07/03/2022 08/03/2022 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας προέστη της Θείας Λειτουργίας στην γαλλόφωνη Ενορία των Αγίων Σιλουανού του Αθωνίτου και Μαρτίνου, Επισκόπου Τουρώνης (Tours), στις Βρυξέλλες την Κυριακή 6 Μαρτίου 2022 και ετέλεσε την εις πρεσβύτερον χειροτονία του διακόνου κ. Laurent Van Damme. Αντί άλλου κηρύγματος ανεγνώσθη ο Κατηχητήριος Λόγος...
07 Μαρτίου, 2022 - 20:51
Τελευταία ενημέρωση: 08/03/2022 - 1:06

Χειροτονία πρεσβυτέρου – πατέρα 4 παιδιών στις Βρυξέλλες

Διαδώστε:
Χειροτονία πρεσβυτέρου – πατέρα 4 παιδιών στις Βρυξέλλες

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας προέστη της Θείας Λειτουργίας στην γαλλόφωνη Ενορία των Αγίων Σιλουανού του Αθωνίτου και Μαρτίνου, Επισκόπου Τουρώνης (Tours), στις Βρυξέλλες την Κυριακή 6 Μαρτίου 2022 και ετέλεσε την εις πρεσβύτερον χειροτονία του διακόνου κ. Laurent Van Damme.

Αντί άλλου κηρύγματος ανεγνώσθη ο Κατηχητήριος Λόγος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

O Σεβασμιώτατος στον λόγο του προς τον χειροτονηθέντα είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζεις και συνειδητοποιείς ότι από μέρους σου θα απαιτηθεί πολλή προσπάθεια και δέσμευση. Η ουσία αυτής της διακονίας βασίζεται στην πίστη, στην προσευχή και στην νηστεία. Είναι μία διακονία προσφοράς για το καλό του ταλαιπωρημένου, του αρρώστου, του εγκαταλελειμμένου, του σε φυγή ευρισκομένου ανθρώπου. Όπως επίσης των ορφανών και των χηρών και κάθε ανθρώπινης ύπαρξης, ανεξάρτητα από τον εθνικό, κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό τους. Καλείσαι να βλέπεις στο κάθε πρόσωπο “για το οποίο ο Χριστός απέθανε” την εικόνα του Θεού». Και συνέχισε θέτοντας κάποια ερωτήματα. «Δεν λέγεται ότι η Ορθοδοξία έχει να προσφέρει πολλά στον σημερινό κόσμο; Όταν το λέμε αυτό, πώς αυτό γίνεται μαρτυρία στον πλησίον μας; Πώς αισθάνεται κάποιος όταν καλείται να γίνει μέλος των ενοριών μας; Ο Olivier Clément το είπε με ωραίο τρόπο: “Η Ορθοδοξία χρειάζεται μικρές ενορίες όπου θα υπάρχει χώρος για όλο τον κόσμο και όπου όλοι θα γνωρίζονται με το όνομά τους. Ενορίες οι οποίες θα δίνουν μαρτυρία σε έναν κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πλέον ούτε αναζητούν τον Θεό και στον οποίο επιπλέον οι άνθρωποι αντιστέκονται στην χάρη του Θεού”».

Ο π. Laurent είναι έγγαμος και πατέρας τεσσάρων παιδιών και αρχιτέκτονας στο επάγγελμα. Τυγχάνει αριστούχος απόφοιτος του Θεολογικού Ινστιτούτου «Απόστολος Παύλος» της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου, ενώ η πρεσβυτέρα προέρχεται από ιερατική οικογένεια. Χειροτονήθηκε διάκονος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα το Σεπτέμβριο του 2020.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος, έπειτα από την πολλών ετών διακονία του στην Ενορία των Αγίων Σιλουανού του Αθωνίτου και Μαρτίνου επισκόπου Τουρώνης (Tours), προχώρησε στην απονομή του οφφικίου του πρωτοπρεσβυτέρου στον Ιερατικώς Προϊστάμενο της Ενορίας Οικονόμο κ. Athanase de Theux. Τέλος δε, αφού τους συνεχάρη, ευχαρίστησε τον κόσμο για την συμμετοχή του σε αυτήν την χαρά της Μητροπόλεως αλλά και για την συμπαράστασή τους στο έργο της ενορίας, καλώντας τους πλέον, με την άρση των έως τώρα μέτρων κατά του κορωνοϊού, να ενδυναμώσουν τον ζήλο τους για την Ενορία τους και την ενοριακή και λειτουργική ζωή.

Η ενορία αυτή των Αγίων Σιλουανού του Αθωνίτου και Μαρτίνου της Tours, μία εκ των δύο γαλλόφωνων ενοριών στις Βρυξέλλες, δημιουργήθηκε το 1995 με πρώτο ιερέα τον π. Βαρθολομαίον D’Huyvetter. Το 2006 ο κ. Αθανάσιος de Theux χειροτονήθηκε διάκονος από τον τότε Μητροπολίτη Παντελεήμονα για να διακονήσει σε αυτήν την ενορία και το 2008 ιερέας, αναλαμβάνοτας πλέον αυτός την συνέχεια της ζωής της Ενορίας και επιτρέποντας τους γαλλόφωνους ορθόδοξους των Βρυξελλών να ζουν στη γλώσσα τους τη λατρευτική ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ο Θεός να ευλογεί και να καθιστά τον νέο πρεσβύτερο και τον νέο πρωτοπρεσβύτερο της Ιεράς Μητροπόλεως πάντοτε άξιους!

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων