17/12/2019 17/12/2019 Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, κ.κ. Νικήτα, όπου, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: “Αυτός είναι ο Χριστός, ο οποίος γεννάται για τη σωτηρία του κόσμου. Και ενώ γεννήθηκε σε μια ιδιαίτερη στιγμή του χρόνου, πρέπει να γεννηθεί και στις καρδιές όλων των άνθρώπων και να μη περιορισθεί από χρόνο, χόρο και τόπο. Ήλθε...
17 Δεκεμβρίου, 2019 - 16:00
Τελευταία ενημέρωση: 17/12/2019 - 16:56

“Αυτός είναι ο Χριστός, ο οποίος γεννάται για τη σωτηρία του κόσμου”

Διαδώστε:
“Αυτός είναι ο Χριστός, ο οποίος γεννάται για τη σωτηρία του κόσμου”

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, κ.κ. Νικήτα, όπου, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά:

“Αυτός είναι ο Χριστός, ο οποίος γεννάται για τη σωτηρία του κόσμου. Και ενώ γεννήθηκε σε μια ιδιαίτερη στιγμή του χρόνου, πρέπει να γεννηθεί και στις καρδιές όλων των άνθρώπων και να μη περιορισθεί από χρόνο, χόρο και τόπο. Ήλθε να πληρώσει το κενό της ματαιότητος και να μεταμορφώσει την πάσχουσα ψυχή σε μιά όαση γαλήνης”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Υπάρχει ένας ωραίος και παραδοσιακός Χριστουγεννιατικός ύμνος, που αρχίζει με τα λόγια «Ελθέ, ελθέ, Εμμανουήλ» και εκφράζει τον πόνο και τις προκλήσεις του Έθνους του Ισραήλ, καθώς ο λαός περιμένει και παρακαλούσε τον Θεό να στείλει τον Μεσσία και να τους λυτρώσει από τη τυραννία της δουλείας. Οι κραυγές τους για ελευθεριά δεν ήταν για την απελευθέρωση από την ανθρωπίνη σκλαβιά, αλλά μάλλον οι προσευχές τους ήταν για την απολύτρωση από την αμαρτία και την αιχμαλωσία στο πονηρό. Όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, ο Θεός έστειλε τον Υιό Του, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, για να μας σώσει όλους από την αμαρτία. Η αγαπητική Του πράξη δεν ήταν μονάχα για το Έθνος του Ισραήλ. Υπήρχε μιά πράξη αγάπης για τον κόσμο ολόκληρο, γιά κάθε λαό και για κάθε είδος της Κτίσεως.

Κάθε χρόνο, σαν Εκκλησία, συνερχόμαστε για να γιορτάσουμε αυτη την μοναδική στιγμή του χρόνου. Ενθυμούμαστε τις αρχαίες προφητείες και πως εκπληρώθησαν με την γέννηση ενός αθώου παιδιού. Βλέπουμε την παράδοση της Αγιογραφίας, καθώς συλλογιζόμαστε το μεγάλο αυτό και καταπληκτικό μυστήριο. Βλέπουμε επίσης την μεγάλη υμνογραφική παράδοση της Εκκλησίας μας, που μας διδάσκει για το σωτήριο τούτο γεγονός. Οι ύμνοι προτρέπουν την Γη και τους Ουρανούς να αγαλλιάσονται, και εμείς προσκαλούμαστε να συμμετάσχουμε στον εορτασμό. Είναι μιά πρόσκληση σε όλους τους λαούς, σε ανθρώπους αγίους και σε αμαρτωλούς, εξ ίσου, να ταξιδεύσουν νοερά στην πόλη της Βηθλεέμ και να αναζητήσουμε τον αθώο νεογέννητο Χριστό, Ο Οποίος είναι η εκπλήρωση της τρανής προφητείας του Ησαϊου, ο οποίος έγραψε, «Παιδίον εγεννήθη ημίν, Υιός και εδόθη ημιν, Oύ η αρχή εγεννήθη επί του ώμου αυτού. Και καλείται το όνομα αυτού Μεγάλης Βουλής άγγελος, Θαυμαστός Σύμβουλος, Θεός ισχυρός, Εξουσιαστής, Πατήρ του Μέλλοντος Αιώνος, Άρχων είρήνης» (Ησαϊου θ΄ 9). Αυτός είναι ο Χριστός, ο οποίος γεννάται για τη σωτηρία του κόσμου. Και ενώ γεννήθηκε σε μια ιδιαίτερη στιγμή του χρόνου, πρέπει να γεννηθεί και στις καρδιές όλων των άνθρώπων και να μη περιορισθεί από χρόνο, χόρο και τόπο. Ήλθε να πληρώσει το κενό της ματαιότητος και να μεταμορφώσει την πάσχουσα ψυχή σε μιά όαση γαλήνης.

Μολονότι ο εορτασμός των Χριστουγέννων, της Γιορτής της Γεννήσεως του Κυρίου, επιτελείται μόνο μιά φορά του χρόνου, η σημασία και το μήνυμα της Αγίας αυτής ημέρας πρέπει να βιώνεται κάθε ημέρα ανεξαιρέτως από όλους τους ανθρώπους. Τα Χριστούγεννα είναι ο καιρός της αλλαγής δώρων και της μοιρασιάς με αυτούς που έχουν ανάγκη. Είναι η εποχή όταν το πνευμα της συνδιαλλαγής γεμίζει την ατμόσφαιρα και τις καρδιές της ανθρωπότητος επίσης. Είναι ο καιρός όπόταν οι παλαιές συμπεριφορές παραμερίζονται και κοιτάζουμε τον κόσμο και τους συνανθρώπους μας με ένα διαφορετικό τρόπο. Τα Χριστούγεννα είναι η ημέρα μιάς νέας αρχής, ενός καινούργιου ξεκινήματος, όταν ο Ήλιος της Δικαιοσύνης διασκεδάζει το σκότος του παρελθόντος και μας δίδεται η ελπίδα, γιατί Χριστός γεννάται.

Καθώς ιδούμε την Εορτή και τις ευλογίες των Χριστουγέννων, ας ενθυμούμαστε την αγάπη που τρέφει ο Χριστός για τον κόσμο του. Ας γιορτάσουμε όλοι με χαρά και με ιλαρότητα, με την συμμετοχή μας στη Εκκλησιαστική Σύναξη, την Θεία Λειτουργία, αναταλλασόμενοι τους πατροπάραδους χαιρετισμούς και ενθυμούμενοι εκείνους που πάσχουν. Είθε να έχουμε όλοι πραγματικά ευλογημένα και ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.Με πατρικές ευλογίες και αγάπη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων
και Μεγάλης Βρεταννίας Νικήτας

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νικόλαος Μαγγίνας

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων