεί και πάλι η αγγελική ψαλμωδία «Δόξα ἐν Ὑψίστοις Θεῷ καί ἐπί γῆς εἰρήνη ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία», να συντμηθεί ο χρόνος της δοκιμασίας της πολύπαθης Ουκρανίας και να απολαύσετε γρήγορα τους καρπούς της ειρήνης, της καταλλαγής και της συμφιλιώσεως”, είπε, μεταξύ άλλων, στην προσφώνησή του ο Μητροπολίτης Σουηδίας.

Αναλυτικά η προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου: 

Μακαριώτατε Μητροπολίτα Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιε,

Μέλη της τιμίας Συνοδείας Σας,

Εξοχώτατοι κ.κ. Πρέσβεις,

Αγαπητοί Αδελφοί, Εκπρόσωποι των ενταύθα Ορθοδόξων Ομολογιών και Χριστιανικών Δογμάτων της Σουηδίας και των λοιπών Σκανδιναυϊκών Χωρών,

Αγαπητοί Πατέρες και εν Χριστώ Τεχθέντι Αδελφοί,

Η ιεραποστολική Ιερά Μητρόπολις Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας, η Εξαρχία τούτη των Βορείων Χωρών του Οικουμενικού Πατριαρχείου και η πόλις της Στοκχόλμης, με τους υψηλούς οραματισμούς, ανοίγει σήμερα την καρδιά της, για να σάς υποδεχθεί, με αισθήματα ανείπωτης χαράς και συγκινήσεως.

Η σημερινή σας παρουσία ανάμεσά μας, Μακαριώτατε, είναι μια ιδιαίτερη ευλογία, καθώς δίδει την ευκαιρία σε όλους μας, να ασπασθούμε την δεξιά σας, να ευλογηθούμε από τον Πρωθιεράρχη της κατά Ουκρανίαν Εκκλησίας, και να θαυμάσουμε τον απλό στους τρόπους και μεγάλο στην ψυχή, τον οιακοστρόφο της Ουκρανικής Εκκλησίας, τον κοσμημένο με υπομονή, νηφαλιότητα και σωφροσύνη, τον άοκνο εργάτη του Ευαγγελίου.

Μακαριώτατε,

Με την προ ολίγου ολοκληρωθείσα Δοξολογία, αναπέμψαμε μεσοκάρδιες ευχαριστίες από τον Καθεδρικό Ναό του Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, προς τον αγαθοδότη Κύριο, τον ουράνιο Δομήτορα της Εκκλησίας, για την σημερινή συντυχία και κοινωνία εν Χριστώ, αλλά και βαθύτατα συγκινημένοι, αναφωνούμε το «ὡς εὖ παρέστητε»!

Με την ευλογητή παρουσία σας, θυμόμαστε την απόφαση του Πρωτευθύνου της Ορθοδοξίας, της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, με τις ενέργειες και εισηγήσεις του Οποίου, παραχωρήθηκε τον Ιανουάριο του 2019 στην Εκκλησία της Ουκρανίας ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας.

Επιτρέψτε μου, να σας μεταφέρω τις εγκάρδιες πατρικές ευχές του Παναγιωτάτου, ο οποίος πολυμερώς και πολυτρόπως έχει αποδείξει την αγάπη, την στοργή και την μέριμνά Του για την Εκκλησία της Ουκρανίας και την Υμετέρα Μακαριότητα.

Θεωρούμε, Μακαριώτατε, ότι οι δεσμοί της Μητροπόλεώς μας και προσωπικώς, τόσο μεθ’ Υμών, όσο και μετά μελών της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ουκρανίας, διατρανώνουν τα αισθήματα της αγάπης και συμπαραστάσεώς μας προς Υμάς και τον δοκιμαζόμενο άρτι Ουκρανικό λαό.

Ενδεικτικά, θα ήθελα να αναφέρω την έλευση του Σεβ. Μητροπολίτου Ρίβνε και Όστριχ κ. Ιλαρίωνος, τον παρελθόντα Μάιο, με αφορμή την έκθεση δημιουργών, που βασίστηκαν σε στρατιωτικά υλικά και διοργανώθηκε στο Στρατιωτικό Μουσείο Σουηδίας Armémuseum, στην Στοκχόλμη.

Επίσης, σας αναφέρω την υποδοχή και συνάντησή μας με τον Εξοχ. Πρέσβυ της Ουκρανίας στην Στοκχόλμη κ. Plakhotniuk Andrii, τον Μάιο του 2022, με τον οποίο συζητήσαμε πολλά και επίκαιρα ζητήματα, καθώς και τις επισκέψεις Ουκρανών κληρικών, για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών των Ουκρανοφώνων αδελφών μας, στην Σουηδία, τη Νορβηγία, την Δανία και την Ισλανδία.

Ιδιαιτέρως, θα ήθελα, με την παρούσα ευκαιρία, να ευχαριστήσω τον Σεβ. Μητροπολίτη Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Βησσαρίωνα, με την συγκατάθεση του οποίου, εφέτος τα Χριστούγεννα θα αποσταλεί Ουκρανός κληρικός του στη Νορβηγία και την Στοκχόλμη, ώστε να ακουστεί η Θεία Λειτουργία και στην Ουκρανική γλώσσα.

Προσευχόμεθα, Μακαριώτατε, στον Τριαδικό Θεό της αγάπης, της ειρήνης και της δικαιοσύνης, καθώς πλησιάζουν οι ημέρες, κατά τις οποίες θα ακουστεί και πάλι η αγγελική ψαλμωδία «Δόξα ἐν Ὑψίστοις Θεῷ καί ἐπί γῆς εἰρήνη ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία», να συντμηθεί ο χρόνος της δοκιμασίας της πολύπαθης Ουκρανίας και να απολαύσετε γρήγορα τους καρπούς της ειρήνης, της καταλλαγής και της συμφιλιώσεως.

Παρακαλώ, Μακαριώτατε, να ευλογήσετε τον λαό μας, για να συνεχίσει τον πνευματικό του αγώνα, με πίστη, ελπίδα και υπομονή, ώστε, αταλάντευτα και ασυμβίβαστα, να δίδει την μαρτυρία Ιησού Χριστού και να γίνεται φως τοις πάσι!

Εν κατακλείδι, επιτρέψτε μου, Μακαριώτατε, να καλωσορίσω τους παρισταμένους Αδελφούς μας, αρχής γενομένης εκ της τιμίας Συνοδείας σας, τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Bila Tserkva κ. Ευστράτιο, τον Ιερολ. Διάκονο κ. Andrii Sydor και τον συνεργάτη σας κ. Roman Labinskyi, καθώς και τον Επίσκοπο κ. Pavlo Shvarts, της Λουθηρανικής Εκκλησίας της Ουκρανίας, και τον Αιδεσιμ. κ. Oleksandr Grosse, Επικεφαλής της Συνόδου της αυτής Εκκλησίας.

Είναι, επίσης, μεγάλη μας τιμή, να υποδεχόμαστε στον Καθεδρικό μας Ναό, τον Αιδεσιμ. κ. Peter Lindvall, Επικεφαλής του Οικουμενικού Τμήματος, τον Αιδεσιμ. Δρ. Christopher Meakin, Θεολογικό Γραμματέα της Λουθηρανικής Εκκλησίας της Σουηδίας, καθώς και την chaplain του Σουηδικού Θεολογικού Ινστιτούτου στην Ιερουσαλήμ κ. Karin Ekholm.

Καλωσορίζουμε, επίσης, τον εκπρόσωπο της Λουθηρανικής Εκκλησίας της Νορβηγίας, τον Γραμματέα του Οικουμενικού Διαλόγου Αιδεσιμ. κ. Einar Tjelle.

Εκ μέρους της Λουθηρανικής Εκκλησίας της Ισλανδίας, καλωσορίζουμε τον Επίσκοπο του Skalholt κ. Kristjan Björnsson.

Ενθυμούμαι με πολλή ευγνωμοσύνη την αβραμιαία φιλοξενία που προσέφερε η κ. Επικεφαλής της Λουθηρανικής Εκκλησίας κ. Agnes στον Οικουμενικό Πατριάρχη και την Συνοδεία Του, κατά την πρώτη επίσημη Επίσκεψή Του στην Ισλανδία, το 2017, αλλά και προς την ελάχιστότητά μου, κάθε φορά που επισκέπτομαι τους Ορθοδόξους αδελφούς μας στο Reykjavik.

Υποδεχόμαστε, επίσης, τον εκπρόσωπο του Χριστιανικού Συμβουλίου της Σουηδίας Αιδεσιμ. κ. Misha Jaksic.

Καλωσορίζουμε, επίσης, τη νέα Πρέσβυ της Ελλάδος στην Στοκχόλμη, Εξοχωτάτη κ. Αικατερίνη Φουντουλάκη, και τον Πρέσβυ της Κύπρου στην Στοκχόλμη, Εξοχώτατο κ. Σόλωνα Σάββα.
Ομού μετά της ελαχιστότητός μου, εκ μέρους της τοπικής μας Εκκλησίας, είναι μαζί μας ο Εφημέριος του Καθεδρικού Ναού Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος Ιατρίδης, εκπροσωπώντας τον Ιερό μας Κλήρο, η κ. Αθηνά Καραπαναγιωτίδου, εκπροσωπώντας το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Καθεδρικού Ναού και οι κ.κ. Όλγα Καραπαναγιωτίδου, Ηλίας Γέργη και Ελευθέριος Τσένγκος, εθελοντές.

Η παρουσία και η συμμετοχή όλων σας στην σημερινή σας επίσημη υποδοχή, δηλώνει τους δεσμούς φιλίας και ενότητος, καρπούς για τους οποίους καυχώμεθα εν Κυρίω.

Καλώς ήλθατε, Μακαριώτατε, και απαξάπαντες Αδελφοί! «Αὐτός δέ ὁ Κύριος τῆς εἰρήνης, δώη ὑμῖν τήν εἰρήνην ἐν παντί τρόπῳ. Ὁ Κύριος μετά πάντων ὑμῶν» (Θεσ. Β΄). Αμήν!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων